Annonce
forside

Efter flere Ærø-sager: Minister vil gøre proformaægteskaber ulovlige

Trekløverregeringens første session i Folketinget d. 1 december 2016. Social- og Indenrigsminister, Mai Mercado. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016)

Regeringen lægger i et nyt forslag op til, at en central enhed skal kunne afvise par, hvis der er mistanke om bryllupsfusk.

Ærøs borgmester er bange for, at det bliver for bureaukratisk, men børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener, det bliver lige så smidigt som hidtil.

- Jeg tror også, det vil give en sikkerhed og en tryghed hos giftefogederne, siger hun.

Annonce

Ærø/Danmark: Det skal ikke være lovligt at blive gift proforma i Danmark. Det mener regeringen og børne- og socialminister Mai Mercado (K), som er klar med et udkast til et lovforslag, som skal dæmme op for par, der bliver gift - blandt andet på Ærø - med falske papirer.

Fyns Amts Avis har set teksten, som danner baggrund for det, der snart skal konkretiseres i et egentligt lovforslag, og her står, at regeringen ønsker at oprette en central enhed, som skal foretage en prøvelse af et pars dokumenter, hvis ikke begge parter enten er danske statsborgere eller har ret til permanent ophold i Danmark.

Hvis det vurderes, at der er tale om et proformaægteskab, kan enheden afvise at udstede en prøvelsesattest, og så kan parret ikke blive viet i Danmark.

Mai Mercado uddyber baggrunden for forslaget over for Fyns Amts Avis:

- Det er sådan, at proformaægteskaber er lovligt i Danmark. Det har desværre nogle konsekvenser. Og det betyder, at Danmark er åbent for, at man kan komme gifte sig proforma. Det kunne være en EU-borger, som gifter sig med en fra et land uden for EU, og så, vupti, har man en opholdstilladelse til et andet europæisk land. Danmark skal ikke være en bagdør til at få ophold i EU. Den bagdør skal lukkes.

Regeringens forslag

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har udarbejdet et udkast til et lovforslag, der har til hensigt at forbyde proformaægteskaber i Danmark.

I udkastet fremgår det blandt andet, at en central ekspertenhed foretager prøvelsen af ægteskabsbetingelserne, hvis ikke begge parter er enten danske statsborgere eller har ret til permanent ophold i Danmark.

Prøvelsen kan foretages skriftligt, men ved behov kan parret blive indkaldt til en samtale. Det skønnes, at størstedelen af sagerne kan afgøres skriftligt.

Kommunen foretager prøvelse i sager, hvor parret er dansk, eller når en dansker ønsker at gifte sig med en tredjelandsstatsborger, der har ret til permanent ophold i Danmark.

Kommunen foretager selve vielsen i alle sager - det vil sige også i sager, hvor den centrale ekspertenhed har foretaget prøvelsen.

Annonce

Den irske model

Mai Mercado uddyber, at forslaget tager udgangspunkt i den såkaldt irske model, som ministeren er blevet gjort bekendt med gennem en henvendelse fra Ærø Kommune.

Her er det muligt for vielsesmyndigheden at afvise et par, hvis der er begrundet mistanke om dokumentfalsk. Regeringen ønsker at samle den bemyndigelse i en central enhed.

- Det er ud fra den betragtning, at det vil være vanskeligt for 98 kommuner at gennemskue, hvornår dokumenter er forfalskede, og hvornår der skal indhentes supplerende dokumenter. Hvis ikke det er tilstrækkeligt for den enhed, vil man kunne indkalde parterne til en samtale. Så det vil for så vidt være et ligeså smidigt system, som det har været før, vi vil bare gerne have nogle, som er helt skarpe på kompetencen til at afsløre papirer, der ikke ser rigtige ud og udtryk for svindel.

En af ankerne fra Ærø borgmester er, at det ifølge ham netop ikke er ligeså smidigt, og at det dermed rammer flere end dem, der er proforma. Han forventer, at der vil komme langt færre bryllupper, også langt færre end dem, der er proforma. Hvordan har I tænkt bureaukratiet ind i forhold ikke at ramme for bredt?

- Jeg håber ikke, at borgmesteren vil være ked af, at der ikke kommer proformabryllupper på Ærø. Jeg tror også, det vil give en sikkerhed og en tryghed hos giftefogederne. Jeg har læst de artikler, hvor det er blevet beskrevet, at der står en giftefoged og faktisk har lidt ondt i maven over, hvad det er for et par, der står over for en, og man ikke ved, om det er på grænsen til proforma. Der vil man vide som giftefoged, at dem kan man trygt vie.

Annonce

Vil holde hånden over industrien

Mai Mercado mener, at regeringen med sit forslag faktisk vil holde hånden over bryllupsindustrien.

- Jeg anerkender fuldt ud, at det er et indtægtsgrundlag, og jeg kan se, at Ærø er en af de kommuner, der har rigtig mange bryllupper. Danmark er et dejligt land, også at gifte sig i, det at skal bare være af kærlighed, man gifter sig.

Borgmesteren savner også, at I var gået mere i dialog og kritiserer, at han skal høre om forslaget fra en DR-journalist? Hvorfor har I ikke været mere i dialog undervejs i det her arbejde?

- Jeg har fået tilsendt et forslag fra Ærøs borgmester om at kigge mod Irland, og det har jeg gjort. Jeg vil opfordre til at komme med alle de input, han vil, når vi skal til at konkretisere det, for der er bestemt ikke nogen tankegang hos mig om, at det skal være bureaukratisk, siger hun og tilføjer:

- Det er et udspil, som ikke er konkretiseret. Der er ikke skrevet på et lovforslag endnu, og der er ikke noget, der er blevet sendt i høring. Der er ingen kommuner, der er blevet hørt. Han har sendt en henvendelse, jeg har svaret på den og har taget positivt imod hans inspiration, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce