Annonce
Nordfyn

Efter flere dødsfald: Kræftramt virksomhed samler ind til Knæk Cancer

Bente Dominos ellers store smil stagnerer hurtigt, når snakken falder på kræftens tørre tal. Foto: Frederik Steen Nordhagen
1 – 2 – bum. 4 – 5 - bum. Knæk Cancers kampagne forsøger på simpel vis at skildre, hvor mange der bliver ramt af kræft. Virksomheden CRH Concrete ved om nogen, hvor udbredt en sygdom, det er. Her har man inden for et års tid mistet flere medarbejdere til kræft.
Annonce

Søndersø: Kan en virksomhed være kræftramt? Hvis den kan, må betonvirksomheden Expan, der er en del af CRH Concrete, gå under den betegnelse. Her har man nemlig inden for få år mistet flere medarbejdere til kræft, og samtidig er flere andre medarbejdere berørt af kræft og har mistet familiemedlemmer til sygdommen.

- I foråret mistede vi en kollega, og sidste år mistede vi en anden. Det har været med til, at firmaet har doneret 100.000 kroner til Knæk Cancer i flere år, men så var det, at jeg fik ideen til, at vi som medarbejdere også kunne samle ind.

Sådan fortæller Bente Domino, der arbejder som kontorassistent i virksomhedens afdeling i Søndersø.

- Og det blev der hurtigt givet grønt lys til fra ledelsen, så jeg gik i gang med indsamlingsaktiviteter, og så blev der ellers spist ret meget kage i uge 43 sidste år, lyder det fra en smilende Bente Domino. Aktiviteterne har nemlig budt på ting som kagebagning og salg, banko, pantindsamling og bandekasser.

- Det er simpelthen så skønt, at vi medarbejdere virkelig tager fælles fodslag i det her. Det er simpelthen bare – ja, det er skidegodt altså.

Annonce

Mistede mor og veninde

Men Bentes smil stagnerer hurtigt, når snakken falder på de tørre tal. Hver tredje bliver nemlig ramt af kræft, og derfor har Bente Domino også stået i spidsen for at stable Kræftens Bekæmpelses arrangement Stafet For Livet på benene på Nordfyn.

- Det er jo en vild statistik. Men et eller andet sted så kender vi jo alle sammen en eller anden, der har været ramt. Jeg tror ikke, du kan finde nogen, der ikke kender nogen.

Bente Domino skal derfor heller ikke tænke sig om længe, før hun kan nævne flere fra virksomheden, der selv har været ramt eller som på anden vis har haft kræft tæt inde på livet. En af dem er 45-årige Anja Schmidt. Hun oplevede sidste år at miste sin mor og fem uger senere sin veninde gennem syv år. Venindens sygdomsforløb startede med rygsmerter.

- Anettes sygdomsforløb var et langt forløb over flere år, fordi vi i bund og grund ikke vidste, hvorfor hun havde ondt i ryggen. Derfor var det så forfærdeligt, da hun endelig blev diagnosticeret, for der havde kræften spredt sig så meget, at hun havde det over det hele, bortset fra i hjernen. Hun fik at vide med det samme, at det var på livsforlængende medicin.

Der var ikke noget, lægerne kunne gøre, og til sidst spredte kræften sig også til hjernen.

- På den måde var det jo et kæmpe, kæmpe stik i hjertet, for endelig fandt vi jo ud af, hvad der var galt, men så var det jo også enden, kan man sige.

Veninden blev 51 år. Anjas mor, Elli, der døde fem uger tidligere, var ramt af tarmkræft, som havde spredt sig til bughulen. Hun blev 71 år, og hendes sygdomsforløb varede et halvt år.

Annonce

Opdraget til at arbejde

De to nære dødsfald er her, et år senere, stadig svære for Anja Schmidt at tale om. Men trods den hårde tid har Anja Schmidt troligt passet sit arbejde.

- Jeg skulle med min mor rigtig meget på sygehuset, og jeg var med til rigtig mange undersøgelser. Men en del af dem lå i sommerferien, så på den måde berørte det ikke mit arbejde ret meget. Jeg havde egentlig bedt om plejeorlov om torsdagen, og så blev hun indlagt om fredagen. Om mandagen døde hun, og derfor nåede jeg ikke at have plejeorlov for at være der. Jeg var så hjemme i et par dage for at få ordnet bedemanden og ting og sager, og så skulle jeg selvfølgelig være der for min far. Ham tog jeg hjem til efter arbejde, men jeg er opdraget til, at man skal passe sit arbejde uanset. Så det gjorde jeg jo.

Og på arbejdspladsen oplevede Anja Schmidt stor forståelse.

- Alle var utroligt søde, altså helt vildt støttende. Ingen har været anmassende overhovedet, og der har været stor forståelse for, hvis jeg har haft brug for ikke at snakke, og folk har i den grad også fornemmet, hvis jeg har haft brug for at sige noget. Uanset hvor svært det har været, så har alle været henne og sige "kondolerer". Ingen er gået over på modsatte fortov.

På arbejdsskrivebordet holder Bente Domino blandt andet styr på bankoplader og gevinster doneret til banko på arbejdspladsen. Overskuddet går til Knæk Cancer. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

Fælles fodslag

Uden for arbejdet kender Bente Domino også flere, der har været ramt af kræft. Blandt andet var hendes mormor i sin tid kræftramt, og i dag kender Bente Domino flere venner og bekendte, der er ramt. Derfor er hun glad for at gøre, hvad hun kan for at støtte Kræftens Bekæmpelse. Til Stafet For Livet i september måned var hun med til at samle langt over 100.000 kroner ind, og til Knæk Cancer sidste år samlede CRH Concrete næsten 25.000 kroner ind.

- I år har jeg sat et mål på 20.000 kroner, men vi er allerede oppe på 6.500 kroner, selvom vi først gik rigtigt i gang i den her uge. Så jeg ender måske med at hæve målet undervejs.

Og Anja Schmidt er både glad og berørt over Bente Dominos initiativ.

- Det kom som en kæmpe mavepuster for mig, at Bente startede indsamlingen op, fordi det bare var med armene oppe, og så fik den ellers på alle tangenter. Vi kæmper i samlet flok, og det er simpelthen så skønt, at en virksomhed af den her størrelse ikke kun donerer i eget navn, men at vi medarbejdere også virkelig tager fælles fodslag i det her. Det er simpelthen bare – ja, det er skidegodt altså!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Kvaler for S

Annonce