Annonce
Odense

Efter lang tids hård diskussion: Nu er der millioner til at give børnene læ på 75 legepladser

I mangel af bedre og mere permanent løsning har personalet i Børnehuset Lærkereden blandt andet rejst en presenning ved hjælp af en løvrive, reb og godt med gaffatape. Men med en samlet bevilling på 7,7 millioner kroner er der nu bedre løsninger på vej i 75 børnehuse. Foto: Birgitte Carol Heiberg
De politiske diskussioner har været hårde og lange, og forældre og medarbejdere har stået frustrerede tilbage, men nu er der 7,7 millioner kroner på vej til overdækninger på legepladserne i byens vuggestuer og børnehaver. - Vi har noget, vi skal have indhentet, erkender borgmesteren.
Annonce

Odense: Frustrerede forældre har forsøgt at råbe byrådet op. Medarbejdere har i månedsvis italesat problemet. Og forvaltninger og politikere har skubbet ansvaret rundt. Så manglede der penge, så gik byggesagsbehandlingen for langsomt, så tog det tid at få et overblik.

De mange og lange diskussioner om børnene, der på legepladserne i byens vuggestuer og børnehaver ikke har mulighed for at komme i læ - selv om de på grund af corona-anbefalingerne bruger det meste af dagen udendørs - lander nu i en løsning.

På et ekstraordinært møde i Økonomiudvalget onsdag eftermiddag sagde borgmester og rådmænd god for, at der bygges overdækninger for i alt 7,7 millioner kroner. Og på et efterfølgende byrådsmøde bakkede også resten af politikerne op.

- Der er sikkert en god grund til at kigge på, om Odense Kommune har arbejdet hurtigt nok, men der er også god grund til at glæde sig over, at der nu er fundet en løsning, konstaterer børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Den holdning deler Christoffer Lilleholt (V), der som by- og kulturrådmand har ansvaret for byggeriet.

- Det har været et frygteligt forløb, og det er børnene, der er taberne i det. Det ærgrer mig dybt, men jeg er glad for, vi nu kan komme i gang, understreger han.

Annonce

Appel til håndværkere

Ifølge Børn- og Ungeforvaltningen har 75 ud af Odenses 128 daginstitutioner et behov for at få en form for ny overdækning på legepladsen. Og politikerne forventer, at de 7,7 millioner rækker til at sende håndværkere ud til alle 75 for at bygge for eksempel pavilloner og hytter.

- Vores medarbejdere er allerede i gang med at finde de rigtige løsninger, og så snart pengene er bevilget, sidder medarbejderne klar til at bestille, siger Lilleholt.


Forløbet har åbenlyst ikke set godt ud. Men nu ser vi fremad og kommer hurtigt i gang. For vi har noget, vi skal have indhentet.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester


Ingen af rådmændene tør imidlertid at gætte på, hvornår børnene i de 75 dagtilbud kan gå i læ for vinterens kolde og våde vejr.

For selv om pengene onsdag aften blev klar til brug, så skal der findes ledige håndværkerhænder til at omsætte kronerne til overdækninger.

- Derfor vil jeg gerne appellere til håndværkerne i vores by om, at de viser samfundssind og byder ind på opgaven. Det handler om at give vores børn et godt udeliv, og det vil vi gerne gøre hurtigst muligt, siger Susanne Crawley Larsen.

Tæller du i uger eller måneder?

- Det vil jeg ikke gætte på i dag. Måske kan vi komme det nærmere om en uges tid.

Annonce

Regner med kompensation

Ud over de 7,7 millioner til læ på legepladserne er Økonomiudvalget også enige om at investere fire millioner kroner i flere håndvaske på folkeskolerne, så eleverne får bedre mulighed for ofte at vaske hænder.

De i alt 11,7 millioner kroner vil politikerne foreløbig tage fra den pulje, der under Økonomiudvalget er afsat til de ekstra, kommunale udgifter i forbindelse med corona.

Det er dog politikernes klare forventning, at pavilloner og hytter bliver dækket og del af den kompensationsordning, regeringen har lovet kommunerne for at afbøde corona-udgifterne.

- Vi regner med at få det refunderet, og ellers må vi finde pengene. Børnene skal i hvert fald ikke stå som tabere igen, fremhæver Christoffer Lilleholt.

Ifølge myndighedernes anbefalinger skal vuggestuer og børnehaver fortsat tilrettelægge "så mange aktiviteter som muligt" udendørs for at mindske coronasmitten.

Da coronaen i foråret første gang sendte børnene uden for langt det meste af institutionsdagene, blev der købt pavilloner og telte til legepladserne. Men det var af den midlertidige slags, de levede ikke op til sikkerhedsreglerne, og de blev derfor op mod sommerferien fjernet igen.

Men nu er mere permanente løsninger altså på vej, og det er Susanne Crawley Larsen godt tilfreds med.

- Det her kommer børnene til gode også efter corona, for vi regner med, at udelivet er kommet for at blive.

Annonce

Armen vredet om

På byrådsmødet blev den politiske opbakning til investeringerne imidlertid ikke leveret uden knubbede ord og kritik af forløbet.

Søren Windell fra Det Konservative Folkeparti understregede, at "Konservative stemmer ja med armen vredet om på ryggen":

- Der burde være taget hånd om det her for længe siden. Og det er dybt utilfredsstillende pludselig at blive kaldt til ekstraordinært Økonomiudvalgsmøde, når man har kendt til problemet noget tid.

Heller ikke SF's Brian Dybro var imponeret.

- Helt ærlig, hvor svært kan det være. Børnene har brug for gode rammer, og de har brug for det nu.

Og fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S) lød det:

- Forløbet har åbenlyst ikke set godt ud. Foråret kan føles langt væk nu og er erstattet af kulde og vinter, og selvfølgelig skal vi have ordentlige rammer til børnene. Men nu ser vi fremad og kommer hurtigt i gang. For vi har noget, vi skal have indhentet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce