Annonce
Odense

Efter afgørelse om mindesten i byrådet: - Vi er frygtelig kede af det

Snublestensgruppe Fyn bestående af Dorte Schmidt-Nielsen (tv.), Martin Jensen Overby og Ninon Schloss (th.) er skuffet over, at byrådet har givet fremtidige grundejere mulighed for at ansøge By- og Kulturudvalget om at få fjernet en snublesten. - Odense, som kunne have været en forgangs-by for resten af Fyn, kan nu ende med at blive det stikmodsatte, siger Ninon Schloss. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Et flertal i Odense Byråd besluttede i denne uge, at fremtidige grundejere kan søge om at få fjernet en mindesten for nazifore uden for deres dør. Den beslutning skuffer Snublestensgruppe Fyn.

Odense: Når Odense får sin første såkaldte snublesten, der er et brostenslignende mindesmærke for nazismens ofre, kan det med stor sandsynlighed både blive den første og sidste snublesten i byen. Det tror i hvert fald Snublestensgruppe Fyn, som arbejder på at få udbredt stenene til hele Fyn.

- Vi tror ikke på, at der bliver lagt flere sten i Odense end den ene for Axel Metz, som er blevet godkendt, siger gruppemedlem Ninon Schloss.

Det skyldes, at et flertal i byrådet bestående af Venstre og Socialdemokratiet har besluttet, at fremtidige grundejere ud for en snublesten kan ansøge By- og Kulturudvalget om at få stenen fjernet og derefter ende med at få et ja, hvis man ønsker det politisk. En betingelse som den tyske kunstner Gunter Demnig, der står bag snublestensprojektet, tidligere har udtrykt, at han ikke vil lægge flere sten under.

Annonce

Et håb for resten af Fyn

- Byrådets beslutning var ikke lige det, vi håbede på, siger snublestensgruppens formand, Martin Jensen Overby, som bakkes op af Ninon Schloss:

- Vi er meget skuffede og samtidig bekymret for det videre forløb. Hvordan kommer Odense ikke til at fremstå? Det tør jeg slet ikke at tænke på, siger Ninon Schloss, mens Dorte Schmidt-Nielsen, der også er medlem af Snublestensgruppe Fyn, tilføjer:

- Vi er frygtelig kede af det. Men vi har ikke noget at skulle have sagt – hverken i forhold til beslutningen eller det videre forløb. Vores interesser ligger jo også i udbredelsen af snublesten på resten af Fyn, og dér kan vi kun håbe, at processen bliver anderledes, siger hun, mens Ninon Schloss synes, at beslutningen i Odense har gjort gruppens arbejde sværere.


Vi er meget skuffede og samtidig bekymret for det videre forløb. Hvordan kommer Odense ikke til at fremstå? Det tør jeg slet ikke at tænke på.

Ninon Schloss, medlem af Snublestensgruppe Fyn


- Vi er langt nede lige nu. Det er ærlig talt en lortestart på projektet. Og Odense, som kunne have været en forgangs-by for resten af Fyn, kan nu ende med at blive det stikmodsatte. Men vi håber selvfølgelig, at arbejdet i de andre byer bliver noget lettere, siger hun.

Hvorvidt der bliver lagt flere sten i Odense, er endnu uvist, da det ikke har været muligt at få en kommentar fra Gunter Demnig, der efter coronanedlukningen nu igen har travlt med at lægge nye snublesten i Tyskland.

Byrådets afgørelse

Et flertal i byrådet bestående af Venstre og Socialdemokratiet vedtog følgende:

"Såfremt en fremtidig grundejer ønsker en snublesten fjernet, kan det kun ske efter beslutning i By- og Kulturudvalget. I tilfælde af politisk beslutning om flytning, skal snublestensgruppen og forvaltningen i samarbejde med kunstneren udpege en alternativ placering, som har relation til ofret eller en placering i det offentlige rum med relation til besættelse i Odense. Udgifter til eventuel flytning påhviler grundejer."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce