x
Annonce
Odense

Efter massive besparelser og fyringer: Kulturmaskinen skal genopfinde sig selv

- Det kan godt være, jeg er kaliffen, men jeg er i den grad klar til at dele magten med dem, der har andre og bedre idéer end jeg, siger Kulturmaskinens chef, Jakob Kwedéris. Foto: Simon Staun
Efter et barsk 2019 med massive besparelser og fyringer af kernemedarbejdere ser Kulturmaskinens chef, Jakob Kwedéris, frem mod resten af 2020, hvor planen er at åbne dørene og byde mange nye brugergrupper og kulturskabere velkommen.

Jakob Kwedéris havde blot været chef for Kulturmaskinen i fem måneder, da det i begyndelsen af 2019 blev varslet, at kulturinstitutionen - lige som en lang række andre odenseanske institutioner - skulle spare et markant beløb på driften. Det satte mange af hans planer og visioner for Kulturmaskinen i bero det meste af 2019, hvor både ansatte og brugere gik rundt med kronisk uro i maven.

- Jeg har haft ambitioner om at genopfinde Kulturmaskinen, siden jeg blev ansat i august 2018. Men processen med at skabe fornyelse blev sendt til hjørne, da politikerne i begyndelsen af 2019 blev tvunget til at diskutere, hvordan kommunens penge skulle fordeles. Det er umuligt at planlægge en fremtid, hvis man ikke ved, hvilke midler man har at gøre godt med, siger Jakob Kwedéris.

I oktober måtte han afskedige fire medarbejdere som en del af spareplanen. De fleste af dem ledere.

- På Kulturmaskinen skulle vi aflevere mere end 20 procent af vores rådighedsbeløb, hvilket er langt mere end nogen anden kulturinstitution i byen. Vi er sat i verden for at omsætte de kulturpolitiske mål og indsatser til virkelighed og derfor forpligtet til at skabe indhold. Så er der nærmest kun løn og marketing at skære i. Det resulterede i færre ledere for til gengæld at kunne beholde så mange hænder og hoveder som muligt i drift og kulturproduktionen og eksempelvis tekstil- og lerværkstederne, der huser mange af vores brugere, siger Jakob Kwedéris.

Sparemanøvren var ikke rar for nogen involverede. Slet ikke for dem, der mistede deres job, understreger han.

- Jeg må sige, at dem, der mistede deres job, har tacklet det ualmindeligt flot. Hele situationen har tvunget os til at tænke anderledes, og det kan der faktisk opstå noget nyt og spændende ud af. Fordi man pinedød skal genopfinde sig selv. Jeg har stadig en ambition om, at vi ender med et endnu mere dynamisk og spændende kulturhus, når vi har overstået denne omkalfatring, siger Jakob Kwedéris.

Annonce

Blå bog

Jakob Kwedéris er 54 år, opvokset i Overby, Sjællands Odde i Odsherred. Han bor på Indre Nørrebro og har gjort det i mere end 30 år. Han er gift og far til to voksne børn.

Han har en master i oplevelsesledelse fra RUC og har været chef og leder i flere end 20 år blandt andet på kulturinstitutionen "Huset" i København, på "Dit:kbh", på Kulturhuset Islands Brygge og på Forbrændingen i Albertslund.

Har været bestyrelsesmedlem i adskillige kulturbestyrelser bl.a. Dansk Live, Jazz Danmark, FÅR 302 og Kulturhusene i Danmark.

I 1990'erne var han sanger, sangskriver og guitarist i indiebandet Excess Bleeding Heart, som for nyligt blev gendannet for en kort bemærkning.

Gratis tilbud kan ændres

Kulturmaskinen har 175.000 gæster om året, og det tal skal være endnu højere. Præcis som indtægterne skal øges. Det er besluttet politisk.

- Vi er i gang med at undersøge, hvordan vi kan øge indtægterne, og vi undersøger modeller, der kan sikre, at vækstlag, foreninger og brugere med begrænsede ressourcer også fremover har muligheder, service og tilbud. Men vi når ikke i mål ved kun minimere udgifter og effektivisere arbejdsgange, vi skal øge indtægterne, og der vil være tilbud, hvor vi vil afstemme med resten af markedet, lige som der er tilbud, der i dag er gratis, hvor man godt kan forestille sig en mindre brugerbetaling, siger Jakob Kwedéris.

Han har fokus på den økonomiske bundlinje, men understreger, at han ikke har glemt det kulturelle og sociale.

- Vi har også øget vores fokus på byens kreative miljøer med ildsjæle, iværksættere og kulturskabere, som vi gerne vil skabe endnu bedre rammer for. Vi skal ikke bare møde dem med en pris og et tidspunkt på et ledigt lokale, men gå seriøst ind i en samtale om, hvad vi kan tilbyde dem, og hvordan vi i fællesskab kan rykke den kulturelle og sociale bundlinje. Det kræver, at vi åbner dørene endnu mere, end vi har gjort. Faktisk skal de åbnes op på vid gab døgnet rundt, hvis det giver mening og kan lade sig gøre praktisk, siger Jakob Kwedéris.

Flere nye tiltag

Paradigmeskifte er et ord, man skal være varsom med, men på Kulturmaskinen giver det mening. Filosofien er, at man i stedet for at fokusere på DIY-kulturen skal vende blikket mod DIT-kulturen.

- Vi arbejder os væk fra "Do It Yourself" til "Do It Together". Altså at gøre tingene i fællesskab, hvilken igen handler om den sociale bundlinje og tilmed hænger sammen med tankegangen om at deles om ressourcerne. Selv om der er god energi og positive elementer omkring "DIY"-kulturen, er vi også ambitiøse i forhold til, hvordan vi skaber bæredygtige løsninger og dermed udnytter vores rammer og ressourcer bedst muligt. På Kulturmaskinen er fokus på fællesskaber, og at man gør noget eller bliver en del af noget, der er større end sig selv. At det, man beskæftiger sig med, bringer "noget" ud til og berører flere, siger Jakob Kwedéris.

"DIT" passer måske også bedre på den branche, Kulturmaskinen er en del af.

- Vi er en del af oplevelsesbranchen, og med en palet bestående af Magasinet, Frølageret og den lille klubscene kan vi eksempelvis favne alt fra ultraintime koncerter til koncerter med store navne. Men vi er meget mere end koncerter. Vi er også kunstudstillinger, filmfestival og arrangementer som talks, digtoplæsning og skrivekursus, siger Jakob Kwedéris.

Kulturmaskinen

Kulturmaskinen er en kulturel legeplads i Odense med plads til alle og cirka 200.000 gæster og besøgende om året.

Kulturinstitutionen er ramme om et væld af arrangementer lige fra koncerter, film, udstillinger, comedy, foredrag og musicals på Magasinet, Frølageret, Rosenbækhuset og i Kunstbygningen Filosoffen.

Kulturmaskinen er også Odense Internationale Filmfestival (OFF) og ikke mindst lerværkstedet og tekstilværkstedet, hvor kreative fællesskaber og socialt samvær mødes.

Byrådet vedtog i 2019, at Kulturmaskinen skal spare mere end to millioner kroner og øge sit fokus på brugerdreven kultur, frivillighed og indtjening.

Besparelsen har udmøntet sig i lukning af mediegrafisk værksted og reduktion af børnearrangementer, samling af økonomi og HR-opgaver samt en reduktion i ledelseslaget.

Klar til at dele magten

Kulturmaskinens chef har undret sig over, at han ikke fik flere henvendelser fra potentielle brugere det første år som chef. Men det er begyndt at vende nu.

- På de institutioner, jeg har været leder af før i København, bankede der dagligt folk på døren, der ville høre, om de ikke nok kunne få lov at komme inden for og få plads til at udføre det, de brændte for. I Odense har kulturskaberne været noget mere tilbageholdende, og det sender jeg hermed en opfordring til, at de ikke behøver at være. I den perfekte verden ville alle spørge Kulturmaskinen som det allerførste sted, når de ledte efter et sted at realisere deres passion, siger Jakob Kwedéris.

Man taler meget om "kloge kvadratmeter", som handler om at bruge pladsen i fx et kulturhus optimalt. Derfor vil Jakob Kwedéris lade Kulturmaskinen udgøre rammerne for så mange borgere som overhovedet muligt.

- Odense er en tilflytterby, en storby og en universitetsby. Hvis man ikke møder andre mennesker til badminton eller bordtennis, mødes man måske omkring kulturen, og derfor skal Kulturmaskinen tilbyde musik, scenekunst, kunst, lyrik, værksteder, forestillinger, standup og alverdens andre ting, som kan trække flere brugere til. I tæt samarbejde skal vi sætte retningen for fremtidens Kulturmaskinen. Det kan godt være, jeg er kaliffen, men jeg er i den grad klar til at dele magten med dem, der har andre og bedre idéer end jeg.

- Jeg tror, at filmuddannelsen 18Frames sammen med Odense Filmværksted og Odense International Film Festival kan skabe et endnu mere interessant filmmiljø omkring Kulturmaskinen, siger Jakob Kwedéris. Foto: Simon Staun
- Det var ærgerligt, at folkemusiklinjen på konservatoriet rykkede til Esbjerg fra Odense. Jeg kunne godt tænke mig, at Kulturmaskinen etablerede et samarbejde med de mange folkemusikere, som stadig bor i Odense og på Fyn, siger Jakob Kwedéris. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce