Annonce
Faaborg-Midtfyn

Efter demonstration: 3F lægger pres på polsk bagmand og midtfynsk planteskole

I sidste uge demonstrerede 3F Østfyn foran Møllegårdens Planteskole lidt nord for Ringe. Ifølge 3F-afdelingen turde ingen af deres medlemmer på planteskolen deltage i demonstrationen. Arkivfoto: Ane Johansen
Fagforeningen 3F har nu varslet konflikt mod 12 selskaber med base i Glamsbjerg, som alle har tilknytning til den samme polske bagmand. 3F har også varslet konflikt mod den midtfynske planteskole Møllegården, som forleden skiftede fra ét af de konfliktramte entreprenørselskaber til et andet.

Ringe: Den midtfynske planteskole Møllegården er blevet omdrejningspunktet i en voksende faglig konflikt om polsk arbejdskraft.

Fagforeningen 3F demonstrerede i sidste uge foran planteskolen, der leverer færdige hække under navnet Prima Færdig Hæk. Demonstrationen skulle sætte fokus på, at planteskolen har underbetalte polakkere til at passe og pleje hækkene.

"Fair løn- og arbejdsvilkår - Ja tak," stod der på et stort banner, som en række 3F-medarbejdere havde med.

De polske ansatte arbejder imidlertid ikke direkte for planteskolen, men for et polskejet vikarbureau kaldet 2TL med adresse i Glamsbjerg. Et firma, der hører under PF-gruppen og er ejet af Prezmyslaw Teclaw, som fagforeningen længe har haft i kikkerten for at underbetale sine medarbejdere, der arbejder over hele landet.

Kort efter 3F i sidste uge iværksatte en faglig konflikt mod Møllegårdens Planteskole for netop at benytte 2TL, fyrede planteskolen entreprenøren.

Nu har planteskolen oplyst til 3F, at de har ansat en ny entreprenør kaldet Scansil. Det skriver Fagbladet 3F. Scansil er et andet vikarbureau med et andet cvr-nummer, men som er ejet af den samme polak og også hører under PF-gruppen.

- Det er godt gammeldags træls. Det er en ulige kamp, for mens det tager os to-tre uger at iværksætte en konflikt, bruger han (Prezmyslaw Teclaw, red.) tre minutter på at oprette et nyt cvr-nummer, siger Tonny Fejerskov, som er formand for 3F Østfyn.

Ifølge 3F er det nemlig stadig de samme polske vikarer, som arbejder på planteskolen lidt nord for Ringe.

Annonce

PF-gruppen

PF-gruppen består af en række underselskaber, der alle i større eller mindre grad ejes af Prezmyslaw Teclaw, som ifølge Fagbladet 3F har adresse i Polen.

PF-gruppen og de tilhørende virksomheder holder til på Bregnebjergvej 1 i Glamsbjerg.

3F har varslet eller i værksat konflikt mod i alt 12 virksomheder med tilknytning til Prezmyslaw Teclaw.

Ifølge PF-gruppens hjemmeside har PF-gruppen drevet firma i Danmark siden 2004 og leverer arbejdskraft til primært det grønne område, men også til bygge- og anlægsområdet og industrien.

Ifølge hjemmesiden har PF-gruppen mellem 100-500 medarbejdere alt efter sæson.

Følger loven

Mens det er Tonny Fejerskov og 3F Østfyn, som kører konflikten mod Møllegårdens Planteskole, er det 3F Vestfyn, som jagter PF-gruppen og de tilhørende underselskaber, som alle har samme adresse på Bregnebjergvej i Glamsbjerg.

Fagforeningen har nu varslet eller iværksat konflikt mod i alt 12 selskaber, som fagforeningen mener er med til at løndumpe dansk arbejdskraft.

Avisen har forelagt kritikken for Prezmyslaw Teclaw, som svarer kortfattet per mail.

"Vi driver alene virksomheder i overensstemmelse med danske love og regler. Vi vil ikke føre vores sager i pressen og andre medier men alene ved de i Danmark relevante retsinstanser. Jeg har ikke yderligere kommentarer," skriver Prezmyslaw Teclaw.

Da avisen henvender sig til planteskoleejer Lars Strarup, er svaret stort set enslydende.

"Vi driver virksomhed inden for rammerne af de love og regler, som er gældende i Danmark. Vi fører ikke sager mod 3F i pressen - dette skal ske ved de relevante retsinstanser om nødvendigt. Derudover har vi ikke yderligere kommentarer."

Kan snart iværksætte blokade

Den nye entreprenør, Scansil, som Møllegårdens Planteskole netop har ansat, har 3F i forvejen varslet konflikt imod. Derfor køber planteskolen sig ifølge 3F ikke meget mere end en uge, før fagforeningen kan iværksætte en såkaldt blokade, hvor 3F - lovligt - kan trække sine medlemmer ud og spærre vejene af for eksempelvis levering af varer.

Hvorvidt 3F Østfyn vil ty til sådan en blokade i næste uge, vil formand Tonny Fejerskov imidlertid ikke udtale sig om for ikke at varsko planteskolen.

Ifølge 3F arbejder omkring 30 polakkere for Møllegårdens Planteskole og får en løn på 75-80 kroner i timen før skat. Fagforeningen mener, at planteskolen er omfattet af overenskomsten og derfor bør give de polske vikarer en løn på minimum 143 kroner.

3F fortæller, at ingen af de polske medarbejdere tør stå frem af frygt for at blive fyret.

Formand for 3F Østfyn Tonny Fejerskovdemonstrerede sammen med faglig sekretær Hanne Pedersen og andre 3F-folk i sidste uge. Arkivfoto: Ane Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];