Annonce
forside

Efter dom til læge: Hård kritik fra Sundhedsstyrelsen af Svendborg Sygehus

Ifølge den ansvarlige overlæge er der ikke længere problemer med uddannelsesmiljøet på Fælles Akutmodtagelse i Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær
  • Det stod skidt til på kirurgisk afdeling på Svendborg Sygehus i 2014, og da Sundhedsstyrelsen kom på kontrolbesøg igen i 2016, var det endnu værre.
  • Men det er der rettet op på nu, lover afdelingens overlæge.

Svendborg: Det var surt at være læge under uddannelse på Svendborg Sygehus i 2014, og to og et halvt år senere var det endnu værre.

Det viser to såkaldte inspektorrapporter, som er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, og det er dermed ikke usandsynligt, at Ærø-lægen Iza Alfredsen har en pointe, når hun i en klumme i Fyns Amts Avis hævder, at en patients død i 2013 skyldes kritisable forhold for uddannelseslægerne. Selv om landsretten har dømt en kvindelig uddannelseslæge i sagen.

Lægesagen i Svendborg

En 40-årig kvinde blev ved landsretten den 31. august dømt for grov forsømmelse i behandlingen af en mandlig midaldrende patient i 2013.Den kvindelige læge var ansat i en uddannelsesstilling og fungerede som kirurgisk forvagt, da patienten kom ind med mavesmerter. Han blev indlagt, og da han var diabetiker, forklarede lægen i retten, at hun bad en sygeplejerske om at måle hans blodsukker. Det blev dog ikke gjort, og sygeplejersken mente ikke at have fået besked om det. Heller ikke i journalen blev de ordinerede blodsukkermålinger noteret.

Patienten døde siden af en svær hjerneskade på grund af for lavt blodsukker.

I byretten blev den kvindelige læge frikendt sammen med sin 54-årige bagvagt. I landsretten fik den 54-årige stadfæstet sin frikendelse, mens den kvindelige læge blev idømt en bøde 5000 kroner.

Sagen er søgt om at blive fremlagt for Højesteret.

Iza Alfredsen arbejdede på Svendborg Sygehus i 2013, og i en klumme i Fyns Amts Avis tirsdag beskrev hun arbejdsforholdene på afdelingen dengang og argumenterede for, at behandlingen, der førte til patientens død i 2013, var et resultat af systemfejl på systemfejl.

Under Sundhedsstyrelsens besøg på Kirurgisk Afdeling i maj 2014 bliver det blandt andet konstateret, at lægerne i uddannelse til almen medicin har fået en mangelfuld introduktion, at de ikke alle haft haft vejledersamtaler, at lægerne har en "høj grad af overarbejde", og at afdelingen i øvrigt benytter sig af vikarhold, der delvist består af medicinstuderende.

"De føler, at de bliver brugt som arbejdskraft", hedder det om uddannelseslægerne i rapporten, hvor det også kan læses, at besøget munder ud i en aftale om, at ledelsen skal rette op på tingene.

Det sker ikke.

Fra skidt til værre

Godt to år senere, den 3. november 2016, er Sundhedsstyrelsen igen på besøg, og efter samtaler med 8 speciallæger og 10 yngre læger erklærer styrelsen sig "bekymret" og konkluderer, at "afdelingen har store problemer med den lægelige videreuddannelse", og at "videreuddannelsen ved afdelingen på mange områder er forværret siden forrige besøg i 2014".

Styrelsen hæfter sig blandt andet ved, at planlagt undervisning ikke altid bliver holdt, og at de uddannelsessøgende lægers dagligdag er præget af, at der ofte ingen speciallæge er til at vejlede og rådgive dem.

Det overordnede indtryk hos Sundhedsstyrelsens folk er, at "produktion prioriteres højere end videreuddannelsen", og at hovedproblemet er dårlig arbejdstilrettelæggelse.

Annonce

Overlæge: Det ser godt ud

Claus Vinther er overlæge på afdelingen og forsikrer, at der er sket en del siden kontrolbesøget i november 2016.

- Det ser godt ud. De handleplaner, der er lavet, har vi implementeret og lever op til, siger Claus Vinther, der har haft ansvaret for afdelingen siden 2013.

Han fastholder, at der er kommet styr på tingene på de kun godt 10 måneder, der er gået siden Sundhedsstyrelsens seneste visit, og han er ikke enig i med styrelsen i, at dårlig planlægning var årsagen til problemerne dengang.

- Den grundlæggende forskel er, at vi både i 2014 og 2016 havde ubesatte stillinger på grund af blandt andet orlov. Men nu er alle stillinger besat, og det betyder, at vi kan lave en god videreuddannelse, siger overlægen, der anerkender, at det tidligere har haltet.

- Når du står med en opgave, der eksempelvis normalt er ni til at løse, og du kun har syv, så er der noget, du som leder er nødt til at nedprioritere. Patienten kommer altid først, så nogle gange er man nødt til at prioritere vagt frem for uddannelse, siger Claus Vinther.

Annonce

Hus forbi på Ærø-læges kritik

I sin klumme konkluderer Ærø-læge Iza Alfredsen, at arbejdsvilkårene på kirurgisk afdeling var så kritisable, da hun var der i 2013, at det var umuligt at varetage patienterne ordentligt. Og at det lige så kunne være hende, der var endt med en dom for grov forsømmelse.

Det kan Claus Vinther ikke genkende.

- Jeg havde lige overtaget afdelingen og kan ikke huske detaljer. Men hvis problemer var så grelle, som hun beskriver dem, så ville jeg have husket det, og så ville jeg have reageret. Patientsikkerheden har ikke været truet siger han.

Endelig har Iza Alfredsen fortalt, at hun dengang ikke turde sige fra på grund af frygt for repressalier fra ledelsen, og også her melder Claus Vinther hus forbi.

- Jeg har aldrig sanktioneret nogen, og folk må bestemt gerne udtale sig, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Sport For abonnenter

Det sorte får i bassinet: Jeanette Ottesen gør i ny bog boet op efter en succesfuld, men drænende svømmekarriere

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Annonce