Annonce
Odense

Efter afsløringer i kemikaliesag i Odense: To ministre kaldes i samråd

De polske arbejderes inventar og ejendele var i timerne inden tilsynet pakket væk i denne lastbil. Kommunen fandt det "meget mistænkeligt", men kunne intet ikke bevise, fordi de på stedet fik en anden forklaring. Foto: Michael Bager

Flere partier kræver handling efter Fyens Stiftstidendes afsløringer af ineffektivt kontrolarbejde i sagen om ulovlig indkvartering af polske ansatte tæt op ad lager med farlige kemikalier.

Sagen om ulovlig indkvartering af polske arbejdere i en erhvervsejendom tæt op ad et lager med farlige kemikalier i Odense-forstaden Seden får nu Christiansborg til at reagere.

- Hvis lovgivningen er, som Odense Kommune siger, så er vi nødt til at lave lovgivningen om, siger Jan Johansen (S), der sidder i Beskæftigelsesudvalget.

Han henviser til, at Odense Kommune mener, den juridisk ikke har haft andre muligheder end at gennemføre et tilsyn med 14 dages varsel. Forhåndsvarslingen medførte, som avisen har dokumenteret, at alle beviser på de polske arbejderes indkvartering blev fjernet i timerne op til tilsynet.

SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge vil indkalde både erhvervsminister Ramus Jarlov (K) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd, oplyser han. Bent Bøgsted (DF), der er formand for Beskæftigelsesudvalget, mener, at der i sager, hvor kommunen modtager anmeldelser om ulovlig indkvartering af udenlandsk arbejdskraft, bør være mulighed for uvarslede tilsyn og gerne med politiets deltagelse.

- Hvis kommunen siger, at det kan de ikke på grund af loven, så må vi se på, om loven skal laves om, siger han.

Laura Lindahl, beskæftigelsesordfører for regeringspartiet Liberal Alliance, er grundlæggende imod at lempe kommuners adgang til uvarslet at kræve adgang til at udføre kontrol på privat ejendom. Alligevel mener hun, sagen fra Odense vidner om, at der er et problem. Hun vil derfor umiddelbart efter vinterferien bringe sagen op overfor to af Liberal Alliances ministre, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Ministre kaldes i samråd af SF

SF's Karsten Hønge har på baggrund af Fyens Stiftstidendes afsløringer i serien "Kemi i de forkerte hænder" besluttet at kalde to ministre i samråd.Til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) lyder spørgsmålet fra SF'eren:

Vil ministeren redegøre for, hvilke forpligtelser kommunerne i forbindelse med deres tilsyn af erhvervsejendomme, hvor ansatte opholder sig/og eller bor, samt hvilke handlemuligheder kommunerne har ved mistanke om social dumping eller sundhedsskadelige forhold?

Til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) lyder spørgsmålet:

Vil ministeren redegøre for, hvorvidt Arbejdstilsynet, Politiet og Skattestyrelsen under den styrkede indsats mod social dumping samarbejder med kommunernes tilsyn af ejendomme?

Begge ministre bedes desuden svare på:

Vurderer ministrene i lyset af Fyens Stiftstidendes afsløringer, at den nuværende kommunale kontrol med arbejds- og boligvilkår for udenlandske ansatte er tilstrækkelig og hvilke initiativer planlægges iværksat såfremt kontrollen ikke vurderes tilstrækkelig?

Hvilke initiativer vil ministrene iværksætte med henblik på at sikre, at arbejdsgivere ikke hyrer udenlandske ansatte, der har til forudsætning at skulle bo i sundhedsskadelige omgivelser?

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - Det er helt misforstået

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Faaborg-Midtfyn

Her er den bedste og dårligste skole: Se den komplette liste over karaktererne

Debat

Håbløst for gangbesværede at komme til Borgernes Hus i Odense

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Trekantområdet For abonnenter

Derfor opgiver landsby at skaffe penge til ny dagligvarebutik - har dog ikke opgivet discountkæder

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Annonce