Annonce
Nordfyn

Efter kulfiltertilladelse: Vandværk overvejer afstemning

Rent vand kan være en realitet inden for nogle måneder, men bestyrelsesformand i Nordfyns Vandværk, Steen Madsen, hælder til, at den endelige beslutning om kulfilter skal træffes ved en afstemning blandt forbrugerne. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Nordfyns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg indstillede i denne uge til kommunalbestyrelsen, at Nordfyns Vandværk får lov til at opsætte et midlertidigt kulfilter, der kan fjerne pesticider fra drikkevandet.
Annonce

Nordfyn: Efter der i det seneste år har været høj bølgegang omkring udsigterne til rent vand fra Nordfyns Vandværk, er der nu gydt olie på vandene og skabt en kraftigt forbedret dialog mellem kommune, vandværk og nogle hårdt prøvede forbrugere.

På Teknik- og Miljøudvalgets møde onsdag blev spørgsmålet om kulfilter sendt videre til kommunalbestyrelsen med en anbefaling om at give tilladelsen. Det er kommunalbestyrelsen, der har den endelige beslutning, når det handler om videregående vandbehandling.

Samtidig blev der gjort klar til, at Nordfyns Kommune eventuelt er villig til at ekspropriere den nødvendige jord, hvis det bliver nødvendigt i forhold til tidsplanen.

Også dette spørgsmål blev sendt videre til kommunalbestyrelsen med en anbefaling.

Udvalgsformand Anders Thingholm (K) er glad for, at der nu for alvor er sat gang i en positiv udvikling.

- Vandværket har fundet en seriøs rådgiver i Envidan, og sammen med dem har administrationen lagt en stram køreplan, som vi har godkendt og givet som påbud. Derfor vil vi selvfølgelig også gøre, hvad vi kan, for at hjælpe arbejdet godt på vej, lyder det fra udvalgsformanden.

Annonce

Hurtig vej til lovligt vand

Med et midlertidigt kulfilter vil vandværket måske allerede inden for to til tre måneder kunne levere vand, hvor indholdet af sprøjtemiddelrester er under de tilladte grænseværdier.

Det er vandværkets formand Steen Madsen glad for, men samtidig mener han, at det er en stor økonomisk beslutning, der burde være op til en demokratisk afgørelse hos forbrugerne.

- Et midlertidigt kulfilter er et af de værktøjer, vi kan tilbyde vores borgere. Men det er også en stor udgift, som vi i bestyrelsen hælder til at overlade til en demokratisk beslutning. Det, synes  vi, vil være mest fornuftigt, fortæller Steen Madsen.

Han mener dermed, det kan være forbrugerne, der skal tage stilling til, hvorvidt man skal spare pengene til kulfilter og bruge dem på de udgifter, man ved, vil være forbundet med at etablere en ny boring ved Pugholm.

Annonce

Afstemning en løsning

- Forbrugerne har drukket det her vand i tre-fire år, så måske kunne man også gøre det i 16 måneder endnu. Der skal nok blive brug for pengene, siger Steen Madsen.


Forbrugerne har drukket det her vand i tre-fire år, så måske kunne man også gøre det i 16 måneder endnu. Der skal nok blive brug for pengene

Formand Steen Madsen


På grund af coronavirus er der endnu ikke sat dato på den kommende generalforsamling, og udsigterne til en lempelse af regeringens restriktioner kan godt ligge et stykke ude i fremtiden.

- Den løsning, jeg kan se, kunne være, at vi satte os ned i Bårdesø Forsamlingshus og lod folk komme ind og stemme på skift via deres målernummer, siger Steen Madsen.

Han slår samtidig fast, at der ikke vil blive brugt yderligere ressourcer på arbejdet med at rense vandværkets nuværende kildefelt.

- Vi vil fortsat hente vand op og rense det via den naturlige nedsivning i jordlagene, men der bliver ikke bygget filtre, som det var planen på et tidspunkt. Fokus er på den nye boring og den fremlagte handleplan, siger Steen Madsen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Mødre til kræftramte børn støtter hinanden og kæmper for behandling på OUH: Børnene får lov at have en barndom

Fyn

Fynsk professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce