Annonce
Fyn

Efter stor leverance: Sundhedspersonale med lette symptomer testes stadig ikke

Der er foreløbig ikke udsigt til, at sundhedspersonale med lette symptomer kan blive testet på en af de tre fremskudte klinikker, der ellers var indrettet til at teste sundhedspersonale i kritiske funktioner for corona-smitte. Tre fremskudte klinikker er etableret på Fyn. Denne er placeret tæt på OUH. Foto: Michael Bager
Selvom Danmark for nylig modtog en stor leverance af testudstyr, er der stadig ikke nok udstyr til, at man tør åbne op for at teste personale med lette symptomer, fortæller koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen. En fynsk virksomhed har meddelt myndighederne, at man har udstyret til at kunne hjælpe.

Fyn/indland: Selvom Roche Diagnostics fortæller i et interview med Ingeniøren bragt søndag, at virksomheden har leveret 12.000 tests af selskabets nye SARS-COV-19 til Danmark, vil det midlertidige stop af test for corona af sundhedspersonale med lette symptomer fortsætte.

Det bekræfter koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen søndag.

- Vi har fået nogle af de testkit, det har vi. Men det er ikke nok til, at vi tør åbne op for også at teste personale med lette symptomer. Hvis vi skal se ind i en stor epidemi af coronapatienter på vores sygehuse, skal vi stadig prioritere, så vi er sikker på, at vi har testkits nok til vores syge patienter, siger han.

Han understreger efterfølgende, at hvis personalet får svære symptomer, skal de selvfølgelig testes på lige fod med alle andre patienter.

Det midlertidige stop gør, at sundhedspersonalet, som der er hårdt brug for, fortsat skal blive hjemme, hvis de udviser symptomer på coronasmitte. Først efter 48 timer uden symptomer kan de genoptage deres arbejde.

Annonce
Koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen bekræfter, at man for nylig har modtaget en leverance af udstyr til test for corona, men at man stadig mangler testudstyr, hvorfor sundhedspersonale med lette symptomer stadig ikke vil blive testet. Arkivfoto: Claus Peuckert

Modstridende meldinger

Det midlertidige stop for at teste personale med lette symptomer blev lørdag annonceret af Region Syddanmark.

Meldingen kom efter, at direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm havde fortalt på et pressemøde, at man havde udvidet muligheden for, at man kan teste medarbejdere i kritiske funktioner med lette symptomer.

Test for corona kan ske på flere forskellige måder. Blandt andet via en stor maskine, der kan gennemføre 1400 test i døgnet. En mindre maskine, der kan gennemføre 400 test i døgnet, og så er der en håndholdt metode.

Ifølge Kurt Espersen er der mangel på udstyr til alle tre former.

Fynsk virksomhed kan teste

En fynsk baseret virksomhed, Pentabase, har ifølge TV 2/Fyn meldt sig på banen og meddelt regionen, at man kan hjælpe med at teste for corona-virus.

Virksomheden leverer for tiden hver uge mellem 100.000 og 200.000 reagenser til en række lande, og Pentabase har allerede først på ugen henvendt sig til Statens Seruminstitut, Sundhedsministeriet og regionen for at få den godkendelse, det kræver, så de kan teste for coronavirus.

Imidlertid hørte virksomheden intet ugen igennem fra myndighederne før søndag, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kontaktede direktør i Pentabase Ulf Bech Christensen.

Normalt beskæftiger Pentabase sig med udstyr til kræftbehandling, og virksomheden skal prøve deres tests af på patienter, inden de kan få den endelige godkendelse til at teste for Covid-19. Lykkes det at få en godkendelse kan virksomheden stille med udstyr og 18 medarbejdere, oplyser direktøren til TV 2 Fyn.

Usikkerhed blandt medarbejdere

Sygeplejerske og sikkerhedsrepræsentant på afdeling T3 på OUH, Pernille Storm, forklarede lørdag, hvordan det skaber usikkerhed hos personalet, at de selv må stå med ansvaret for at vurdere, om de er raske nok til at arbejde.

Ifølge retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen skal sundhedspersonale blive hjemme selv ved milde symptomer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce