Annonce
Nyborg

Efter dødsulykke på Daloon: - Vi har et grundlæggende ansvar

Daloons ansatte har fået hjælp af Svendborgs psykiatriske afdeling til at bearbejde ulykken. De har sendt et team bestående af syv psykiatere og en præst. Foto: Kasper Riggelsen

Daloon vil give deres ansatte mere uddannelse og gøre det helt klart, at reparationer kun må udføres af teknisk personale. Sådan lyder deres svar til Arbejdstilsynet, efter en ansat omkom som følge af en ulykke på fabrikken i Nyborg.

Nyborg: Natten til tirsdag 7. august skete det værst tænkelige på Daloons fabrik i Nyborg. En 57-årig mand kom ud for en arbejdsulykke, som kostede ham livet.

Derfor har Arbejdstilsynet lavet en rapport, hvor de forsøger at finde ud, hvordan det kunne ske.

Fyens Stiftstidende søgte aktindsigt i både rapporten og Daloons svar, og fik tilsendt begge af Arbejdstilsynet.

I svaret gør Daloon det klart, hvordan de vil efterleve de to påbud, som Arbejdstilsynet har pålagt fabrikken efter deres undersøgelse af ulykken. Nu skal der vurderes, om der var tale om en grov overtrædelse fra Daloons side. Daloons fabrikschef, Jens Kjær, skrev følgende i en mail til Fyens Stiftstidende:

- Vi har et grundlæggende ansvar for vore medarbejderes sikkerhed, hvorfor denne hændelse berører os dybt.

Daloon blev påbudt at sikre, at vaskeanlægget, der var involveret i ulykken, bliver anvendt sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det indebærer, at maskinenstår stille og ude stand til at starte op, når den skal repareres eller vedligeholdes.

Derudover blev de påbudt at sørge for, at deres ansatte får den nødvendige oplæring og instruktion i anvendelse af maskinen, så de overholder maskinens sikkerhedsanvisninger.

I Daloons svar skriver de, at de vil efterkomme påbuddene ved at give endnu mere uddannelse til personalet, end de allerede gør. De pointerer også, hvor vigtigt det er, at reparation af anlægget overlades til det tekniske personale.

Sagen kort

Arbejdstilsynet besøgte fabrikken, efter en 57-årig mandlig operatør var ude for en ulykke klokken 02.50 natten til tirsdag 7. august. En fejl på maskinen fik manden til at tilkalde teknikere, men i stedet for at vente på dem, forsøgte han selv at udbedre fejlen.Manden brugte indgangen, der var beregnet til vognene. Det aktiverede maskinens sensorer, hvorved den lukkede manden inde og startede vaskeprogrammet. Her blev sprøjtet til med en blanding af meget varmt vand og fosforsyre.

Selvom mandens medarbejdere afbrød vaskeprogrammet og ydede førstehjælp, fik manden andengradsforbrændinger på det meste af hans krop. Han omkom som følge af hans skader få dage efter ulykken.

Erfaren operatør

Ulykken fandt sted efter et vaskeanlæg viste viste en fejl. Det fik den 57-årige erfarne operatør, der stod ved vaskeanlægget, til at tilkalde teknikerne, som er den korrekte procedure. Men da der ville gå op mod 20 minutter, før de kunne være på stedet, tog han sagen i egen hånd.

Operatøren bevægede sig ind i maskinen gennem den indgang, som vognene kommer ind ad. Arbejdstilsynets rapport gør klart, at dette ikke er den godkendte procedure for reparation af maskinen. Det foregår normalt ved at åbne en serviceluge, hvor der sidder en afbryder. På den måde sikres det, at maskinen ikke starter.

I Daloons svar til Arbejdstilsynet gør de det klart, at alle operatørerne på deres fabrik får uddannelse og træning, så de kan udføre deres job. Et job, som ikke indebærer vedligeholdelse af udstyret. Der sker en opfølgning af den enkelte medarbejders evner én gang om året. Dette blev også gjort for den skadelidte.

For at undgå ulykker i fremtiden har Daloon tilføjet en linje omkring vedligehold af vaskeanlægget til et skema, der benyttes i forbindelse med opfølgningen på de ansattes uddannelse.

Samtlige medarbejderne på Daloon har også fået en ekstraordinær gennemgang af brug, adgangsforhold og nødstop af vaskemaskinen. De har også indskærpet overfor operatørene, at det kun er det tekniske personale, som må udføre reparationer.

Annonce

Afventer afgørelse

I Arbejdstilsynets rapport står der, at det "var almindeligt kendt og accepteret, at skadelidte udførte småreparationer på maskinerne i virksomheden". Under dette afsnit i Arbejdstilsynets rapport skriver de, at ovenstående oplysninger er blevet godkendt af fabrikkens produktionschef.

Men i Daloons svar skriver de, at der er tale om en misforståelse fra Arbejdstilsynets side, og at det ikke var kendt og accepteret af ledelsen, at operatøren udførte reparationer og vedligeholdelse på vaskeanlægget. Hvad det er, som Arbejdstilsynet har misforstået, ved Jens Kjær ikke. Han tilføjer, at det heller ikke var almindeligt kendt blandt de øvrige ansatte.

Arbejdstilsynets jurister er nu i gang med at undersøge, om der har været tale om en grov overtrædelse fra Daloons side. Arbejdstilsynet har ikke villet kommentere sagen, da den stadig er igangværende. Ligeledes afventer Jens Kjær juristernes afgørelse, inden han vil udtale sig nærmere. Han siger dog, at Daloon er en ansvarlig virksomhed, og at de tager sagen meget seriøst.

- Vi er en ansvarlig virksomhed. Det vil sige, at vi evaluerer vores procedurer, og går vores ting og sager igennem for at se, om der er noget som helst, vi kan dygtiggøre os omkring, siger Jens Kjær.

Siden uheldet har Daloons ansatte fået krisehjælp af et team fra Svendborgs psykiatriske afdeling, for bedre at kunne håndtere, hvad der er sket. De har haft samtaler med de ansatte både individuelt og i grupper.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Årets bedste - Odense-restaurant vinder igen: Ingen gør det bedre end Michelle og Jakob

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Kerteminde

Efter 25 år blev Martin fyret på avisen: Nu nyder han solopgangene fra sit nye rullende kontor

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Annonce