Annonce
Erhverv

Efter investor-kritik: Odense-borgmester tager tre skridt baglæns og genstarter iværksætterprojekt

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) lancerede aftalen med tanken 16 for tre uger siden sammen med de fire partnere i huset - her er det Torben Frigaard Rasmussen (th). Foto: Vibeke Volder
Et samarbejde om at finde globale iværksætterhåb mellem Odense Kommune og et af byens iværksættermiljøer bliver nu droppet efter kritik fra resten af investormiljøet. Nu skal planerne gentænkes.

Efter et stormøde med op mod 30 deltagere fra investor- og iværksættermiljøet i Odense Kommune mandag er en aftale med et af byens iværksætterhuse lagt i graven, før den overhovedet er kommet i gang.

For blot tre uger siden lancerede Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) et samarbejde under overskriften "Go Global Odense" med iværksætterhuset Tanken 16, hvor bl.a. den private serie-investor Torben Frigaard Rasmussen og erhvervsmand Johnny Killerup er partnere.

Huset skulle stå i spidsen for et privat-offentligt pilotprojekt om at finde og forme de næste nye globale succes-iværksættere fra byen. Tanken 16 skulle være tovholder på projektet, som involverede 250 iværksættere og hele det såkaldte øko-system af investorer og andre iværksættermiljøer som Coworking Plus og Visti Unlimited.

Annonce

- Vi har valgt at ophæve kontrakten med Tanken 16. Nu tager vi nogle skridt tilbage og genstarter processen, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

Pilotprojektet udgjorde 5,2 millioner kroner ud af det samlede beløb på 20 millioner, som Odense Kommune over fire år har sat af til iværksætteri.

Mødte op på rådhuset

Allerede kort efter lanceringen i denne avis den 20. april rejste der sig kritik af projektet fra andre investorer og iværksættermiljøer, som undrede sig højlydt over, at man ikke havde inddraget alle investorer og iværksættere på forhånd.


Vi har valgt at ophæve kontrakten med Tanken 16. Nu tager vi nogle skridt tilbage og genstarter processen.

Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense


Ifølge avisens oplysninger mødte flere fremtrædende investorer ligefrem fysisk op på rådhuset for at diskutere aftalen med borgmesteren, som fik pillet sagen af byrådsmødet den 28. april.

Nu er aftalen mellem Tanken 16, Odense Kommune og Erhvervshus Fyn så indstillet, fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel. I stedet skal hele konceptet gentænkes og genstartes.

- Vi havde et godt møde med investorer og andre fra miljøet, som er meget passionerede og gerne vil bidrage, men det er klart, at jeg ærgrer mig gul og grøn over, at vi ikke holdt det møde, før vi besluttede at gå videre med pilotprojektet. Det gjorde vi ikke, men nu genstarter vi processen efter dialog med Tanken 16, som også kun er interesseret i det bedste for iværksættermiljøet i byen, siger han.

Annonce

Alle skal involveres

En af dem, der fik morgenkaffen galt i halsen, da han læste nyheden om projektet i april, var investor og robotikon med en fortid i bl.a. Universal Robots og MIR, Thomas Visti. Han deltog også i mødet mandag.

- Jeg synes, det var ærgerligt, at kommunen ikke involverede hele økosystemet fra start. Vigtigt for mig var, at de offentlige midler bliver brugt bedst muligt, og at man benytter sig af alle kompetencer, som allerede findes i hele miljøet. Jeg er meget glad for, at kommunen har lyttet. Jeg er sikker på, at vi i fællesskab nok skal finde den bedste løsning til gavn for de odenseanske iværksættere, siger Thomas Visti, der startede iværksætterhuset Visti Unlimited sidste år.

Også investor Søren Rasmussen, der driver et iværksætterhus i Højby med syv startups, undrer sig over forløbet:

- Vi vil alle det bedste for byens iværksættere. Det er sådan set det, vi arbejder på hver dag, så det undrede, at man på den måde valgte ét hus ud og ikke inddrog alle i dialogen først.

Susan Nørgaard, en af de fire partnere i Tanken 16, ærgrer sig over forløbet og understreger, at de er klar til at arbejde for en ny løsning.

- Vi syntes fortsat, det er en supergod og visionær idé, kommunen har lanceret, og vi vil meget gerne bidrage til, at vi kommer i mål med en løsning, som er god for iværksætterne og til gavn for hele øko-systemet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce