Annonce
Fyn

Efter kritiske arbejdsmiljørapporter og avisens afdækning: Minister oplyser, at styrelse skal undersøge børneafdeling

På baggrund af to meget kritiske rapporter fra Arbejdstilsynet vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed, om de dårlige arbejdsforhold for de ansatte kan have gået ud over patienterne. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med at undersøge, om afdelingen for for tidligt fødte børn på OUH skal under tilsyn som følge af de kritiske rapporter om arbejdsmiljøet på afdelingen. Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke på et samråd.
Annonce

Odense: Styrelsen for Patientsikkerhed er gået ind i sagen om neonatal- og mor/barn-afsnit H56 H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital.

Det kom frem, da der tirsdag eftermiddag i Folketinget var åbent samråd i Sundheds- og Ældreudvalget. Samrådet var initieret af Jane Heitmann (V), der er medlem af udvalget, på baggrund af rapporterne fra Arbejdstilsynet, som Fyens Stiftstidende har skrevet om.

Hospitalsafdelingen fik i to rapporter fra Arbejdstilsynet voldsom kritik, fordi arbejdsmiljøet var så dårligt, at det udgjorde en sundhedsrisiko for sygeplejerskerne, der er udsat for megen travlhed og stort - også psykisk - pres, når de er på arbejde.

Derfor gav Arbejdstilsynet afdelingen påbud om at sørge for, at der er systematisk psykisk førstehjælp for traumatiske hændelser og at sikre, at de høje følelsesmæssige krav i arbejdet ikke forringer de ansattes sikkerhed og sundhed. H56, hvor blandt andre for tidligt fødte babyer bliver behandlet, skal derfor sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.


Jeg er mor til tre børn, og det værste, man som forælder kan forestille sig, er, at ens børn bliver alvorligt syge og indlagt, og at de ansatte ikke magter opgaven.

Jane Heitmann (V), medlem af Folketinget


Styrelsen for Patientsikkerhed har på den baggrund oprettet en såkaldt oplysningssag, hvor man vil undersøge, om der er anledning til bekymring i forhold til, om de pressede forhold for sygeplejerskerne på afdelingen har haft indflydelse på patientsikkerheden. Det var blandt de oplysninger, som ministeren lagde frem på tirsdagens samråd, der som nævnt var kommet i stand på foranledning af Venstres formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Pluk fra rapporterne

Fire gange - 2., 17., 19. og 25. juni - har Arbejdstilsynet været på besøg på neonatal- og mor/barn-afsnit H56 H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på OUH for at tale med sygeplejerskerne om arbejdsforholdene på afdelingen.

Sygeplejerskerne fortæller blandt andet, at der ikke er tid til spise- og toiletpauser i løbet af en vagt, at der er for få hænder, at der er konflikter internt og på tværs af teams, og at der er uenighed om, hvordan opgaver udføres. Samtidig oplever ansatte at få skæld ud af kollegaer - også foran patienter og pårørende - at have mavepine og græde på vej hjem, og at de laver fejl i arbejdet.

Arbejdstilsynet gav derfor afdelingen to påbud; at der skal etableres systematisk psykisk førstehjælp efter traumatiske hændelser, og at arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

- Jeg er mor til tre børn, og det værste, man som forælder kan forestille sig, er, at ens børn bliver alvorligt syge og indlagt, og at de ansatte ikke magter opgaven, sagde Jane Heitmann og læste op af en af de artikler, der har været bragt i Fyens Stiftstidende, hvori forholdene for de ansatte bliver beskrevet.

Annonce

Tilsyn

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fortalte, at Styrelsen for Patientsikkerhed har anmodet OUH om en udtalelse om blandt andet oplæringen af nyansatte, og hvordan man sikrer, at der er de nødvendige faglige kvalifikationer til stede i alle vagtlagt.

- OUH har givet et svar, som styrelsen har behov for en uddybning af, og der er også behov for, at OUH sender en handlingsplan, sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om oplysningssagen.

Ifølge ministeren har OUH fået frist indtil 23. oktober i forhold til at komme med uddybninger, og efter skal Styrelsen for Patientsikkerhed vurdere, om det er nødvendigt at sætte OUH under et tilsyn.

Som følge af de kritiske rapporter blev oversygeplejersken på afdelingen tidligere i oktober sendt på tidlig pension, og en række tiltag er sat i gang for at forbedre arbejdsforholdene for de ansatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce