Annonce
Odense

Efter coronanedlukning og isolation: Ingen opbakning til V-forslag om særlig indsats på plejehjem

Dorrit Petersens mor, Ketty Rasmussen, der flyttede ind på Villestofte Plejecenter under den første nedlukning sidste år, fik en depression af at flytte på plejehjem, hvor hun kun i begrænset omfang kunne få besøg af familien. Arkivfoto: Michael Bager
Nedlukningen på byens plejecentre har kostet både mental og fysisk trivsel hos beboerne, mener Venstre, der har foreslået en ekstra indsats for at rette op. Flertallet i Ældre- og Handicapudvalget bakker ikke op.

Odense: Den lange coronanedlukning af byens plejehjem har kostet på de ældres trivsel og fysiske formåen.

Det mener Venstres Sanne Skougaard Andersen, der via de politiske partiers såkaldte initiativret har foreslået Ældre- og Handicapudvalget, at man sætter en sum penge af til at rette op på det forsømte med ekstra træning og aktiviteter på plejehjemmene.

Tirsdag afviste kollegaerne i udvalget dog forslaget med henvisning til, at det ikke kan dokumenteres, at plejehjemsbeboeres eventuelle funktionstab - både fysiske og kognitive - kan forklares med aflysningen af træning og aktiviteter under coronanedlukningen.

Annonce

Det skuffer Sanne Skougaard Andersen:

- Det her er vores allersvageste borgere, der har kort tid tilbage at leve i, og som ikke selv kan sige til og fra. Gennemsnitligt er beboere på plejehjem der kun et par år, så det er nærmest et helt hold, der er gået glip af det liv, der plejer at være på et plejehjem, og som holder dem i gang, siger venstrepolitikeren.


Det her er vores allersvageste borgere, der har kort tid tilbage at leve i, og som ikke selv kan sige til og fra. Gennemsnitligt er beboere på plejehjem der kun et par år, så det er nærmest et helt hold, der er gået glip af det liv, der plejer at være på et plejehjem, og som holder dem i gang

Sanne Skougaard Andersen (V), medlem af Ældre -og Handicapudvalget


Ældre- og Handicaprådmand Søren Windell (K) har sympati for forslaget, men føler sig ikke overbevist om, at der er sket et funktionstab hos borgerne i forbindelse med coronanedlukningen.

- Jeg tror, at hele udvalget sådan set havde forståelse for forslaget, men forvaltningen har ikke fundet nogen dokumentation for, at der er sket en nedsættelse af borgernes fysiske og psykiske evner, der kan tilskrives coronanedlukningen. Derfor bliver det en svær sag at gå videre med. Vi er nødt til at stå på solid, faglig grund, når vi skal træffe en beslutning, mener rådmanden, der også henviser til, at Venstre ikke har anvist, hvordan forslaget bør finansieres.

Hertil siger Sanne Skougaard Andersen:

- Jeg havde forestillet mig, at forvaltningen skulle komme med forslag til, hvordan vi kunne finansiere det her, ligesom de gør i alle mulige andre sammenhænge. Jeg havde også forestillet mig, at der skulle nogle faglige vurderinger til, så vi mere specifikt fandt ud af, hvordan man kunne indhente noget af det tabte, der har været i forbindelse med nedlukningen.

Konsekvenser for beboere

I Fyens Stiftstidende og Avisen Danmark er pårørende gentagne gange stået frem og har fortalt om konsekvenserne af nedlukningen for deres familiemedlemmer på Odenses plejehjem. Også Alzheimerforeningen har i en undersøgelse påvist, hvordan pårørende til personer med demens har iagttaget, at deres pårørendes helbred blev forværret under besøgsrestriktionerne.

Af Ældre- og Handicapforvaltningens fremlæggelse af sagen fremgår det, at nedlukningen har betydet, at udviklingsprojekter og vanlige sociale aktiviteter har været sat på pause på byens plejehjem under nedlukningen, men at personalet har forsøgt at kompensere for den manglende kontakt med pårørende og de aflyste sociale aktiviteter. Det fremgår også, at det vurderes, at nogle beboere har haft gavn af den øgede ro i hverdagen.

Venstres initiativretsforslag blev første gang fremlagt Ældre- og Handicapudvalget i marts, men her var sagen ikke belyst godt nok, fremfører Sanne Skougaard Andersen.

- Forvaltningen havde kun lavet en rundspørge hos deres egne plejehjemsledere, og det var ikke i orden. Jeg har været i kontakt med blandt andet Alzheimerforeningen, og her er man ikke i tvivl om de negative konsekvenser. Derfor er det ærgerligt, at udvalget ikke vil være med til at rette op nu. I nogle tilfælde er der jo netop sparet penge under coronanedlukningen på plejecentrene. Dem kunne man passende bruge nu, siger Sanne Skougaard Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce