Annonce
Middelfart

Efter lukning af pesticidramt vandværk: Trefor på jagt efter drikkevand i Brenderup

Det oppumpede grundvand ved anden boring i Brenderup er med stor sandsynlighed faldet som nedbør for flere hundrede år siden. Pressefoto.
Trefor Vand foretager prøveboringer i Brenderup for at undersøge, om der kan etableres et vandværk, der skal forsyne forbrugerne i Middelfart by.

Middelfart/Brenderup: De flere tusinde forbrugere i Middelfart og omegn kan måske i den nærmeste fremtid få drikkevand i hanen, der kommer fra undergrunden i Brenderup.

Trefor Vand har, siden Staurbyskov Vandværk blev lukket i efteråret 2017 efter et for stort fund af pesticid-rester, været på jagt efter nye jagtmarker, når det kommer til drikkevand.

Siden efteråret 2018 har Trefor Vand foretaget to prøveboringer ved Brenderup.

De første undersøgelser viser gode resultater, oplyser Trefor Vand, der skal i gang med boring nummer tre og en grundvandsmodel, som viser, hvordan en eventuel vandindvinding vil påvirke miljøet i området.

- Den anden prøveboring har indtil videre vist god vandkvalitet og rigeligt vand. I fagsprog er boringen artetisk, og det betyder, at vandstanden i grundvandsmagasinet er højere end terrænet, hvor boringen er placeret. Det resulterede i, at vi fik overløb på boringen, fordi overtrykket presser vandet op. Det indikerer, at det må være noget grundvand, som har en lang transportvej gennem jordlagene og dermed en høj alder. Det vand kan være faldet som nedbør for flere hundrede år siden, siger geolog Niels Emil Søe fra Trefor Vand i en pressemeddelelse.

Annonce

Jyske boringer forsyner Middelfart

Trefor Vand forventer at have en afklaring til september på, hvor meget vand man forventer at få tilladelse til at indvinde, og om der skal oprettes et vandværk.

Vandforsyningschef Lars Skjerning understreger overfor Fyens Stiftstidende, at der i dag ikke mangler vand i rørene.

- Men udfordringen er, at vi har lukket Staurbyskov, som er et af to vandværker, vi har i Middelfart. Vandforsyningen bliver opretholdt med det eksisterende - altså Svenstrup Vandværk, og så har vi en ledning under Lillebælt, som også forsyner Middelfart-området. Forsyningssikkerheden er i orden, og vi har en tilladelse til at sætte Staurbyskov i drift, hvis det bliver nødvendigt. Men vi er selvfølgelig ude at lede efter nyt vand, understreger Lars Skjerning.

Vandforsyningschefen uddyber, at man i en del år har flyttet vand fra Trefors område i det jyske til det fynske.

Lars Skjerning fortæller, at Trefor Vand leverer omkring en million kubikmeter vand i Middelfart-området om året - primært Middelfart by. Cirka halvdelen bliver sendt over Lillebælt fra boringer i Jylland.

Det er i sidste ende Middelfart Kommune, som skal give Trefor Vand tilladelse til at indvinde vand i Brenderup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Uhyggen breder sig søndag

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce