Annonce
Odense

Efter kritik: Rådmand drømmer om ny start for Lysningen

Rådmand Søren Windell håber, at Odense Kommunes døgnrehabiliteringstilbud kan flytte ind til byen. Foto: Michael Bager
Der bør skabes pænere fysiske rammer på Lysningen, mener rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen Søren Windell (K), der på sigt ønsker sig, at kommunens døgnrehabiliteringstilbud kan flytte til et helt nyt sted tættere på byen.
Annonce

Hvad er din reaktion på historierne fra Lysningen, som pårørende har fortalt i avisen de seneste dage?

- Det er rigtig triste historier, som jeg bliver meget berørt af. Det virker jo som om, der mangler nogle faste procedurer og noget opfølgning. Jeg er for eksempel oprørt over, at man ikke kan skaffe den rigtige madras hurtigt. Det kan ikke tage så lang tid. Det skal vi være bedre til, og det vil jeg sikre mig, at vi bliver. Jeg har selv som pårørende oplevet, at jeg selv skulle hente medicin i weekenden, men det viser jo egentlig bare, at Lysningen ikke er et sygehus. Det er midlertidige boliger med pleje, og vi går og tror, det er et minisygehuse, men det er det jo ikke. Problemet er, hvis borgerne bliver kastebolde mellem systemerne. Det er virkelig skidt.

Er der behov for en forventningsafstemning med de borgere, der bliver indskrevet på Lysningen?

- Man kommer i hvert fald ofte fra en afdeling på et sygehus, hvor personalet er meget specialiseret, og hvor der er mere af det. Man kan ikke forvente det samme på Lysningen, men plejen skal selvfølgelig være i orden. Lysningen lider under et dårligt ry. Det har jeg hørt fra første dag, jeg satte mig i rådmandsstolen og også fra før, jeg blev rådmand.

Annonce

Hvad kan man gøre ved det?

- Man kan i hvert fald begynde med at gøre noget ved omgivelserne derude. Det er meget trist. Meningen var oprindeligt, at folk skulle komme med deres egne ting, men det er der jo ingen, der gør. Jeg kunne godt tænke mig, at få frisket rummene lidt op, men vi mangler jo pengene til det, og den slags ligger hos By- og Kulturforvaltningen. Men den grundlæggende pleje skal selvfølgelig være på plads først.

Men det hjælper vel ikke på dårlig pleje at friske lidt op med plakater osv.

- Nej, og plejen skal som sagt være i orden. Men du kan også høre, hvordan pårørende kommer til et værelse, der er beskidt. Det duer ikke, for så har man allerede fået en skæv start. Det første indtryk betyder noget, og som det er nu, hænger det hele lidt. Det hænger også lidt med mange gamle historier. Stod det til mig skulle man starte forfra tættere på byen i noget helt nyt.

Kan du uddybe det?

- Vi kommer til at mangle pladser på Lysningen i den nære fremtid, og jeg synes, vi skal lukke Lysningen og flytte ind i noget mere velegnet ved OUH, der snart flytter. Her kan vi finde noget egnet, som også er bynært. I dag ligger Lysningen i det ene hjørne af kommunen, og det er besværligt for mange borgere. Der er brug for en ny start og et nyt navn.

Har du hørt fra mange utilfredse borgere?

- Jeg har hørt fra både utilfredse borgere og tilfredse borgere. Jeg ved, at den ledelse, der er på Lysningen har arbejdet intenst med det her fra dag et. Det er svært at ændre så stort et sted med det ry, og det tager tid. Jeg synes, der er en god process i gang, men de her historier gør også, at vi er nødt til at få rusket op i nogle ting igen, og set på nogle procedurer.

- Jeg har inviteret Ældre Sagen og Ældrerådet ud på Lysningen, hvor vi skal tale om de her ting med ledelsen. Jeg mener, at dialogen er vigtig, og der bør skabes en kontakt.

Har du været på Lysningen?

Fyens Stiftstidende sætter de kommende dage fokus på forholdene på Odense Kommunes midlertidige døgnrehabiliteringstilbud Lysningen, der har 64 senge og cirka 100 ansatte.

Fire pårørende har fortalt avisen om, hvordan de oplevede, at deres familiemedlemmer ikke fik den rette pleje på stedet. En har klaget og fået medhold hos Styrelsen for Patientklager.

Har du også været pårørende eller selv været på Lysningen, og har du lyst til at fortælle om en god eller dårlig oplevelse på stedet, så hører vi gerne fra dig.

Kontakt journalist Stine Jessen Jensen på sjj@fyens.dk

Har du overvejet at lave et evalueringsskema til folk, der har haft et ophold på Lysningen?

- Det kunne sagtens være en idé, men det koster jo penge, og det svømmer vi jo ikke i. Når vi går tilbage til budgettet, så er der heller ikke her sat flere penge af til Lysningen, og det ærgrer mig, at der kun er penge til plejehjemmene, for hele ældreplejen trænger til et løft. Jeg er sikker på, at hele udvalget vil være med til at gøre noget for Lysningen. Der trænger til at blive gjort noget ved det sted. Både ved normeringerne og ved de fysiske rammer.

Er kommunen rustet til udviklingen i sundhedsvæsenet med færre hospitalssenge, kortere indlæggelser og flere ambulante behandlinger?

- Ikke endnu - og det er derfor, jeg siger, at fremtiden for Lysningen ikke ligger i Skt. Klemens. Der bør være større og bedre beliggende. Derfor mener jeg heller ikke, at vi bør bruge en masse penge på at bygge til, hvor Lysningen ligger nu. Vi bør finde et sted, der i højere grad passer til den virkelighed, vi har i dag, hvor vi skal passe borgere, der kommer med mere komplekse problemstillinger.

- Jeg mener også, at borgerne bliver udskrevet meget tidligt i dag. Folk, der stadig er meget syge bliver udskrevet til et kommunalt tilbud, og vi er ikke blevet økonomisk kompenseret tilstrækkeligt for, at opgaverne er gledet ud til kommunerne. Jeg kunne godt ønske mig, at folk på Christiansborg begyndte at se på det her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Landsret idømmer byrådsmedlem 60 dages betinget fængsel for facebook-opslag: - Jeg kan næsten ikke stave til, hvor sindssygt, jeg synes, det er

Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce