Annonce
Sydfyn

Efter at have fået 382 stemmer: Borgerforslag om diger sendes i udvalg

Dorthe Thorenfeldt. ejer og driver Bkåbær-butikken Ærøskøbing. Hun har lavet et forslag om oprettelse af diger, som nu har været til behandling i kommunalbestyrelsen, og derfra nu er sendt videre til behandling i Teknik-, Miljø- og Havneudvalget. Foto: Rikke Brunsgaard Andersen
I april i år blev det muligt for alle på Ærø at stille borgerforslag, der ved 278 stemmer kan komme til behandling i kommunalbestyrelsen. Det første borgerforslag, der kom ind, var Dorthe Thorenfeldts om oprettelse og genetablering af diger, og det var onsdag til behandling i kommunalbestyrelsen.
Annonce

Ærø: 382. Så mange ærøboer bakkede om Dorthe Thorenfeldts borgerforslag om oprettelse og genoprettelse af diger - et forslag, der krævede 278 stemmer for at kunne blive behandlet i kommunalbestyrelsen på Ærø.


Det har skabt debat og samtale ude på øen. Essensen af det er dermed gået fuldstændig i hak.

Søren Degn Laxy, kommunalbestyrelsesmedlem, konservative


Onsdag den 18. november var kommunens allerførste borgerforslag så på kommunalbestyrelsens dagsorden, hvor det blev behandlet. Og der var blandt politikerne stor tilfredshed med succesen med borgerforslag - som der blev åbnet for i april i år, da konservatives Søren Degn Laxy havde et ønske herom.

Borgerforslag

Er man borger i Ærø Kommune og fyldt 15 år, kan man stille forslag til behandling på et møde i Ærø Kommunalbestyrelse.

Man kan også støtte et forslag, der er fremsat af andre.

Man opretter et forslag ved hjælp af Nem-ID.

For at et forslag kan blive behandlet, skal det have støtte fra 278 borgere. Tallet 278 er valgt, fordi det er det antal stemmer, der skulle til for at blive valgt til kommunalbestyrelsen for valgperioden 2018-21.

Man støtter et forslag ved at stemme på det ved hjælp af NemID.

Der kan kun afgives én støtte på hvert forslag.

Et forslag er aktivt på kommunens hjemmeside i seks måneder. Hvis forslaget ikke opnår det nødvendige antal stemmer inden for seks måneder, bortfalder det og bliver slettet fra hjemmesiden.

Et forslag, som har opnået det nødvendige antal støtter 14 dage før et kommunalbestyrelsesmøde, vil blive behandlet på førstkommende møde.

Opnås det nødvendige antal støtter senere end 14 dage før, vil forslaget blive behandlet på det efterfølgende møde.

Forslag behandles for åbne døre i kommunalbestyrelsen.

Han var på onsdagens møde da også godt tilfreds med resultatet af, at folk nu har mulighed for at lave borgerforslag, som kan blive behandlet politisk og potentielt blive ført ud i livet.

- Det, at et borgerforslag er gået i gennem, er dejligt. Det har skabt debat og samtale ude på øen. Essensen af det er dermed gået fuldstændig i hak, sagde Søren Degn Laxy blandt andet på kommunalbestyrelsesmødet.

Bente Friis Andersen (DF) stemte i.

- Det er et godt forslag, for naturen er klemt.

Borgmester Ole Wej Petersen (S) indledte da også med at sige, at han bakker op om forslaget, men var da også en smule skeptisk.

- Selvom der kan være nogle problemer med at føre det ud i livet, sagde han.

Skeptisk var også Bent Juul Sørensen fra Ærøs Fremtid, der stillede spørgsmål til, hvordan man havde tænkt sig at kunne træde ind på privat jord.

- Jeg synes bestemt, vi skal være positive, men vi skal tale om, hvordan man har tænkt sig at træde ind på privat jord. Grundloven skal overholdes, sagde han.

Annonce

I budgettet er der penge til natur

Lennart Mogensen (V) kom hurtigt med et bud på, hvordan projektet økonomisk kan føres ud i livet.

- Vi har afsat nogle penge til natur og miljø (ved budgetforliget, red.). Man kunne jo overveje at bruge penge derfra, pointerede han.

Lennart Mogensens forslag var, at sende borgerforslaget til behandling i Teknik-, Miljø,- og Havneudvalget, og det var der enighed om.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Lokal entrepenør klagede over giftigt pcb: Nu har Arbejdstilsynet været i Kerteminde

Kerteminde For abonnenter

Kommune meldt til Arbejdstilsynet for nedrivning af silo: - Det er helt vanvittigt, det de har gang i

Annonce