Annonce
Fyn

Efter de første beregninger: Minimumsnormering kan blive dyr for både kommune og forældre

- I den ideelle verden så jeg gerne, at vi som kommune kunne finde ud af at løfte minimumsnormeringer selv. Men det bliver for tilfældigt, og derfor har vi brug for en hånd i ryggen, siger Odenses børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R). Arkivfoto: Michael Bager
Odenses børn- og ungerådmand er glad for minimumsnormeringer, men kommunen risikerer at stå med stor millionregning, og også forældrebetalingen for vuggestue og børnehave kan stige.

Hun har selv i flere år argumenteret for minimumsnormeringer, men er ikke lykkedes med lokalt at finde hverken flertal eller finansiering.

Odenses børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) kalder det derfor for en god dag for både børn, forældre og medarbejdere, at der nu med finanslovsaftalen sættes et loft over, hvor mange børn der i vuggestuer og børnehaver må være per voksen.

- Den finanslov var værd at vente på, konstaterer hun.

- Minimumsnormeringer er de små børns forsikring mod voksnes skiftende prioriteringer. Jeg er sikker på, det skaber bedre børneliv, at der nu er et bundniveau.

Mindre begejstret er hun til gengæld for, at pengene fra staten ikke umiddelbart ser ud til at kunne betale for alle de ekstra voksne i daginstitutionerne.

Børn- og Ungeforvaltningens foreløbige estimat lyder, at Odense Kommunes andel af finanslovens normeringsmillioner næste år er 18 millioner stigende til 56 millioner i 2025, hvor loven træder i kraft.

Andre regnestykker viser imidlertid, at der i Odense bliver brug for i omegnen af 76 millioner kroner for at løfte normeringen til henholdsvis tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne. Det efterlader en kommunal regning på omkring 20 millioner kroner.

- Der er stadig nogle usikkerheder i beregningerne, men det er vores bedste bud, siger Susanne Crawley Larsen.

- Og viser det sig, at de på Christiansborg har lavet en underfinansieret aftale, som vi som kommune også oplevede med folkeskolereformen, så skal de have det at vide.

Annonce

Forældreregning stiger

Også de odenseanske forældre skal formentlig aflevere flere penge for de flere voksne.

I hvert fald er det børn- og ungerådmandens udgangspunkt, at Odenses tradition for at opkræve den højest mulige forældrebetaling på 25 procent af kommunens udgift til driften af daginstitutioner fortsat skal gælde. Og når kommunen bruger flere kroner på voksne blandt børnene, stiger også regningen til forældrene.

- Forældrene skulle jo også gerne få mere for pengene, siger Susanne Crawley Larsen.

I den kommende tid skal den endelige model for minimumsnormeringerne forhandles i Børne- og Undervisningsministeriet, og Susanne Crawley Larsen håber ikke, at lovkravet vil gælde helt ned på stueniveau.

- Det vil være en kæmpe administrativ byrde, hvis det skal dokumenteres, at der på hver stue i hver time er et lovbestemt antal voksne, og jeg er bange for, det vil udhule beløbet.

- Som kommune skal vi efterlades med frihedsgrader, der handler om sund fornuft, understreger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Odense

Jørgen har haft en blodprop i hjernen og kan kun sige 'for satan!': Kæmper imod ulovlige parkeringer

Annonce