Annonce
Sydfyn

Efter debat om tilskud på 650.000 kroner: Kommunen må gerne give penge til nyt kvindekrisecenter

Mette Gregersen og Rico Busk er frontfigurerne i foreningen Sydfyns Krisecenter, der gerne vil have et kvindekrisecenter i Svendborg. De søger midler hos kommunen. Nærmere bestemt 650.000. Det viser sig nu, at kommuner gerne må give tilskud til private tilbud som denne. Foto: Katrine Becher Damkjær
Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg har søgt svar hos ministeriet om, hvorvidt en kommune må lægge finanser til et privat tilbud. Det kommer ud af en ansøgning fra foreningen Sydfyns Krisecenter, der anmoder kommunen om 650.000 til etablering af et kvindekrisecenter. Svaret er kommet, men udvalgsformand Hanne Klit (S) mener stadig ikke, at kommunen skal give tilskud.

Svendborg: - Der ses ikke at være noget til hinder for, at en kommunalbestyrelse kan yde et etableringstilskud eller anden form for drifttilskud til et privat tilbud efter serviceloven.

Sådan lyder et udsnit af det svar, som Social- og Indenrigsministeriet har givet til Svendborg Kommune. Foreningen Sydfyns Krisecenters har nemlig sendt en ansøgning til Svendborg Kommune om at få 650.000 kroner. Kvindekrisecenteret vil nemlig gerne etablere sig i Svendborg, men mangler penge til at starte det op.

I forlængelse af foreningens ansøgning har Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg Kommune søgt svar på, hvorvidt det er lovligt, at en kommune må give et økonomisk bidrag til et privat drevet tilbud.

Svaret fra ministeriet fortæller nu, at en kommune gerne må indgå aftale med et privat tilbud om finansiel støtte.

Udvalgsformand Hanne Klit (S) er glad for, at der nu er kommet klart svar.

- Der er ikke noget lovgivningsmæssigt, der forhindrer os I at støtte det. Jeg synes, det er godt, at vi har fået det undersøgt, og nu har fået et svar. Det gør den politiske diskussion mere ren, fortæller Hanne Klit.

Annonce
Selvom det nu er kommet frem, at kommuner gerne må støtte selvejende institutioner og private tilbud, står formand i Social- og Sundhedsudvalget Hanne Klit (S) fast. Hun mener ikke, det er kommunens opgave give finansiel støtte til et eventuelt nyt krisecenter. Især ikke, når der allerede er et Stenstrup. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skal stadig i byrådet

Der har i udvalget været uenighed om, hvorvidt kommunen bør eller ikke bør give tilskud til et kvindekrisecenter nummer to i Svendborg Kommune. I april åbnede et i Stenstrup.

Venstre og Radikale Venstre vil gerne støtte etableringen af foreningen Sydfyns Krisecenter, mens Socialdemokratiet og Enhedslisten ikke ønsker at spytte penge i.

Svaret fra Social- og Indenrigsministeriet har ikke ændret holdningen hos den socialdemokratiske udvalgsforkvinde.

- Min holdning er den samme, uanset om det er lovligt eller ej, siger Hanne Klit.

- Vi hilser et krisecenter velkommen, og jeg har intet imod, hvis der skulle komme et mere. I så fald betaler vi selvfølgelig den del af regningen, som kommunen er forpligtet til. Men vi mener stadig ikke, at det er kommunens opgave at give tilskud til det. Vi har jo også allerede et krisecenter i Stenstrup.

Hun og Susanne Gustenhoff (EL) har gjort brug af standsningsretten og krævet sagen i byrådet, efter det lykkedes Venstre og Radikale Venstre at få flertal for, at sagen bliver en del af de årlige budgetforhandlinger i oktober.

I Fyns Amts Avis fredag sagde udvalgsmedlem Hanne Ringgaard Møller (R), at hun anerkender, at det er en svær situation, når kommunen mangler penge.

- Men jeg synes Sydfyns Krisecenter er en god sag for Svendborg. Vi har fået en ansøgning fra nogle ildsjæle, som også tidligere har stået for nogle gode projekter, og jeg tror på, det er et godt skib at søsætte, siger hun.

Men udvalgsformand Hanne Klit holder altså fast i, at sagen ikke skal være en del af budgetforhandlingerne.

- Jeg synes egentlig ikke, der er nogen grund til at have den drøftelse, når vi rent principielt mener, at det ikke er kommunens opgave at give penge til et privat, takstfinansieret tilbud, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Guldæggets rejse

Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce