Annonce
Odense

Efter Harry Potter-forbud: Rekord mange kom til magisk festival

Det skræmte ikke gæsterne væk, at Harry Potter-temaet i år var skiftet ud med et nordisk inspireret troldmandsunivers i det, der nu hedder Magiske Dage Odense, og som i efterårsferien fyldte byen med spidse hatte og tryllestave. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Efterårsferiens festival Magiske Dage Odense trak et rekord stort antal gæster til, og festivallederens mavepine over forbuddet mod at bruge Harry Potter-universet er afløst af glæde og lettelse.

Det har tilsyneladende ikke skadet det, der før hed Harry Potter Festival, at den bebrillede fyr er pillet ud af magien, og at efterårsferiens festival har skiftet navn til Magiske Dage Odense.

I hvert fald tyder alle tal på, at festivalen har trukket endnu flere børn og voksne til i år, end det har været tilfældet tidligere år.

- Jeg tør godt sige, at der har været 15.000 mennesker. Det er helt vildt, konstaterer Søren Dahl Mortensen, der er bibliotekar hos Odense Bibliotekerne og leder af festivalen.

Sidste år tog 12.500 folk del i Harry Potter Festival, og det har kostet festivallederen ondt i maven og nætter uden søvn, at filmselskabet Warner Bros i maj forbød Odense-arrangørerne at bruge Harry Potter-navnet og -universet.

Warner Bros ejer rettighederne til Harry Potter og vurderede, at festivalen i Odense nu havde nået en størrelse, der kunne true brandet.

Derfor måtte Søren Dahl Mortensen og bibliotek-kollegerne med få måneders varsel ændre den magiske kurs og trække såvel Potter som Voldemort og Hogwarts ud for i stedet at satse på et nordisk inspireret troldmandsunivers.

Og det har altså virket.

- Vi er lykkedes med det nordiske koncept, men man har stadig kunnet gå gennem byen med en Harry Potter-kappe på uden at falde igennem, og det er kun dejligt. Man må gerne være klædt ud som ham, understreger Søren Dahl Mortensen.

Til gengæld kan festivalgæsterne ikke mere køre med Hogwarts-ekspressen, men med Troldmandstoget. Vintapperstræde forvandles ikke til Diagonalstræde, men til Elverstræde og Voldemort går ikke længere skræmmende rundt i Odenses gader - nu er det andre, onde troldmænd.

Annonce

Festivalen i tal

Det begyndte som et mindre aftenarrangement på Næsby Bibliotek, men har på 16 år vokset sig til en stor festival. Først med Harry Potter som udgangspunkt, men i år - på grund af forbud fra rettighedshaverne Warner Bros - med et bredere tema om troldmandsuniverset og et nyt navn: Magiske Dage Odense.15.000 mennesker har været del af festivalen i år - sidste år hed tallet 12.500.

1791 tryllestave blev lavet på Trædrejerens Værksted - sidste år var det 1500.

1260 menesker lyttede til fortællinger i klosterkirken - sidste år var der 820.

280.000 kroner blev via Mobilepay vekslet til festivalens møntfod Odinarer.

2000 eliksirer solgte Klosterhavens Venner - sidste år var det 1000.

1000 cupcakes blev pyntet og spist i Brandts Passage.

2000 mennesker lyttede til Odense Symfoniorkester.

70 rollespillere har fyldt gaderne med magi.

450 kilo slik og 70 kilo popcorn er blevet købt og spist.

Og så måtte der hos en vietnamesisk restaurant hentes 2000 spisepinde, der blev forvandlet til tryllestave.

Trods ændringen af festivalens navn og tema var der stadig masser af Harry Potter-udklædte børn. Og det er kun dejligt, understreger festivalleder Søren Dahl Mortensen. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

En stor goodwill

Trods ændringer og justeringer er det lykkedes - igen - at kunne melde alt udsolgt på de bidder af festivalen, der kræver billet.

For eksempel koncerterne med Odense Symfoniorkester, sejlturene på Odense Å og afgangene med Troldmandstoget.

Søren Dahl Mortensen overvejer, om der næste år skal være flere billetter at købe af. Og om festivalen overhovedet skal vokse sig større.

- Jeg synes, vi har konceptet på plads. Når vi skal udvikle, så handler det - som jeg ser det nu - mere om at bygge på end om at pille ud. Men vi er ved at være nået grænsen for, hvor meget arbejde vi på biblioteket kan løfte i forbindelse med festivalen, siger han.

Skal der hyres professionel hjælp og aflastning, koster det større summer og et andet budget, end der ligger klar til brug nu, forklarer Søren Dahl Mortensen.

Derfor ser han også en anden vej, der allerede er taget de første skridt ud ad: At involvere flere af byens private aktører.

- Vi mærker en stor goodwill. Området omkring Brandts er med, og det kræver ikke meget mere fra os end nogle indledende møder. Storms Pakhus var nye i år og havde for eksempel 60 hold til magisk quiz, og Odense Teater var også med for første gang og kunne ikke få armene ned. På den måde bliver festivalen også spredt mere ud over byen, siger Søren Dahl Mortensen og fremhæver samtidig, at de magiske dage hiver folk til byen udefra:

- Der kommer busser hertil arrangeret af biblioteker i blandt andet Viborg, Horsens og Aarhus, og vi kan se, når vi sælger billetter til for eksempel sejlturen på Odense Å, at 80 procent ikke er fra Odense.

Derfor ser festivallederen med en noget større ro i maven frem til Magiske Dage Odense i næste års efterårsferie.

- Mavepinen er væk. Jeg er lettet og glad - og meget træt.

Voldemort og andre skræmmende karakterer fra Harry Potter-verdenen var afløst af nye troldmænd og -kvinder. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Tyverier fra to varebiler

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce