Annonce
Odense

Efter massiv debat: Nu bliver nazismens ofre i Odense mindet med 10 historiske snublesten

Det er messingbelagte snublesten som denne, der nu skal lægges ned i Odense. Arkivfoto: Bo Børresen
Efter mere end et års tilløb får Odense 10 såkaldte snublesten: En messingbelagt brosten i gaderne, der skal få nye generationer til at snuble over historien om nazismens ofre.

Odense: Du har måske set dem i Berlin eller et andet sted i Europa. De små messingbelagte brosten, der med et navn og ganske få oplysninger fortæller om et offer for nazismen under 2. verdenskrig.

I 2019 blev de første snublesten lagt i København og søndag  8. august kommer Odense med som en del af det gigantiske internationale kunstværk og mindesmærke. Det sker, når der lægges 10 snublesten på én dag.


Annonce

Som gamle undervisere mener vi, at det er vigtigt at nye generationer kan snuble over historier og opdage, at 2. verdenskrig ikke kun var noget der skete i Stalingrad eller andre steder. Det var også lige rundt om hjørnet.

Ninon Schloss, Snublesten Fyn


- Det bliver en stor dag. Det har været et kæmpe arbejde, men hold op hvor har vi mødt megen velvilje. Det er vigtigt, at vi får lagt de sten. Som gamle undervisere mener vi, at det er essentielt, at nye generationer kan snuble over historier og opdage, at 2. verdenskrig ikke kun var noget, der skete i Stalingrad eller andre steder. Det var også lige rundt om hjørnet, siger Ninon Schloss fra gruppen Snublesten Fyn, der i et tæt samarbejde med Stadsarkivet i Odense har arbejdet for at skabe så stor variation som muligt i at mindes forskellige ofre.

Mange forskellige ofre

- I København er det stort set kun jøder, men i Odense er det mange forskellige ofre. Der er kommunister, modstandsfolk, politibetjente og helt almindelige odenseanere, der blev ofre for clearingdrab. Det er vigtigt, at historien bliver så nuanceret som muligt, siger Ninon Schloss.

Kom videre med historien

Fredag 6. august åbner Historiens Hus/Stadsarkivet sommerudstillingen, "Besættelsestidens ofre", der dykker længere ned i historien om de 48 personer, som blev direkte ofre for nazismen - hvoraf de 10 får en snublesten. 

Op mod 100 odenseanere mistede livet som følge af den tyske besættelse. Ofrene kom fra alle dele af samfundet: Der var unge soldater, midaldrende kommunister, idealistiske modstandsfolk, jøder, fremtrædende forretningsfolk, politifolk, kriminelle, subsistensløse og tilfældige husmødre. 

Udstillingen handler om, hvordan folk fra så forskellige samfundsgrupper blev ofre i løbet af den tyske besættelse af Danmark.

Se mere på www.besættelsestidensofre.dk, hvor man kan høre podcast og dykke længere ned i historien.

Slægtninge til de dræbte har alle sagt ja til, at stenene bliver lagt ned, og det er flere fonde, der gør det økonomisk muligt.

Hos Stadsarkivet, der i første omgang researchede sig frem til en gruppe på 48, der kunne komme i betragtning til en sten, ser man også store muligheder i en ny måde at formidle historien om besættelsestiden.

- Ved at zoome helt ind på de enkelte skæbner, er det lettere for nutidens ungdom at sætte sig ind i, hvad det var, der skete under krigen. Det ligger i tiden, at vi er mere fokuserede på det individuelle. Og så er vi også glade for, at man har forsøgt at få forskellige typer ofre med, siger stadsarkivar, Johnny Wøllekær.

For overhovedet at nå frem til at kunne lægge de mange snublesten, har der været flere bump på vejen. Først skulle man finde frem til ofre, hvis slægtninge ville sige ja til, at de blev mindet med en sten. Så skulle de 10 ofre godkendes af den tyske kunstner Gunter Demnig, der lagde de første sten i 1990'erne, og siden har sagt god for at lægge over 75.000 sten i 26 lande.

Annonce

Fra familie- til danmarkshistorie

Når stenene bliver lagt, bliver det flere steder med tilstedeværelse af slægtninge til de dræbte. Og for mange af dem har det også været en øjenåbner.

- For nogen har det været en familiehistorie. Men nu bliver deres familiemedlemmer en del af danmarkshistorien. Nogle er også blevet klogere på, hvad der egentlig skete med deres eget familiemedlem, siger Johnny Wøllekær.

På Stadsarkivet markerer man nedsættelsen af stenene med en sommerudstilling, der viser de forskellige kategorier af ofre, og forsøger at forklare, hvorfor de endte med at blive ofre for nazisterne.

Den første sten bliver lagt klokken 9.00 søndag 8. august. Det sker på Hjallesevej for jødiske Axel Mogens Metz, der blev deporteret til kz-lejren Theresienstadt med sin familie.

Den sidste lægges på Flakhaven klokken 14, hvor politibetjenten Charles Børge Johansen blev dræbt at tyske håndlangere ved et bombeangreb på politistationen, der lå i hjørnet af rådhuset. Det sker med korsang og deltagelse af borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Annonce
Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Træfuglen stod igen i år for skud: Skydebrødre glæder sig over en fugleskydning uden restriktioner

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Nyborg For abonnenter

Protestpartiet satte en stopper for det 'uoplyste enevælde': - Jeg fik et chok, da jeg så, hvordan byrådet fungerede

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Annonce