Annonce
Alarm 112

Politiskolens chef forsvarer udrykningskørsel over for rasende Facebook-brugere: Vi er nødt til at larme - betjentene skal også stress-testes

Politiinspektør Per Allan Hansen er daglig leder på Politiskolen i Vejle. "Vi kører udrykning for at hjælpe mennesker - ikke for at genere mennesker," siger han. Foto: Mette Mørk
Politiskolens udrykningskørsler har været et af ugens store emner på vafo.dk. Vi har talt med Per Allan Hansen, leder af Politiskolen i Vejle.

Vejle: Vejle Amts Folkeblad talte fredag med Politiskolens leder, Per Allan Hansen, om den kritik, en række vejlensere har rejst af skolens øvelser i udrykningskørsel.

En bekymret kvinde skriver, at hun som beboer på Vindingvej med børn i skole og dagpleje får et sug gennem maven hver gang, der kommer udrykning. Er det noget, man bare er nødt til at vænne sig til? 

- Jeg anerkender, at man kan være bekymret. Det handler ikke om at genere naboerne. Vi er jo en politiskole, og vi laver øvelse. Men hvis det er øvelsen, der er træningen, kan vi ikke undgå, at der udrykning. Det er en del af træningen.

Annonce

Kan der via en omfartsvej - eller køreteknisk anlæg - ikke findes uddannelsesmuligheder, hvor eleverne kan øve de nødvendige situationer på et afspærret område?

- Noget af uddannelsen foregår på landevej og som bykørsel. Man er nødt til at køre derude, hvor man skal se, hvordan andre biler reagerer på udrykning. Vi taler dog også om, at vi skal holde os fra skoleveje og særlige trafikfarlige steder, der er belastet. For vi er ikke ude på at skabe farlige situationer.

Kan problemet ikke blive, at trafikanter med tiden vil miste respekten for lyden af en udrykning - og derfor ignorerer den?

- Det håber jeg ikke. Selvfølgelig er vores belastning til stede, men det er hverken hver dag eller hver anden dag. Nogle gange kan det være to gange om ugen, og så kan der gå 14 dage, før vi gør det igen. Lyden er en del af at træne. Det handler om, at betjentene skal at lære stressfaktoren for sig selv - og de skal lære, hvordan trafikanterne reagerer.

Kan det i værste fald ikke ende med, at en politipatrulje - eller en ambulance - på et tidspunkt ikke kan komme gennem Vejles trafik på vej til livsvigtige opgaver, grundet politiskolens markante tilstedeværelse på vejene?

- Jeg vil gerne stille spørgsmål ved det markante. Vi kører udrykning for at hjælpe mennesker – ikke for at genere mennesker. Vi prøver at sprede det mere ud, hvilket vi tager med på personalemødet, men jeg kan love alle bekymrende vejlensere, at vi ikke kører mere udrykningskørsel i Vejle, end vi gør i andre byer.

En pensioneret beredskabschef henviser til BEK nr. 154 af 25/02/09, hvor der anføres følgende: Udrykningskørsel må kun foretages, når det skønnes nødvendigt af hensyn til politimæssige opgaver, personredning, brand, forureningsheld, færdselsuheld eller afværgelse af omfattende skader i øvrigt… Er øvelseskørsel for politielever omfattet af en fritagelse for disse bestemmelser?

-  Jeg har ikke lyst til at gå i rette med nogen, som synes, de ved noget om reglerne, hvis de ikke følger med i, hvornår de nye kommer. Der er lovhjemmel til udrykningskørsel, som der har været siden sommer. Så det er på ingen måde et problem.

Per Allan Hansen tilføjer, at Politiskolen ikke ønsker at genere nogen, men at man bliver nødt til at bede om forståelse for, at man er nødt til at træne noget, for at man kan blive god til det - og at træningen indimellem er nødt til at foregå steder, der kan belaste beboere i nærområdet.

Man er nødt til at køre derude, hvor man skal se, hvordan andre biler reagerer på udrykning.

Per Allan Hansen
Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning, inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Endnu et anti-vaccine-skilt dukker op i ny by: - Jeg bliver sgu så gal

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce