Annonce
Kultur

Efter 37 år takker Odense Banden af: Men først skal trompeten have et sidste trut

Det sidste foto taget af jazzgruppen inden Per Nørbachs død i 2019. Privatfoto
I de 37 år har Jazzgruppen Odense Banden spillet overalt i Danmark og flere steder udenlands, heriblandt jazzens legendariske fødeby New Orleans.

Gennem 37 år har Odense Banden været en del af det danske jazzmiljø. Specielt i Odense har de været fast inventar og været med til at forme jazzscenen fra 80erne til i dag. Nu er tiden kommet til det sidste trut i trompeten.

- Vi er blevet enige om at stoppe, mens legen er god. Vi har oplevet og opnået så meget. I 2019 besluttede vi os egentlig, men det er først nu, at vi har kunne stable en afskedskoncert på benene, fortæller bandets trompetist Kim Kingo i sit hjem i Vester Skerninge. Han har været med fra starten.

Vi har spillet der hvert år i mere end 20 år. Det var den tidligere præst der fik ideen dengang. Og det er bare fortsat siden. Der har været fuldt hus hvert år, og stedet betyder meget for os.

Kim Kingo

Gruppen, der har optrådt på de fleste scener i landet, pakker instrumenterne væk. Dog ikke uden et sidste farvel. Det kommer til at foregå 21. november i Vollsmose Kirke, hvor de i løbet af det seneste kvarte århundrede har spillet koncert hver eneste palmesøndag.

Annonce

- Vi har spillet der hvert år i mere end 20 år. Det var den tidligere præst der fik ideen dengang. Og det er bare fortsat siden. Der har været fuldt hus hvert år, og stedet betyder meget for os, fortæller Kim Kingo.

Det var et dødsfald tilbage i 2019, der gav dem det sidste skub og de blev enige om, at tiden til at pakke instrumenterne sammen var oprandt.

- Vores klarinettist, Per Nørbach, gik desværre bort dengang. Samtidig er vi alle sammen ved at komme op i alderen. Jeg er den yngste på næsten 70 nu. Det er bare rigtigt at stoppe, frem for at inkludere et nyt medlem, fortæller Kim Kingo.

Verden rundt

Odense Banden blev dannet tilbage i november 1984. I deres 37 år har der kun været to udskiftninger i deres lineup, begge på grund af dødsfald. Begge gange trådte der nye kræfter til, heriblandt netop den nyligt afdøde Per Nørbach. Denne gang er der dog ikke stemning for en udskiftning, for ifølge Kim Kingo har de opnået alt det, som de gerne ville.

I 1984 opstod Odense Banden ud af gruppen "Pater Johans Jazzmen" da et af medlemmerne valgte at gå egne veje. Privatfoto

Og med mere end tusind koncerter på scener i blandt andet Odense, Færøerne og helt ovre i amerikanske New Orleans, flere af dem med nogle af Danmarks mest kendte solister, heriblandt Finn Ziegler og Bjarne Liller, er listen over bedrifter lang.

- Til vores 25 års jubilæum var der 14 solister, som kom og spillede med os. Vi har spillet med rigtig mange gennem tiden.

Skønt det er svært at udpege de største momenter er der dog et enkelt, der særligt har markeret sig hos Kim Kingo.

- Vi har været i New Orleans tre gange for at spille der og opleve byen. Det er jazzens fødeby, og det var helt fantastisk. En af gangene vi var der, hørte vi en af vores egne sange komme ud af højtalerne fra ”Fritzel`s” på Bourbon Street, hvor vi skulle optræde senere på dagen. New Orleans var en kæmpe oplevelse.

At optræde på Fritzel`s i 1992 i New Orleans var et af højdepunkterne for gruppen. Privatfoto
Annonce

”Odense, gamle Odense”

Mens Kim Kingo bladrer rundt i de mange billedalbums, der dokumenterer jazzgruppens næsten fire årtier lange rejse, er der udover New Orleans også et andet tidspunkt, hvor hans fingre stopper op. En oplevelse der fik samlet odenseanerne i et antal, som man meget sjældent ser.

- Det her, det er tilbage fra 1988, fortæller han. Billedet han udpeger viser et kæmpemylder af mennesker og er taget fra scenen ud mod en åben plads. Det er umuligt at se, hvor mange der egentlig er. Men der er proppet.

- Det er blevet taget inde på Flakhaven til Odenses 1.000-års fødselsdag. Vi spillede vores sang ”Odense, gamle Odense” derinde. Den blev også sendt live i tv. Folk gik helt amok. De anslog, at der var 56.000 mennesker derinde den dag. Det ser man sjældent, fortæller han klukkende.

-Jeg står også derinde, men vi havde ikke mødt hinanden endnu på det tidspunkt, tilføjer hans kone smågrinende fra køkkenet.

Kim Kingo lægger vægt på, at der er utallige gode minder fra de 37 år, og slår fast, at der ikke er nogen tvivl om beslutningen.

- Det virker så naturligt. Der er ingen tvivl om, at det er det rigtige at gøre. Vi er ikke i tvivl, og det var ikke en svær beslutning at træffe. Vi traf den jo også tilbage i 2019, men corona kom i vejen for afskedskoncerten, så der har været noget tid til at sluge det. Nu skal vi bare sige farvel med manèr.


Odense Bandens sidste koncert foregår 21. november fra klokken 15-17 i Vollsmose kirke. Koncerten er gratis. 


Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce