Annonce
Nordfyn

Efter kulfiltertilladelse: Vandværk overvejer afstemning

Rent vand kan være en realitet inden for nogle måneder, men bestyrelsesformand i Nordfyns Vandværk, Steen Madsen, hælder til, at den endelige beslutning om kulfilter skal træffes ved en afstemning blandt forbrugerne. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Nordfyns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg indstillede i denne uge til kommunalbestyrelsen, at Nordfyns Vandværk får lov til at opsætte et midlertidigt kulfilter, der kan fjerne pesticider fra drikkevandet.

Nordfyn: Efter der i det seneste år har været høj bølgegang omkring udsigterne til rent vand fra Nordfyns Vandværk, er der nu gydt olie på vandene og skabt en kraftigt forbedret dialog mellem kommune, vandværk og nogle hårdt prøvede forbrugere.

På Teknik- og Miljøudvalgets møde onsdag blev spørgsmålet om kulfilter sendt videre til kommunalbestyrelsen med en anbefaling om at give tilladelsen. Det er kommunalbestyrelsen, der har den endelige beslutning, når det handler om videregående vandbehandling.

Samtidig blev der gjort klar til, at Nordfyns Kommune eventuelt er villig til at ekspropriere den nødvendige jord, hvis det bliver nødvendigt i forhold til tidsplanen.

Annonce

Også dette spørgsmål blev sendt videre til kommunalbestyrelsen med en anbefaling.

Udvalgsformand Anders Thingholm (K) er glad for, at der nu for alvor er sat gang i en positiv udvikling.

- Vandværket har fundet en seriøs rådgiver i Envidan, og sammen med dem har administrationen lagt en stram køreplan, som vi har godkendt og givet som påbud. Derfor vil vi selvfølgelig også gøre, hvad vi kan, for at hjælpe arbejdet godt på vej, lyder det fra udvalgsformanden.

Hurtig vej til lovligt vand

Med et midlertidigt kulfilter vil vandværket måske allerede inden for to til tre måneder kunne levere vand, hvor indholdet af sprøjtemiddelrester er under de tilladte grænseværdier.

Det er vandværkets formand Steen Madsen glad for, men samtidig mener han, at det er en stor økonomisk beslutning, der burde være op til en demokratisk afgørelse hos forbrugerne.

- Et midlertidigt kulfilter er et af de værktøjer, vi kan tilbyde vores borgere. Men det er også en stor udgift, som vi i bestyrelsen hælder til at overlade til en demokratisk beslutning. Det, synes  vi, vil være mest fornuftigt, fortæller Steen Madsen.

Han mener dermed, det kan være forbrugerne, der skal tage stilling til, hvorvidt man skal spare pengene til kulfilter og bruge dem på de udgifter, man ved, vil være forbundet med at etablere en ny boring ved Pugholm.

Annonce

Afstemning en løsning

- Forbrugerne har drukket det her vand i tre-fire år, så måske kunne man også gøre det i 16 måneder endnu. Der skal nok blive brug for pengene, siger Steen Madsen.


Forbrugerne har drukket det her vand i tre-fire år, så måske kunne man også gøre det i 16 måneder endnu. Der skal nok blive brug for pengene

Formand Steen Madsen


På grund af coronavirus er der endnu ikke sat dato på den kommende generalforsamling, og udsigterne til en lempelse af regeringens restriktioner kan godt ligge et stykke ude i fremtiden.

- Den løsning, jeg kan se, kunne være, at vi satte os ned i Bårdesø Forsamlingshus og lod folk komme ind og stemme på skift via deres målernummer, siger Steen Madsen.

Han slår samtidig fast, at der ikke vil blive brugt yderligere ressourcer på arbejdet med at rense vandværkets nuværende kildefelt.

- Vi vil fortsat hente vand op og rense det via den naturlige nedsivning i jordlagene, men der bliver ikke bygget filtre, som det var planen på et tidspunkt. Fokus er på den nye boring og den fremlagte handleplan, siger Steen Madsen.


Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Odense For abonnenter

Advarer mod parkeringsfælde: - Umuligt at vide, at man ikke må holde der

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

Nyt ansigt på lokalredaktionen i Nyborg: Matilde har rejst verden rundt

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Faaborg-Midtfyn

Nu kan du svede sammen med vildmarksdamerne: Det er som at gå ind i Moder Jords livmoder

Middelfart For abonnenter

Sjællandsk center for hjerneskadede går over Storebælt: Cervello vil erobre Fyn og Jylland fra ny adresse i Middelfart

Odense

Sydlandsk stemning og mere udeservering skal puste nyt liv i Odenses søvnige torvedage

Annonce