Annonce
Faaborg-Midtfyn

Efter Faaborgs vilde redning: Nye folk bag disken i økologisk café

Lena Hansen og Peter Laust Hansen er mandag formiddag ved at finde sig til rette i butikken på Torvegade, som de har overtaget med ganske få dages varsel. Foto: Maria Retoft Pedersen
Kamilla Johnsen, der hidtil har været drivkraften i Flow Sustainable Living, må opgive butiksdrømmen på grund af en dårlig ryg. Peter Laust Hansen og Lena Hansen, som blandt andet åbnede Faaborg Alternative Center, er klar til at tage over i butikken i Torvegade.

Faaborg: Det har været noget af en rutchetur for Kamilla Johnsen, der i maj 2018 åbnede den bæredygtige og økologiske butik og café Flow Sustainable Living i Torvegade. I februar stod butikken på kanten til lukning, da Kamilla og Simon Johnsen på få dage skulle skaffe 40.000 kroner pga. en misforståelse omkring indskud til udlejeren. På 48 timer indsamlede kunder, venner og bekendte godt 42.000 kroner, så butikken kunne fortsætte.

Men søndag aften oplyste Kamilla Johnsen, som hidtil har været det primære ansigt i butikken, i et opslag på Facebook, at hendes tid bag disken er ovre.

"Nogle eventyr stopper før man tror. En sygdom i min ryg er desværre blevet forværret, og vi har måttet indse at jeg ikke længere kan være i Flow," lød det blandt andet.

- Jeg har en kronisk ryglidelse som gør, at mine ryghvirvler revner, og det betyder, at jeg har rigtig mange smerter. Jeg har ikke ligget nogen dage derhjemme med ondt i ryggen før for 14 dage siden, hvor min ryg låste, og jeg faktisk ikke kunne komme ud af sengen. Jeg har fået at vide af lægerne, at hvis jeg ikke passer på mig selv, så bliver det her ret hurtigt værre. Derfor har jeg måttet træffe et svært og hurtigt valg, uddyber hun overfor avisen.

I følge Kamilla Johnsen har det hele tiden været tanken, at der skulle ansættes en, der kunne stå for det praktiske arbejde i butikken og caféen, mens Kamilla Johnsen primært skulle stå for forretningsudvikling og papirarbejde, varebestilling mm.

- Vi har prøvet rigtig mange ting af gennem det seneste år. Og der har bare ikke indtjening nok til at ansætte. Faaborg er en svær by at drive forretning i. Det er ikke nogens skyld, sådan er det bare. Men det er et valg, der gør virkelig ondt, siger hun og oplyser, at hun har været i dialog med de nye folk et par dage, og at den endelige beslutning først blev truffet søndag morgen.

Annonce
Peter Laust Hansen har tidligere erfaring som bartender og vil være den, der primært står for café-delen, mens Lena Hansen vil være den butiks-ansvarlige. Peter Laust Hansen regner også med, at guitaren vil være en tro følgesvend til glæde for cafégæsterne. Foto: Maria Retoft Pedersen

Hurtigt skifte

Det bliver Peter Laust Hansen og Lena Hansen, der allerede fra mandag formiddag er rykket ind i Flow. Lena Hansen arbejder som makeup artist, mens Peter Laust Hansen driver PLH Terapi, hvor han tilbyder shitatsu-massage. Sammen åbnede parret Faaborgs Alternative Center i Den Voigtske Gaard i november 2018. Det alternative center nåede dog kun at få tre måneder, før det igen måtte lukke pga. skimmelsvamp i lokalerne.

- Kamilla og Simon (Johnsen, red.) kontaktede os for tre dage siden og spurgte, om vi kunne være interesserede i at overtage Flow. Vi deler mange af de samme værdier, siger Peter Laust Hansen.

Planen er, at Lena Hansen rykker ind i butikken med sin forretning, hvor hun også vil sælge økologiske makeup-produkter. Derudover vil parret finde plads til glaskunst og keramik fra lokale kunstnere.

- Og så vil vi skrue lidt op for café-delen. Vi har også planer om aftener med musik, clairvoyance-aftener, foredrag og forskellige events, siger han.

Parret vil gerne føre forretningen videre i samme ånd, som den blev startet.

- Økologien føler vi meget for, men det er klart, at det skal også være en bæredygtig forretning økonomisk, understreger han.

Da både Lena Hansen og Peter Laust Hansen pt. er engageret andre steder, vil der være sporadisk åbent i Flow frem til 1. juni. Derefter vil butikken og caféen få faste åbningstider.

En fornuftig beslutning

Der er endnu ikke lavet faste aftaler omkring overdragelsen af butikken. Det er stadig Simon Johnsen, der ejer Flow.

- Det er et godt tidspunkt at videregive butikken på, nu hvor vi går sommeren i møde, siger Kamilla Johnsen og fortsætter:

- Jeg håber, vi ender ud i en god løsning, som gør, at Faaborg får det fede sted, vi drømte om. Lena og Peter kommer med en masse gode kontakter, og de kan være med til at skabe meget af det, jeg drømte om.

Hun tænker tilbage på alt det, hun har lært det forgangne år.

- Der har selvfølgelig været en masse lavpraktisk om indkøb, markedsføring og den slags. Men jeg har også lært min by at kende på en helt anden måde, på godt og ondt. Jeg har endnu ikke sluttet fred med min beslutning. Men det er den fornuftige beslutning for Flow, Faaborg og min familie. Forhåbentlig finder jeg ro med den, når jeg kan se, at Flow lever videre, siger hun.

Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce