Annonce
Odense

Efter dødsulykke på plejehjem: V efterlyser skærpede retningslinjer

Plejecenter Havebæk er igen havnet i overskrifterne, da en 89-årig beboer er død efter et fald på plejecentret. Arkivfoto: Sugi Thiru
Venstres Sanne Skovgaard Andersen er rystet over, at nu afdøde Niels Kjærgaards pårørende ikke fik besked om, at han var faldet på Plejecenter Havebæk kort før sin død. Hun ønsker, at retningslinjerne bliver set efter i sømmene.

- Var det min egen mor, ville jeg have en klar forventning om, at jeg som pårørende var blevet kontaktet med det samme efter så alvorligt et fald. Det er jeg faktisk rystet over, at man ikke bliver. Det kan måske have noget med retningslinjerne at gøre.

Sådan siger medlem af Ældre- og Handicapudvalget Sanne Skougaard Andersen (V) som reaktion på historien om nu afdøde Niels Kjærgaard, der en januarmorgen blev fundet død i sin lejlighed på Plejecenter Havebæk efter et alvorligt fald aftenen før.

Sanne Skougaard Andersen undrer sig over, at 89-årige Niels Kjærgaard ikke blev tilset af en læge efter faldet, der viste sig at lede til hans død. Af en obduktionsrapport fra Retsmedicinsk Institut i Odense - som er lavet for Fyns Politi - fremgår det, at døden må antages at være indtruffet som følge af faldulykken.

- Men jeg kan jo også læse mig til, at personalet tilsyneladende har fulgt retningslinjerne, så det er måske et spørgsmål om, hvorvidt de bør skærpes, tilføjer Sanne Skougaard Andersen.

Annonce

Sagen kort

Søndag morgen den 12. januar bliver 89-årige Niels Kjærgaard fundet død i sit værelse på Plejecenter Havebæk.

Aftenen forinden er han faldet og har slået sit hoved. Har fået en bule i baghovedet, lidt skrammer i ansigtet og har kastet op flere gange som følge af faldet.

Alligevel bliver han ikke tilset af en læge, men kommer i seng med beskeden om, at han må observeres. Næste morgen bliver han fundet død liggende ind over sin seng - øjensynlig på vej tilbage over sengehesten efter et toiletbesøg.

Nattevagten har kigget til ham et par gange - ved 23-tiden og senest klokken 1.30, og ved ikke, at Niels Kjærgaard er faldet aftenen før.

Af en aktindsigt fremgår det, at politiet har konkluderet, at dødsfaldet er sket som følge en en ulykke.

Familien Kjærgaard har klaget til Odense Kommune over forløbet.

Procedurer ses efter

Også ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) undrer sig over, at familien ikke med det samme orienteres om faldet aftenen før, men han er forsigtig med at konkludere i sagen.

- Jeg bliver påvirket af historien, fordi det er sket på så tragisk vis. Mine tanker går først og fremmest til de efterladte. Jeg kender ikke procedurerne, der skal følges, godt nok, men jeg ved, at sagen går sin gang både hos Styrelsen for Patientsikkerhed og som en klagesag. Derfor kan jeg ikke kommentere på den konkrete sag, siger han.

Samme holdning har Kasper Ejlertsen (S) fra Ældre- og Handicapudvalget:

- Jeg er dybt ked af det på familien Kjærgaards vegne. Jeg kender ikke sagen indgående nok til at vurdere, om der er sket fejl, men jeg vil gerne have kigget på procedurerne for at sikre mig, at de er velbeskrevede, udførlige og tidssvarende. Jeg ser også frem til at høre, hvad Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, siger han og tilføjer:

- Vi har en opgave i at sikre, at alle, som vi har kontakt med, kan være sikre og kan føle sig trygge. Vi skal passe på alle vores medborgere og også de pårørende. Jeg har en forventning om, at der sikres en god og løbende kommunikation med de pårørende. Jeg er nødt til at bede om en redegørelse for, hvem der har fået hvad at vide og hvornår.

Ingen mundtlige overleveringer

Personalet på Plejecenter Havebæk kontaktede ikke en læge efter faldet den 12. januar, men skrev i den elektroniske journal, at Niels Kjærgaard skulle observeres. Det blev han flere gange efter faldet og igen klokken 23.30 og klokken 1.30 af nattevagten, der dog ikke opdagede, at Niels Kjærgaard var faldet kort før vagtskifte.

Personalet på kommunens plejecentre har ikke et overlap mellem vagterne til en kort mundtlig overlevering, og det sætter Sanne Skougaard Andersen spørgsmålstegn ved.

- De digitale journalsystemer er gode og vigtige, men det er måske også tid til at se på, om vi burde have et overlap, hvor kollegaerne har mulighed for at se hinanden i øjnene og sikre sig, at de rigtige beskeder bliver givet videre. Det mener jeg klart, at de bør have, siger hun.

Her er rådmand Søren Windell mere tilbageholdende:

- De elektroniske journalsystemer er utrolig vigtige. Vi kan ikke have, at en overlevering beror på, om nogen har fået skrevet noget på en lille lap, der kan ende i lommen og blive glemt. Jeg ville da ønske, at vi havde råd til at betale for, at personalet havde overlap mellem vagterne, men det her er udtryk for den virkelighed, der er. Vi er meget pressede økonomisk, og et kvarter i hver vagtoverlevering vil løbe op i mange timer og kroner, lyder det fra rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: 451 meldte sig ledige lørdag under coronakrisen

Debat

April 1960: Rugby på Fyn

Annonce