Annonce
Nordfyn

Efter kulfiltertilladelse: Vandværk overvejer afstemning

Rent vand kan være en realitet inden for nogle måneder, men bestyrelsesformand i Nordfyns Vandværk, Steen Madsen, hælder til, at den endelige beslutning om kulfilter skal træffes ved en afstemning blandt forbrugerne. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Nordfyns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg indstillede i denne uge til kommunalbestyrelsen, at Nordfyns Vandværk får lov til at opsætte et midlertidigt kulfilter, der kan fjerne pesticider fra drikkevandet.

Nordfyn: Efter der i det seneste år har været høj bølgegang omkring udsigterne til rent vand fra Nordfyns Vandværk, er der nu gydt olie på vandene og skabt en kraftigt forbedret dialog mellem kommune, vandværk og nogle hårdt prøvede forbrugere.

På Teknik- og Miljøudvalgets møde onsdag blev spørgsmålet om kulfilter sendt videre til kommunalbestyrelsen med en anbefaling om at give tilladelsen. Det er kommunalbestyrelsen, der har den endelige beslutning, når det handler om videregående vandbehandling.

Samtidig blev der gjort klar til, at Nordfyns Kommune eventuelt er villig til at ekspropriere den nødvendige jord, hvis det bliver nødvendigt i forhold til tidsplanen.

Annonce

Også dette spørgsmål blev sendt videre til kommunalbestyrelsen med en anbefaling.

Udvalgsformand Anders Thingholm (K) er glad for, at der nu for alvor er sat gang i en positiv udvikling.

- Vandværket har fundet en seriøs rådgiver i Envidan, og sammen med dem har administrationen lagt en stram køreplan, som vi har godkendt og givet som påbud. Derfor vil vi selvfølgelig også gøre, hvad vi kan, for at hjælpe arbejdet godt på vej, lyder det fra udvalgsformanden.

Hurtig vej til lovligt vand

Med et midlertidigt kulfilter vil vandværket måske allerede inden for to til tre måneder kunne levere vand, hvor indholdet af sprøjtemiddelrester er under de tilladte grænseværdier.

Det er vandværkets formand Steen Madsen glad for, men samtidig mener han, at det er en stor økonomisk beslutning, der burde være op til en demokratisk afgørelse hos forbrugerne.

- Et midlertidigt kulfilter er et af de værktøjer, vi kan tilbyde vores borgere. Men det er også en stor udgift, som vi i bestyrelsen hælder til at overlade til en demokratisk beslutning. Det, synes  vi, vil være mest fornuftigt, fortæller Steen Madsen.

Han mener dermed, det kan være forbrugerne, der skal tage stilling til, hvorvidt man skal spare pengene til kulfilter og bruge dem på de udgifter, man ved, vil være forbundet med at etablere en ny boring ved Pugholm.

Annonce

Afstemning en løsning

- Forbrugerne har drukket det her vand i tre-fire år, så måske kunne man også gøre det i 16 måneder endnu. Der skal nok blive brug for pengene, siger Steen Madsen.


Forbrugerne har drukket det her vand i tre-fire år, så måske kunne man også gøre det i 16 måneder endnu. Der skal nok blive brug for pengene

Formand Steen Madsen


På grund af coronavirus er der endnu ikke sat dato på den kommende generalforsamling, og udsigterne til en lempelse af regeringens restriktioner kan godt ligge et stykke ude i fremtiden.

- Den løsning, jeg kan se, kunne være, at vi satte os ned i Bårdesø Forsamlingshus og lod folk komme ind og stemme på skift via deres målernummer, siger Steen Madsen.

Han slår samtidig fast, at der ikke vil blive brugt yderligere ressourcer på arbejdet med at rense vandværkets nuværende kildefelt.

- Vi vil fortsat hente vand op og rense det via den naturlige nedsivning i jordlagene, men der bliver ikke bygget filtre, som det var planen på et tidspunkt. Fokus er på den nye boring og den fremlagte handleplan, siger Steen Madsen.


Annonce
Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Forældre klager over andre forældre: Nu vanker der bøder, hvis ikke du slukker motoren ved skoler og børnehaver

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Erhverv

Marcus og Marius drømmer om at overtage slægtsgården: - Men det bliver svært uden investorer udefra

Sydfyn For abonnenter

Lars undrer sig over regler i sundet: Overhaler motorbåde i sin kajak

GOG

Kun én kamp spillet - men GOG ligner et hold videre i Europa

Odense For abonnenter

Cykelkometen Tobias Aagaard fra Odense Tekniske Gymnasium er Europamester - nu er han klar til at dyste om VM-medaljer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Debat: Frihed for vores ældre til at leve det liv, man selv har valgt

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Fyn

Dårligere bemandet end i Albanien: Danske fængsler sakker langt bagefter nabolande

Odense For abonnenter

Stak kniv i ryggen på offer midt i myldretiden: Syv familiemedlemmer idømt flere års fængsel - drama i retten

Faaborg-Midtfyn

Vender det hvide ud af øjnene og griner hånligt: Socialdemokrater beskyldes for at mobbe andre kandidater

Annonce