Annonce
Assens

Efter himmelflugt: Nu falder spildevandsprisen lidt igen

På renseanlægget i Gummerup forsker man p.t. i de bedste og mest effektive rensemetoder. Resultaterne skal siden bruges i det nye renseanlæg i Assens, som ventes at stå klar i 2021. Til den tid lukkes de øvrige renseanlæg i kommunen et efter et. Arkivfoto: Assens Forsyning/Hepwatt

Assens Forsyning kom mildest talt i modvind, da den lod vandafgiften stige med godt 26 procent på en gang og blev næstdyrest i det fynske område kun overgået af Ærø. Nu sænkes prisen en smule igen.

Det gik ikke stille af, da Assens Forsyning for 2018 hævede vandafledningsafgiften, der er den pris, vi betaler for at komme af med spildevandet, med godt 26 procent fra 55,73 kroner til 70,34 kroner og dermed lå på de næsthøjeste priser i det fynske område kun overgået af Ærø. Nu falder prisen igen, omend kun med 1,59 kroner pr. kubikmeter.

Den store takststigning for 2018 betød en ekstraregning til familien med et forbrug på 140 kubikmeter på 2000 kroner. Prisfaldet sender i 2019 222 kroner tilbage til samme familie med samme forbrug, lyder beregningen fra Assens Forsyning.

Når priserne falder, skyldes det ifølge Assens Forsyning, at indtægtsrammen, et loft for hvor meget forsyningsselskaberne må kræve ind, er reduceret, og at der er sket en revurdering af anlægsinvesteringerne før og efter 2030.

Annonce

Vandpriser 2019

Før man afleder sit spildevand, skal det tappes fra vandhanen. Otte af de 22 vandværker i Assens Kommune har indtil videre indberettet priserne for næste år. De seks af dem varsler om stigninger. Stigningen fremgår af parenteserne. Priserne er uden moms.Assens Vandværk:

Fast afgift: 514 kroner (+10 kr.)

Pris pr. kubikmeter: 9,32 (+0,44 kr.)

140 kubikmeter inkl. fast afgift og moms: 2273,30 kroner

Bregnemose:

Fast afgift: 700 kr. (+50 kr.)

Pris pr. kubikmeter: 3,80 kr. (+0,30 kr.)

140 kubikmeter inkl. fast afgift og moms: 1540 kr.

Frøbjerg Skovstrup:

Fast afgift: 925 (+195 kr.)

Pris pr. kubikmeter 4,75 kr.

140 kubikmeter inkl. fast afgift og moms: 1987,50 kr.

Helnæs:

Fast afgift: 700 (+100 kr.)

Pris pr. kubikmeter: 4 kr.

140 kubikmeter inkl. afgift og moms: 1575 kr.

Nårup:

Fast afgift: 625 kr. (+35 kr.)

Pris pr. kubikmeter: 3,25 (+0,25 kr.)

140 kubikmeter inkl. fast afgift og moms: 1350 kr.

Søby og Omegn:

Fast afgift: 450 kr.

Pris pr. kubikmeter: 3,75kr.

140 kubikmeter inkl. fast afgift og moms: 1218,75 kr.

Tommerup Stationsby:

Fast afgift: 700 kr.

Pris pr. kubikmeter: 3,25 kr.

140 kubikmeter inkl. fast afgift og moms: 1443,75 kr.

Vissenbjerg-Bred:

Fast afgift: 680 kr.

Pris pr. kubikmeter: 6,50 (+1,50 kr.)

140 kubikmeter inkl. fast afgift og moms: 1987,50 kr.

Priserne er uden statslige afgifter.

Kilde: Assens Kommune

- Glædeligt

Selv om prisfaldet ikke er så stort, kalder formand for Miljø, Teknik og Plan, Dan Gørtz (V), det for en glædelig udvikling.

- To procent er ikke meget, men det er den rigtige retning, og vi krydser stadig fingre for, at når det hele er udbygget, og der kommer fem-syv millioner kroner i årlig besparelse, vil det kunne mærkes på prisen.

Forud for den noget forsinkede vedtagelse af 2018-afgiften på spildevandet i foråret havde man fra politisk side overvejet, om ejerstrategien skulle ændres, så politikerne fik mere indflydelse i bestyrelsen. Det er der i følge Dan Gørtz ikke længere tale om.

- Vi vil nøje følge, om det bevæger sig i den rigtige retning. Vi har holdt møder, og tingene ser fornuftige ud. Det er en stor opgave med separatkloakering (adskillelse af regn- og spildevand, red.), renseanlæg og afskærende ledning. Det kan vi ikke ændre ved at lave en ny ejerstrategi, men vi vil stadig holde øje med, at vi får et større prisfald, når vi går fra otte til ét rensningsanlæg, siger han.

Efter planen skal et nyt, centralt rensningsanlæg stå færdigt i Assens i maj 2021, herefter lukkes de gamle rensningsanlæg gradvist, til alle forbrugere er koblet på det nye anlæg i Assens.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce