Annonce
Odense

Efter ny Vollsmose-gangstervideo: DF vil gøre det ulovligt at vise videoer med våben fra ghettoområder

En musikvideo i gangsterstil til sangen Sort På Sort (billedet), der udspiller sig i Vollsmose, dukkede op i november. I sidste uge blev en ny video i samme stil og igen fra Vollsmose lagt op på Youtube. Foto: Screenshot fra Youtube.
Det skal have en konsekvens at lave videoer fra ghettoer på sociale medier, hvor der indgår våben og bliver opfordret til vold. Det mener DF, efter to af den slags videoer med Vollsmose som scene er dukket op i den seneste tid.
Annonce

Odense: Det skal ikke være omkostningsfrit at lave gangstermusikvideoer som dem, der i den seneste tid er udkommet to af med udspring i Vollsmose.

Den melding lyder fra Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup, efter at Fyens Stiftstidende i sidste uge kunne omtale den nyeste af de to videoer, som 7. januar blev lagt op på Youtube.


Selvfølgelig har vi ytringsfrihed, det er klart. Men man må ikke bruge ytringsfriheden til at true andre mennesker.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti


Derfor har DF nu stillet spørgsmål om sagen til justitsminister Nick Hækkerup (S) og udbeder sig svar på, at ghettoloven kan ændres, så det at "opildne" til vold i et ghettoområde kan medføre opsigelse af lejemål. Desuden vil Peter Skaarup have svar på, om det at optræde med våben på sociale medier uden et anerkendelsesværdigt formål kan gøres strafbart.

- Jeg mener ikke, at vi skal acceptere den adfærd, som man ser på de her musikvideoer. Nu har der været to inden for kort tid, siger DF-ordføreren og tilføjer:

- Vi har en fælles opgave i at forsøge at få ghettopakkerne til at virke, og derfor synes jeg, at den her type trusler eller opfordringer til vold skal have nogle konsekvenser.

I den nye video til sangen Oppz indgår både våben, bundter af pengesedler, store biler og maskerede typer med gangsterattituder. DF-ordføreren mener, det hele handler om at sprede "skræk og rædsel".

Kan man ikke anskue det som en slags portrættering af miljøet?

- Det kan sagtens være, at nogen ser det sådan. Det er ikke de briller, jeg kigger på det med. Jeg ser det som suverænitetshævdelse og som et signal om, at "her skal politiet ikke komme an". Derfor mener jeg, der er brug for lidt skrappere metoder.

DF's spørgsmål til justitsministeren

"Vil ministeren redegøre for om der kan foretages en ændring i ghettoloven, således at det at “opildne til vold” i et ghettoområde, eksempelvis ved at publicere videoer på nettet hvor man poserer med våben i et ghettoområde, kan medføre opsigelse af lejemål?

Vil ministeren redegøre om det at optræde offentligt og på sociale medier med våben uden et anerkendelsesværdigt formål gøres strafbart, således at politiet kan anholde vedkommende?"

Men hvordan skal man kunne portrættere de her miljøer uden at vise videoer af, hvordan der er. Er vi ikke nærmest ude i en krænkelse af ytringsfriheden, hvis dele af samfundet ikke må vises?

- Selvfølgelig har vi ytringsfrihed, det er klart. Men man må ikke bruge ytringsfriheden til at true andre mennesker. Og når jeg ser nogen, der toner frem på en måde, hvor de truer, så mener jeg, at det falder lige direkte ind i det, som er problemet i Vollsmose og de andre ghettoer.

Du taler om bander og kriminelle. Hvordan ved du, at dem, der optræder i videoerne, er bandemedlemmer eller kriminelle?

- Det kan jeg heller ikke vide med sikkerhed. Men jeg har jo set omtalen af den første video (hvor et kendt bandemedlem var med, red.), og jeg har ikke grund til at tro, det er anderledes med den nye video.

Annonce

Billederne taler for sig selv

Hvis det nu viser sig, at det er legetøjsvåben, der er med, og det hele er skuespil, er det så ikke en storm i en glas vand at lave lovstramninger på den baggrund?

- Billederne taler for sig selv, og så er det sådan set ligegyldigt, om det er legetøjspistoler eller ej. Selve den måde, det fremstår på, virker i retning af, at det er spændende og sejt at være med i en bande. Og er der noget, vi ikke har brug for, så er det lige præcis det.

Skal andre former for film, reportager og ytringer om livet i et ghettoområde også ulovliggøres?

- Nej. Der er stor forskel på noget, der laves som underholdning og fortæller os allesammen lidt om, hvad der foregår i de miljøer på godt og ondt, og så på det her.

Kan det ikke være svært at trække grænsen mellem, hvad der skal være lovligt og ulovligt?

- Det har du fuldstændig ret i, og derfor skal der laves et grundigt lovforarbejde. Nu har vi bedt ministeren se på sagen og vende tilbage til Folketinget med svar på, hvordan vi kan gøre det. Og så må vi sætte os sammen og få fundet ud af, hvordan det kan laves på den rigtige måde.

Var det ikke bedre at gøre noget ved problemerne, som videoerne viser, fremfor at gøre noget ved videoerne?

- Det, synes jeg også, vi arbejder rigtig meget med, ikke mindst med ghetto-pakken, som jo betyder, at en del boliger i f.eks. Vollsmose skal rives ned, så man forhåbentligt derved for alvor får fat på dem, der har martret Bøgetorvet gennem mange år. Dels ved at fjerne butikkerne og ved at fjerne nogle af boligerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce