FAABORG: Miljøstyrelsens fem år lange, skandalefyldte proces med ombygning af to fartøjer til optag af vand- og bundprøver synes at nærme sig målet. Hvis alt går vel i slutfasen, leveres de brugtindkøbte, tidligere britiske offshore-fartøjer færdigombygget fra Faaborg Værft midt i januar.
Fartøjerne Sif og Frigg, der som bekendt lå uvirksomme i Svendborg havn i næsten fem år, ville kunne være i fuld drift ved udgangen af maj næste år. Det oplyser kontorchef i Miljøstyrelsen, Morten Jepsen til Koøjet:
- Vi har et fint samarbejde med Faaborg Værft og glæder os til at tage skibene i brug, siger Morten Jepsen og tilføjer, at coronaen har forsinket arbejdet i omkring seks uger.
Efter oplægningen i Svendborg blev Sif og Frigg midt i juli i år bugseret til Faaborg Værft. Det sydfynske værft vandt udbudet efter, at et tidligere udbud blev annulleret fordi Kammeradvokaten havde lavet fejl i materialet.
Straks efter ankomsten til Faaborg blev Sif og Frigg savet over agterude for påsvejsning af en forlængende aluminiums-sektion. De to katamaraner forlænges, da de skal udstyres med nyt maskineri, så de kan sejle hurtigere. Efter forlængelsen er skibene ca. 20 meter lange.
Morten Jepsen, kontorchef, Miljøstyrelsen- Vi har et fint samarbejde med Faaborg Værft og glæder os til at tage skibene i brug.
I værftets beddinghal er Sif og Frigg blevet malet og er ved at få monteret ny teknik og aptering.
Ved leveringen fra britisk værft i 2011-2012 var de indrettet til transport af mandskab til offshore-platforme. Nu skal de ombygges med faciliteter til optag af vandprøver samt til overnatning og ophold for to personer.
Når Miljøstyrelsen efter den aktuelle plan overtager Sif og Frigg om seks uger, venter nogle måneder med testsejlads samt uddannelse af mandskab.
Styrelsens samlede investering til indkøb, oplægning i Svendborg samt ombygning i Faaborg vil i følge Morten Jepsen være 45-50 mio. kr.
Styrelsens tre nuværende fartøjer, deriblandt den sydfynske Liv II, udfases løbende og sættes derefter til salg på auktion.