Annonce
Fyn

Efter bandekonflikten: Politiet vil bryde bandernes fødekæde og stoppe rekruttering af unge

Selvom banden Black Army for længst er fortid, er flere af de tidligere medlemmer stadig aktive i den kriminelle verden. Det var også dele af det forhenværende Black Army, der i februar var involveret i bandekonflikten i Odense med flere skudepisoder. Foto: Tim K. Jensen
Politiet på Fyn har efter adskillige skyderier mellem stridende grupperinger sat flere initiativer i gang for at holde parterne fra bandekonflikten i kort snor og stoppe tilstrømningen af nye bandemedlemmer. Der er særligt fokus på de helt unge i laveste del af bandernes fødekæde.

Selvom Fyns Politi i juli fortalte, at bandekonflikten i Odense er afblæst, kører der fortsat en massiv indsats mod de stridende grupperinger og deres rekruttering blandt helt unge hang arounds.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets retsudvalg, efter udvalget har bedt ministeren kommentere en artikel om konflikten på Fyens.dk og desuden redegøre for den forebyggende indsats hos Fyns Politi.

- Det er afgørende, at politiet følger udviklingen i bandemiljøet tæt og iværksætter de nødvendige tiltag for at bekæmpe bandekriminalitet. Derfor er jeg også tilfreds med, at politiet udfører målrettede politiindsatser i området og har taget en række initiativer for at genskabe trygheden, lyder det blandt andet i det skriftlige svar fra ministeren.

Hækkerup henviser til en udtalelse fra Fyns Politi, der fortæller om visitationszone og den skærpede strafzone, som politiet tog i brug for at holde de stridende parter i skak i årets første måneder. Siden har politiet arbejdet på at registrere medlemmerne af de rivaliserende bandegrupperinger og afskære dem fra at få nye medlemmer.

Annonce

Vil stoppe rekrutteringen

Fyns Politi fortæller i udtalelsen, at man gennem patruljering og målrettede indsatser i både Vollsmose og Korsløkkeparken har registreret oplysninger om personerne blandt grupperingerne - herunder deres færden og deres køretøjer.

I politikredsen arbejdes der desuden sammen med kommunernes SSP-medarbejdere på at få styr på, hvem grupperingernes hang arounds er. Altså de mere løst tilknyttede børn og unge, som ses i selskab med bandemedlemmerne.

Forebyggelsesafdelingen ved Fyns Politi har særligt fokus på at identificere de helt unge i det laveste niveau af bandernes "fødekæde" for at afskære banderne fra at rekruttere.

Det sker med forebyggende indsatser, på baggrund af drøftelser i et nyoprettet mødeforum ved navn PSU (Problemskabende ungegrupperinger). Her deltager foruden Fyns Politis forebyggelsesafdeling også SSP, Børne- og Ungerrådgivningen samt Center for Familier og Unge.

Slagsmål og skyderier

Efter flere skyderier i starten af året opjusterede Fyns Politi i slutningen af februar og beskrev situationen som en reel bandekonflikt. Det skete, efter Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, kaldet NEC, vurderede, at der var en voldelig konflikt mellem to grupperinger i Odense i gang.

Konflikten blev indledt med et slagsmål i Bazar Fyn og efterfølgende flere skudepisoder i Vollsmose, der alle efterforskes af politiet.

Fem unge mænd med udenlandsk baggrund er desuden tiltalt for at have skudt efter en mand og hans fireårige søn på Bøgetorvet den 20. februar. Sagen kommer for retten i november, hvor der er lagt op til lange fængselsstraffe, hvis mændene findes skyldige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce