Annonce
Fyn

Efter Majas forsvinden: Mor og autismeforening retter massiv kritik mod Enghaveskolen

14-årige autistiske Maja var for tre uger siden efterlyst i næsten 12 timer, da hun havde forladt Enghaveskolen i Odense. Hun er endnu ikke vendt tilbage til skolen, der nu har stillet en række ultimative krav, som hendes mor (tv) ikke vil gå med til. Også Landsforeningen Autisme er gået ind i sagen. Foto: Michael Bager
14-årige autistiske Maja, der for tre uger siden forlod Enghaveskolen i Odense og endte i Sverige, er fortsat ikke vendt tilbage til sin skole. Majas mor har nemlig nægtet at skrive under på en række krav, der blandt andet vil udelukke Maja fra samtlige skoleudflugter og begrænse hendes adgang til frikvarter. Ren afstrafning af pigen, mener autismeforening, der nu vil følge sagen til dørs.

Det er nu tre uger siden, at 14-årige autistiske Maja fra Odense blev meldt savnet og først fundet 12 timer senere i Sverige.

Alligevel er hun fortsat ikke vendt tilbage til Enghaveskolen i Odense. Her har man nemlig lavet en plan for Majas skolegang, som Majas mor har nægtet at gå med til.

Planen betyder, at Maja kun må holde frikvarter udenfor, hvis der er mindst tre voksne til stede. Hvis det ikke er tilfældet, skal hun lukkes inde i et rum uden andre børn til stede. Hun bliver også udelukket fra alle skoleudflugter og svømning.

Hvis hun igen forlader skolens område, følger personalet ikke efter hende, men ringer i stedet efter Majas mor.

Men de krav vil Majas mor ikke gå med til.

- Det kan jeg simpelthen ikke, det vil være helt forfærdeligt for mit barn. Hun er så fuld af gåpåmod og eventyrlyst, og det vil blive kvalt, hvis hun ikke må være udenfor. Det kan da ikke være rigtigt, at man på en skole for autister ikke kan passe på hende uden at bure hende inde, siger hun til Fyens.dk.

Majas mor har ingen bil og vil derfor ikke have mulighed for at køre ud efter hende, hvis hun går væk fra skolen.

- Det er meget utrygt, at de bare vil lade hende gå næste gang, siger hun.

Maja blev efterlyst den 9. april, da hun samme morgen var blevet kørt i skole af Taxa Fyn. Her blev hun ikke - som proceduren ellers foreskriver - afleveret til en voksen - og gik derefter aldrig ind på skolens matrikel, men i stedet ud i det blå. 12 timer senere blev hun fundet på et tog i Sverige.

- Jeg ville bare lidt på eventyr, fortalte hun for to uger siden til Fyens.dk.

Annonce

- Horribel håndtering

Også Landsforeningen Autisme retter en massiv kritik mod Enghaveskolen.

- Der er tale om en fuldstændig horribel håndtering af sagen. Skolen vælger at stille nogle krav, der i virkeligheden ender med at straffe Maja - en pige som er helt uden skyld i alt dette her, siger den fynske kredsformand Lilli Jørgensen.

Hun mener, at Maja kan komme i "voldsom mistrivsel", hvis hun udelukkes fra at færdes udenfor.

- Maja er en pige, som trives med at være ude, så en løsning med at lukke hende inde og udelukke hende fra udeaktiviteter, vil være katastrofal. Det vil om noget kunne få hende til at stikke af igen, mener Lilli Jørgensen, som nu vil følge sagen helt til dørs.

- Skolen skal kunne skabe nogle rammer, hun kan være i. Ellers må man fagligt vurdere, om hun skal visiteres til et andet skoletilbud. Under alle omstændigheder følger vi sagen hele vejen, siger hun.

Odense Kommunes skolechef Nikolaj Juul Jørgensen er ked af den drejning, sagen har taget.

- Vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over, at det opleves sådan for familien. Derfor glæder vi os over, at vi i dag - mandag - har kunnet sætte et møde i stand både med skolen og Majas mor. Her vil vi forhåbentlig kunnet finde nogle vilkår, som Majas mor kan gå med til, og som skolen kan være tryg ved både fagligt og pædagogisk, siger han til Fyens.dk.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce