Annonce
Erhverv

Efter kæmpeplus: Festen er ved at ebbe ud i Nordfyns Bank

Nordfyns Bank er meget glad for flytningen fra Bogense til et nybygget, bæredygtigt domicil tæt på Odense Banegård. Foto: Nordfyns Bank
Nordfyns Bank har haft et forrygende 2019, men ledelsen advarer om, at de gode tider ikke fortsætter, og at festen på boligmarkedet ebber ud.

Odense: 2019 har været et rigtig godt år for bankdrift på Nordfyn. Det viser det nye regnskab, som Nordfyns Bank offentliggjorde mandag eftermiddag i forbindelse med et møde i repræsentantskabet.

Overskuddet blev på 53 millioner kroner før skat, og bortset fra 2017-resultatet, er tallet det højeste i bankens historie.

Det flotte resultat skyldes især travlhed med at omlægge kundernes realkreditlån. Den meget lave rente har fået mange husejere til at omlægge deres lån, og de fleste får deres bank til at klare den slags mod betaling. Det er indtægterne fra denne travle tid, der i høj grad kan ses på bundlinjen.

Desuden har banken tjent tre millioner kroner på at sælge sin andel af Sparinvest, og den har sparet fem millioner kroner, fordi kunderne har været bedre til at betale deres lån tilbage.

Annonce

Aktieselskabet Nordfyns Bank

Hjemsted: Odense

CVR-nummer: 64 86 52 18

Direktion: Holger Bruun

Bestyrelse: Per Maegaard Jensen (formand), Jens Erik Steenfeldt Laursen (næstformand), Henning Jensen, Per Poulsen og Lars Rasmussen samt Flemming Tholsgaard, Steffen Nicolaisen og Hans Jørgen Hellesø (medarbejdervalgte)

Regnskabstal 2019 (2018 i parentes)

Netto rente- og gebyrindtægter: 181 millioner kroner (169)

Basisindtjening: 47 millioner kroner (37)

Kursreguleringer: 17 millioner kroner (20)

Nedskrivninger på udlån: 11 millioner kroner (16)

Overskud før skat: 52 millioner kroner (41)

Overskud efter skat: 43 millioner kroner (36)

Egenkapital: 449 millioner kroner (406)

Antal ansatte: 112 (111)

Læs hele regnskabet her.

Lave renter koster

De lave renter er en udfordring for Nordfyns Bank ligesom for kollegerne. Banken skal betale negative renter for sin beholdning i Nationalbanken, og det har fået den til også at opkræve renter af visse kundergruppers indlån.

- De rekordmange omlægninger har haft en mærkbar indflydelse på både aktiviteten og indtjeningen. Men der er som bekendt altid en bagside af medaljen, og mens boligejerne glædede sig, var der mange med overskudslikviditet, der spejdede langt efter afkast på indestående i banken eller kortløbende obligationer, siger administrerende direktør Holger Bruun ifølge en pressemeddelelse.

Problemet med de negative renter bliver forstærket af, at udlånet er faldet med 1,2 procent, mens indlånene er steget med 3,2 procent. Der er nu 1,1 milliarder kroner i overskud på indlån, og når renteniveauet er negativt koster den slags penge.

Glad for Odense

Alt i alt bliver omstændighederne ikke så glædelige i år for banken.

- Festen på boligmarkedet ebber ud, og derfor vil konverteringsaktiviteten i 2020 ikke komme i nærheden af hvad vi så sidste år, hedder det i meddelelsen, hvor man også konstaterer, at den lovbefalede indsats mod hvidvask kræver mange ekstra ressourcer.

Derfor forventer han, at bankens overskud i år vil blive væsentligt lavere - omkring 30-40 millioner kroner før skat.

På trods af navnet har Nordfyns Bank efter mere end 100 år ikke længere hovedsæde på Nordfyn. 1. juli 2019 flyttede den sit hovedkontor fra de hidtidige lokaler på Adelgade i Bogense til et nybygget domicil ved Odense Banegård.

Bygningen er blevet opført af Hansson & Knudsen og ejes af Pension Danmark. Som den første bygning i Odense er der blevet tildelt en DGNB Guld-certificering, der skal vise, at den er særligt bæredygtig blandt andet når det gælder valg af materialer.

Beslutningen om at flytte hovedsædet fra Bogense til Odense var omdiskuteret, men Holger Bruun mener, at det har været et vellykket skifte.

- Det er lykkedes at skabe en ramme om vores hver- og arbejdsdag, der både er bæredygtig og brugervenlig. Resultatet er et flot domicil og en velfungerende arbejdsplads med et lavt klimaaftryk, siger Holger Bruun i en pressemeddelelse.

- Men ud over den del, er det nye hovedkontor bestemt også det ventede aktiv for banken. Som arbejdsplads fungerer det uovertruffet og som samlingspunkt for møder og aktiviteter har det også allerede nu vist sin berettigelse, hedder det i pressemeddelelsen.

Banken har stadig en filial i Bogense. I alt har den tre filialer på Nordfyn, tre i Odense samt en i Kerteminde og en i Middelfart.

- Festen på boligmarkedet ebber ud, og derfor vil konverteringsaktiviteten i 2020 ikke komme i nærheden af hvad vi så sidste år, siger direktør Holger Bruun, Nordfyns Bank. Foto: Nordfyns Bank
Der er stadig åbent i Nordfyns Bank hidtidige hovedsæde på Adelgade i Bogense. Arkivfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce