Annonce
Fyn

Efter bandekonflikten: Politiet vil bryde bandernes fødekæde og stoppe rekruttering af unge

Selvom banden Black Army for længst er fortid, er flere af de tidligere medlemmer stadig aktive i den kriminelle verden. Det var også dele af det forhenværende Black Army, der i februar var involveret i bandekonflikten i Odense med flere skudepisoder. Foto: Tim K. Jensen
Politiet på Fyn har efter adskillige skyderier mellem stridende grupperinger sat flere initiativer i gang for at holde parterne fra bandekonflikten i kort snor og stoppe tilstrømningen af nye bandemedlemmer. Der er særligt fokus på de helt unge i laveste del af bandernes fødekæde.

Selvom Fyns Politi i juli fortalte, at bandekonflikten i Odense er afblæst, kører der fortsat en massiv indsats mod de stridende grupperinger og deres rekruttering blandt helt unge hang arounds.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets retsudvalg, efter udvalget har bedt ministeren kommentere en artikel om konflikten på Fyens.dk og desuden redegøre for den forebyggende indsats hos Fyns Politi.

- Det er afgørende, at politiet følger udviklingen i bandemiljøet tæt og iværksætter de nødvendige tiltag for at bekæmpe bandekriminalitet. Derfor er jeg også tilfreds med, at politiet udfører målrettede politiindsatser i området og har taget en række initiativer for at genskabe trygheden, lyder det blandt andet i det skriftlige svar fra ministeren.

Hækkerup henviser til en udtalelse fra Fyns Politi, der fortæller om visitationszone og den skærpede strafzone, som politiet tog i brug for at holde de stridende parter i skak i årets første måneder. Siden har politiet arbejdet på at registrere medlemmerne af de rivaliserende bandegrupperinger og afskære dem fra at få nye medlemmer.

Annonce

Vil stoppe rekrutteringen

Fyns Politi fortæller i udtalelsen, at man gennem patruljering og målrettede indsatser i både Vollsmose og Korsløkkeparken har registreret oplysninger om personerne blandt grupperingerne - herunder deres færden og deres køretøjer.

I politikredsen arbejdes der desuden sammen med kommunernes SSP-medarbejdere på at få styr på, hvem grupperingernes hang arounds er. Altså de mere løst tilknyttede børn og unge, som ses i selskab med bandemedlemmerne.

Forebyggelsesafdelingen ved Fyns Politi har særligt fokus på at identificere de helt unge i det laveste niveau af bandernes "fødekæde" for at afskære banderne fra at rekruttere.

Det sker med forebyggende indsatser, på baggrund af drøftelser i et nyoprettet mødeforum ved navn PSU (Problemskabende ungegrupperinger). Her deltager foruden Fyns Politis forebyggelsesafdeling også SSP, Børne- og Ungerrådgivningen samt Center for Familier og Unge.

Slagsmål og skyderier

Efter flere skyderier i starten af året opjusterede Fyns Politi i slutningen af februar og beskrev situationen som en reel bandekonflikt. Det skete, efter Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, kaldet NEC, vurderede, at der var en voldelig konflikt mellem to grupperinger i Odense i gang.

Konflikten blev indledt med et slagsmål i Bazar Fyn og efterfølgende flere skudepisoder i Vollsmose, der alle efterforskes af politiet.

Fem unge mænd med udenlandsk baggrund er desuden tiltalt for at have skudt efter en mand og hans fireårige søn på Bøgetorvet den 20. februar. Sagen kommer for retten i november, hvor der er lagt op til lange fængselsstraffe, hvis mændene findes skyldige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce