Annonce
Indland

Efter frifindelse af overlæge: OUH-direktør revser vidner fra udskældt styrelse

- Hvis sagen ankes, bør det ikke være for at gå efter den enkelte læge, men ledelsen og dens ansvar. Så må det i dette tilfælde være den ledende overlæge og undertegnede, de skal gå efter, siger Peder Jest, der er direktør på OUH. Foto: Robert Wengler

Lægefaglig direktør fra OUH er lettet over, at en af hospitalets overlæger fredag blev frifundet. Han kritiserer dog vidner fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som, ifølge direktøren, mangler kendskab til forholdene og arbejdsgangene på OUH.

Der er stor lettelse hos både ledelse og ansatte på Odense Universitetshospital, efter Retten i Odense fredag frifandt en overlæge for anklager om forsømmelse og skødesløshed. Anklagerne kom efter, at en patient døde 23. august 2014 som følge af en stor dosis metadon.

- Det er afgørende for lægers fremtidige funktion, at han blev frifundet. Lægen har handlet efter de vejledninger og instrukser, som ledelsen har givet, og hvis han var blevet dømt på basis af det, havde vi haft et enormt problem i det danske sundhedsvæsen. På den måde var sagen principiel for os, siger lægefaglig direktør på OUH Peder Jest.

Men selve sagen og den ageren, som Styrelsen for Patientsikkerhed har udvist i forbindelse med den, er han langt fra tilfreds med.

- Vi synes, at retssagen har illustreret, at der bør være nye overvejelser og vurderinger i styrelsen. Vi skal ikke blande os i, hvem de udvælger til at vidne for sig og repræsentere dem i retten, men vi kunne godt have tænkt os, at det var nogen, der vidste noget om de lokale forhold, om intensivforhold generelt, og som ikke kommer med insinuationer om, at vi forskelsbehandler vores patienter. Det berører os dybt, siger han.

I retten antydede en overlæge og professor fra Herlev Hospital, som vidnede som sagkyndig for styrelsen, at OUH kunne have negligeret behandlingen af den nu afdøde patient, fordi denne var alkoholiker og stofmisbruger. Direktøren understreger, at OUH behandler alle patienter ens.

- Lægen blev latterliggjort af vidne

Både en embedsmand fra styrelsen og den sagkyndige manglede, ifølge direktøren, viden om, hvad der egentlig foregår på et hospital. De havde udelukkende fokus på de retslige forhold.

- Med den vidneførsel synes jeg ærlig talt, at det bliver endnu mere problematisk at være læge i den situation. Den pågældende læge skulle blandt andet forklare sig om det såkaldte triageringssystem, som nærmest blev latterliggjort af vidnet. Det er en overordnet regel i det danske sundhedsvæsen, og det er udstukket af Sundhedsministeriet, styrelser og Danske Regioner, at det er sådan, vi triagerer patienter i det danske sundhedsvæsen.

Patienten blev vurderet stabil og som "grøn" i det system, hvor OUH med farver prioriterer patienterne efter behovet for behandling. På grund af travlhed med andre, mere kritiske patienter nåede overlægen ikke at tilse den 42-årige alkoholiker, før han ud på eftermiddagen blev tilkaldt til genoplivningsforsøg, da patienten fik hjertestop som følge af en stor dosis metadon. En sygeplejerske har accepteret en bødestraf for at have overtrådt autorisationsloven ved at give metadonen uden ordinering fra en læge. Også hun arbejder fortsat på OUH med fuld opbakning fra sin afdelingsledelse.

Annonce

Pres for anke vil forværre mistillid

Statsadvokaten oplyser, at der endnu ikke er taget stilling til, om frifindelsen skal ankes. Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed presser på for at prøve sagen ved landsretten, vil det forværre mistilliden mellem lægerne og styrelsen yderligere, mener direktøren.

- Det vil vi have det meget dårligt med, så det håber vi ikke, at styrelsen ønsker. Anklagemyndigheden har først sagt, at han ikke ville kunne blive dømt. Nu har dommeren også frikendt den pågældende læge. Så det vil være højst ejendommeligt, hvis de gør det. Men hvis det sker, kan jeg kun sige, at det vil skabe yderligere problemstillinger i samarbejdet mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og den danske lægestand.

Hvordan vil du have det med en ankesag set i lyset af det udspil, der kom fra ministeren i går?

- Sundhedsministerens udspil fortæller, at der nu må skabes et nyt samarbejde, og at styrelsen er nødt til at kigge nærmere på dens adfærd i forbindelse med de her sager. Det ligger efter min opfattelse helt i tråd med sundhedsministerens udspil, at man ikke anker sagen.

Annonce

Fuld tillid til overlægen

Dommen fredag har stor betydning for ikke bare OUH, men også sundhedspersonale og ledelse andre steder, fortæller Peder Jest, der har set de ansatte bruge langt mere tid på dokumentation end hidtil.

Ledelsen på OUH har dog hele tiden haft fuld tillid til den nu frifundne overlæge.

Han er en meget erfaren medarbejder, som er højt specialiseret. Han er en unik ekspert på sit område. Han er en meget omhyggelig og rolig person, som håndterer sit job på bedste vis, siger direktøren og fortsætter:

- Hvis han var blevet dømt, var der rigtig mange gange, hvor man kunne komme i sådan en situation som læge. Det er flot, at han har kunnet håndtere det så roligt, som han har gjort. Men jeg ved, at det har været en hård belastning for ham.

Overlægen selv har ikke ønsket at udtale sig.

Direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, udtalte efter frifindelsen, at styrelsen nu vil læse dommen grundigt, og at den vil indgå i styrelsens løbende evaluering af dens egen praksis.

Fyens.dk ville gerne have foreholdt direktøren kritikken fra OUH, men styrelsen har ikke villet kommentere retssagen eller vidnerne, der afgav forklaring på vegne af styrelsen.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Én kører traktoren og en anden holder øje med tog: Sådan skal græsset slås på Odenses letbane

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Assens

Ukrudtsbrænder antændte hæk: Person sigtet i sagen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce