Annonce
Odense

Efter budgetoverskridelse: Udsatte børn slipper ikke for millionbesparelser

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) står lige som resten af udvalget på mål for, at millionerne til at dække endnu en budgetoverskridelse i Familie- og Velfærdsafdelingen skal findes blandt udsatte børn. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
- Et modigt og ansvarligt udvalg har løst problemet, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) om den spareplan, der skal lukke hullet efter endnu en budgetoverskridelse i Familie- og Velfærdsafdelingen, som hjælper udsatte børn.
Annonce

- Orienteringen er taget til efterretning, og et modigt og ansvarligt udvalg har løst et af de problemer, der løbende dukker op.

Sådan siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), efter Børn- og Ungeudvalget tirsdag på den vis har accepteret forvaltningens plan for at håndtere endnu en budgetoverskridelse på området for udsatte børn.

I alt 33,9 millioner kroner mangler der for at få enderne i både sidste års og dette års budgetter til at nå sammen. Derfor har embedsfolkene skabt en spareplan, politikerne tirsdag blev orienteret om.

Ifølge den plan skal færre børn blandt andet anbringes, og de enkelte anbringelserne skal være billigere. Cirka 2000 social- og handicapsager skal gennemgås for at finde sparepotentiale, og det forebyggende tilbud ATA - Alternativ til Anbringelse skal lukkes.

Sådan spares på udsatte børn

En overskridelse af budgettet sidste år og udsigten til også at mangle penge i år betyder, at Familie- og Velfærdsafdelingen, der hjælper udsatte børn, skal spare i alt 22,6 millioner kroner allerede i år.

Besparelsen skal blandt andet findes på følgende måde:

4,4 millioner: 2000 social- og handicapsager skal gennemgås for at spare på indsatser uden tilstrækkelig effekt, forebyggende tiltag skal være kortere og mere intensive.

6,7 millioner: Anbringelser skal være færre og billigere, kontrakter med anbringelsessteder genforhandles, der skal oftere bruges plejefamilier frem for døgninstitutioner.

4,0 millioner: ATA - Alternativ til Anbringelse - lukkes som selvstændigt tilbud, der sættes loft over timeprisen hos eksterne leverandører.

2,0 millioner: Specialbørn i private skoletilbud skal måske rykkes til kommunalt regi, specialbørnehaves åbningstid kan udvides for at skære i udgifterne til forældres tabte arbejdsfortjeneste.

3,0 millioner: Bevillinger til for eksempel transport til og fra skole og tabt arbejdsfortjeneste gennemgås, så ingen får for meget.

2,5 millioner: Fleksibelt ansættelsesstop.

Derudover mangler der 11,3 millioner kroner på næste års budget.

Annonce

Store konsekvenser

De tre fagforbund, der repræsenterer medarbejderne omkring de udsatte børn, reagerede i sidste uge i et åbent brev til Børn- og Ungeudvalget, og det er blandt andet også forvaltningens historik med lovbrud, der bekymrer.

Sparekrav fik i 2015 ledende embedsmænd til at beslutte, at op mod 180 udsatte børn og familier skulle fratages en forebyggende hjælp. Men socialrådgivere sagde fra, sagerne blev rullet tilbage, og en ekstern redegørelse konkluderede, at der var sket systematiske og planlagte lovbrud. Det kostede blandt andet børn- og ungedirektøren jobbet.

- Den her situation er endnu et eksempel på, at hele området er underfinansieret, og nu står vi igen i en situation, hvor man forringer servicen. Det får store konsekvenser for de sårbare familier, konstaterede Bupl Fyn-formand Rikke Hunsdahl i avisen tirsdag.

Susanne Crawley Larsen er enig i underfinansieringen, men afviser at være bekymret:

- Ikke så længe vi klart melder ud, at vi ikke vil gå til kanten af serviceloven og ikke have flere tabte sager i Ankestyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce