Annonce
Odense

Efter besparelser: Personalet får klager i svømmehallen

Formand for svømmeklubben Frem, Christian Heyde-Petersen, har bedt medlemmerne dele deres oplevelser med den forringede rengøring. De peger på dårlig luft og utryghed ved manglende personale og rengøring. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Det er personalet, der står i forreste linje og mærker konsekvenserne af besparelser i svømmehallerne, og det forringer både arbejdsmiljø og service, påpeger FOA.
Annonce

Odense: Det er personalet, der i første omgang mærker svømmernes frustrationer over den forringede rengøring i byens svømmehaller.

De står nemlig i forreste linje og må svare på svømmernes spørgsmål og klager, og det er skidt for arbejdsmiljøet og den kundeservice, som servicepersonalet kan yde, konstaterer Betina Schwertfeger, der er sektorformand for FOA og repræsenterer det tekniske servicepersonale i Odense Kommune.

Hun giver formand for svømmeklubben Frem, Christian Heyde-Petersen, ret i den kritik, han i mandagens Fyens Stiftidende rejser af Odense Kommunes besparelser på personalet i byens svømmehaller.

Christian Heyde-Petersen fortalte, at mange medlemmer i Frem siden besparelserne har oplevet dårlig lugt i omklædingsrummene og generelt undrer sig over, at man sparer på rengøringen i disse corona-tider.

Annonce

Får klagerne

Konsekvenserne mærker FOA's medlemmer i svømmehallerne, siger Betina Schwertfeger.

- Politikerne laver besparelserne og giver borgerne en forringet oplevelse, men det er ikke dem, der står på mål for besparelserne i dagligdagen. Det er det tekniske servicepersonale og livredderne, der får klagerne.

- Klubberne må kun spule med vand, og derfor flyttes rengøringen til om formiddagen, og det kommer til at gå ud over servicen og dialogen med publikum, som ofte er ældre og handicappede borgere, siger sektorformanden og peger på, at personalet i billetlugerne er erstattet af automater med den konsekvens, at livredderne skal svare på spørgsmål om eksempelvis glemte sager og andet, som kollegaerne i billetlugerne plejede at tage sig af.

- I det hele taget er det noget mærkeligt noget at fyre folk og derefter lægge opgaverne ud til  klubberne, som ofte giver dem til frivillige, der ikke har de samme løn og arbejdsvilkår og ikke skal have pension, siger Betina Schwertfeger


Politikerne laver besparelserne og giver borgerne en forringet oplevelse, men det er ikke dem, der står på mål for besparelserne i dagligdagen. Det er det tekniske servicepersonale og livredderne, der får klagerne fra brugerne

Betina Schwertfeger, sektorformand FOA Odense


Annonce

12 stillinger

Ved sidste års budget skulle By- og Kulturudvalget spare i alt 79 millioner kroner, og det betød blandt andet nedlæggelsen af 12 stillinger blandt det tekniske personale/livreddere og billetpersonale i byens svømmehaller.

Det kommunale personale går nu hjem, når svømmehallerne lukker og er ikke længere tilstede i de sene aftentimer, hvor foreninger og klubber benytter svømmehallerne.

- Det betyder, at personalet får flere og flere opgaver i åbningstiden og skal løbe stærkere. Det presser arbejdsmiljøet i bund. Det må politikerne tage ansvaret for, siger Betina Schwertfeger.

Besparelser i byens svømmehaller

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2020 blev der sparet og effektiviseret for 79 millioner kroner i By- og Kulturforvaltningen.

En besparelse betød en serviceforringelse i byens svømmehaller, hvor billetpersonalet er erstattet af automater, og hvor livredderne går hjem, når svømmehallerne lukker for offentligheden.

Det har betydet nedlæggelser af i alt 12 fuldtidsstillinger i svømmehallerne; Fire teknisk service-stillinger og otte stillinger blandt billetpersonalet.

Der er i alt 35 ansatte i Odense Kommunes svømmehaller. Hertil kommer pt 29 afløsere.

Rune Bille, der er chef for Fritid og Folkeoplysning i By- og Kulturforvaltningen forklarer, at der er tale om relativt få timer, hvor der ikke er kommunalt ansatte til stede i svømmehallerne, og at der bliver gjort rent i svømmehallerne, inden de åbner hver morgen.

- Så der er et spænd på nogle timer, hvor vi har lavet en aftale med klubberne om, at de spuler i omklædningsrummene og starter en robot, der gør bassinerne rene om natten.

- Men det er ikke altid, at klubberne har mulighed for at spule i omklædningsrummene, mens de træner, og heller ikke alle klubber, der har både mandlige og  kvindelige trænere hver aften, og det kan være årsagen til, at det føles som en forringelse, siger han.

Annonce

Afventer møde

Rune Bille oplyser i øvrigt, at svømmehallerne lever fuldt ud op til den rengøring, der kræves - også i corona-tider.

- Allerede inden vi kendte til corona, var rengøringsstandarten i orden i forhold til de retningslinjer, der er ude nu, forklarer han.

Torsdag 22. oktober er der møde i Folkeoplysningsudvalget, hvor man blandt andet skal drøfte besparelserne i byens svømmehaller.

By- og Kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) vil afvente denne drøftelse, inden han udtaler sig i sagen, oplyser han til Fyens Stiftstidende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Otterup bankede HC Odense længere ned

Annonce