Annonce
Odense

Efter Havebæk-sag: V-forslag om personaleoverlap i ældreplejen nedstemt

Forslaget fra Venstre om at indføre 15 minutters overlap mellem de forskellige vagtlag på plejecentrene er opstået på baggrund af et tragisk dødsfald på Plejecenter Havebæk. Arkivfoto: Sugi Thiru
Der er ikke råd til, at personalet på plejecentre mødes og overleverer til hinanden mellem vagterne, mener et flertal i Ældre- og Handicapudvalget. V-forslag, som er blevet til på baggrund af tragisk sag fra Plejecenter Havebæk, nedstemt i udvalget.

Økonomien i ældreplejen er presset, og det er ikke tiden at bruge flere lønkroner på, at aften- og nattevagter kan møde tidligere og få mundtlige overleveringer fra kollegaerne, som de afløser.

Det mener et flertal i Ældre- og Handicapudvalget, der har nedstemt et forslag fra Venstres Sanne Skovgaard om at lave overlap mellem vagtlagene på byens plejecentre. Ordningen ville koste cirka 3,7 millioner kroner, har forvaltningen anslået.

- Det er jeg rigtig ked af på borgernes vegne. Et personaleoverlap kunne have betydet meget for borgerne og personalet, og jeg mener ikke, at 3,7 millioner kroner er en dyr pris at betale ud af et stort budget, siger Sanne Skougaard Andersen, der sammen med sit parti vil tage forslaget med til budgetforhandlingerne i efteråret.

Venstre har stillet forslaget på baggrund af en hændelse på Plejecenter Havebæk, hvor 89-årige Niels Kjærgaard døde af et fald i januar i år. Nattevagten havde aftenen forinden ikke opfattet, at Niels Kjærgaard var faldet, og derfor skulle kigges til hele natten. Niels Kjærgaard blev fundet død næste morgen. Årsagen viste sig at være en hjerneblødning forårsaget af faldet dagen før.

Annonce

Forebygge stress og misforståelser

Forslaget fra Venstre begrundes i indstillingen med, at der i den kommende tid skal indføres et helt nyt journalsystem i ældreplejen i Odense Kommune, og at det vil skabe ekstra tryghed hos personalet, hvis de elektroniske overleveringer suppleres med mundtlige.

Som det er nu, er der overlap i vagterne på det specialiserede området - det vil sige bostederne, men ikke på eksempelvis plejecentre.

- Et overlap ville kunne sikre, at alle beskeder i et nyt system modtages korrekt og forebygge misforståelser. Medarbejderne er pressede i forvejen, og bliver endnu mere pressede, når de skal lære nye systemer, siger Sanne Skougaard Andersen.

Hun peger desuden på, at overlap i de forskellige vagtlag ville kunne forebygge stress blandt medarbejderene og sikre, at også mindre ting, som normalt ikke dokumenteres elektronisk, bliver talt om og overleveret.

Presset økonomi

Selv om rådmand Søren Windell (K) godt kan se ideen med, at personalet mødes og taler sammen ved vagtskifte, mener han ikke, at tiden og økonomien er til at lade personalet møde ind 15 minutter tidligere. Det er for dyrt, siger han:

- Det er et sympatisk forslag, men vi har gennem mange år gjort meget for at effektivisere - blandt andet fordi vi mangler hænder, har rekrutteringsudfordringer og økonomiske udfordringer. Derfor har vi elektroniske journalsystemer, så man kan dokumentere med det samme noget opstår. De 3,7 millioner kroner, som det vil koste, er jo penge, som vi har effektiviseret for tidligere. Vi har en meget presset økonomi, siger Søren Windell og påpeger, at medarbejderne allerede nu taler sammen, når de afløser hinanden.

- Det er jo ikke sådan, at de går ind og ud ad forskellige døre. De snakker sammen, og de har en faglighed og en omsorg, som ligger i jobbet, og tingene bliver løst.

- Det er altid godt, når kollegaer mødes og taler med hinanden. Og det ville være rigtig dejligt, hvis vi havde ekstra penge til at gøre det her, men det mener jeg ikke, vi har, påpeger rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Folketingsmedlem søgte svar hos miljøministeren: Der er så meget gift og svovlbrinte i Lillebælt, at der faktisk er dødt

Annonce