Annonce
Fyn

Efter konkurs på plejehjem: Sæt ældreplejen fri

Birgit Bakkær. Foto: Michael Bager
Annonce

Det er højst usædvanligt, at et plejehjem går konkurs, som det skete i går for friplejehjemmet Munke Mose i Odense. Ikke kun økonomien har plaget plejehjemmet. Også rod i håndteringen af medicin og de sygeplejefaglige vurderinger af beboernes helbred har spillet ind.

Nu skal kommunen rydde op og overtage pasningen af de 50 beboere på plejehjemmet. Tilbage står hele den ideologiske diskussion om, hvor stor en rolle private plejehjem skal spille i fremtidens ældrepleje.

Venstres ældreordfører i Folketinget, fynskvalgte Jane Heitmann, vil arbejde for mindst ét friplejehjem i langt de fleste kommuner, så de ældre har et alternativ til det kommunale plejehjem. På samme måde som friskoler ligger side om side med folkeskoler.

Også den konservative ældrerådmand i Odense, Søren Windell, ser gerne flere private plejehjem, og han står da også med en kæmpeudfordring de kommende ti år, når antallet af borgere over 80 år stiger med 40 procent.

Alt efter ens politiske ståsted kan man så være tilhænger af friplejehjem eller stærk modstander. Sidstnævnte kan bruge gårsdagens konkurs som skrækeksempel på, hvordan det kan gå, når ansvaret overlades til private.


Sandheden er jo, at uværdig ældrepleje kan foregå både på friplejehjem, kommunale plejehjem og i folks eget hjem.


I den sammenhæng er det værd at huske på de stærke tv-billeder af Else og Niels, der misrøgtes på deres plejehjem. Begge drevet af kommuner.

For sandheden er jo, at uværdig ældrepleje kan foregå både på friplejehjem, kommunale plejehjem og i folks eget hjem. Det afgørende er, om personalet har den fornødne tid, den fornødne uddannelse og empati.

Så kære ældrepolitikere. Nu er det op til jer at lytte og undgå at grave jer ned i ideologiske skyttegrave, når det store ældrepolitiske topmøde skydes i gang i morgen i kølvandet af tv-billederne. Sæt ældreplejen fri, så den styres af den enkelte ældres behov, uanset om det er på friplejehjemmet eller det kommunale plejehjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce