Annonce
Assens

Efter 3 års tovtrækkeri: Nu kommer skov

Den nye skov bliver åben for alle, hvis man skulle have lyst til en løbe- eller gåtur. Foto: Carsten Bundgaard
De vestfynske lodsejere nølede processen, men nu er en ny 50 hektar stor skov på plads. Den skal beskytte drikkevandet og bruges til gåture og shelterophold.

Den har været længe undervejs, men nu er det hele på plads. I 2013 begyndte planerne for en ny skov, i 2016 blev aftalen underskrevet, og nu er Naturstyrelsen, Assens Kommune og Assens Vandværk A/S klar til at præsentere Lundager Skov.

Det bliver området omkring Lundager, der bliver hjem for de mange træer, der skal udgøre en fredsskov på i alt 50 hektar.

Området blev købt af de tre parter i fællesskab, men Naturstyrelsen står som ejer, og skal samtidig stå for drift og driftsomkostninger.

Skoven er en fredsskov, hvilket betyder, at sprøjtegifte og pesticider er bandlyst. Samtidig ser kommunen stor fidus i at lade assenserne benytte skoven til hyggelige stunder af alskens art.

Men processen fra 2013 og frem til i dag har ikke været uden udfordringer.

Lundager Skov

Skoven skal rejes på et cirka 50 hektar stort areal ved Lundager nordøst for Assens.

Tilbage i 2006 lavede Fyns Amt en plan for skovrejsning ved Assens med henblik på at beskytte drikkevandsressourcerne.

I 2014 afsatte Assens Kommune de første penge til en skov på budgettet.

Assens Forsyning, Assens Kommune og Naturstyrelsen indgik i 2016 en aftale om etablering af skoven, der bliver en statsskov drevet af Naturstyrelsen.

Siden har den stået på forhandlinger med lodsejerne, der skulle afgive jord til skoven og have erstatningsjord andre steder.

Skovens areal har undervejs varieret fra 100 hektar til 30-40 hektar. Det endelige areal bliver cirka 50 hektar.

Tilplantningen begynder i 2021.

Pris for skoven er 12 mio. kroner.

Lodsejerne er ikke nemme at danse med

Det er Hans Lausten fra jordfordelingen i Miljø- og Fødevareministeriet i Tønder, der skulle sørge for, at der blev byttet og opkøbt jord til skoven. I området var der cirka 30 lodsejere, som skulle have noget til gengæld, således at de ville opgive jorden til Naturstyrelsen, kommunen og vandværket.

- Det har ikke været nemt, skulle jeg hilse at sige. Det var meget omfattende forhandlinger. Det er nok, fordi det er Vestfyn, griner han.

- De er lidt mere kantede end inde på Midtfyn. Nok fordi jorden er god, og så er det jo besværligt, når flere skal have noget (af byttejorden red.), og de allesammen vil have det samme, siger han.

I 20 år har Hans Lausten arbejdet med jordfordeling rundt omkring i landet.

- Det er klart en af de sværeste opgaver, jeg har haft, siger han.

Alligevel fik Hans Lausten løst opgaven med at stille alle tilfredse, så skoven kunne få et areal på cirka 50 hektar.

- Det har været en lang process, men jeg er glad for, at vi fik det løst.

En af dem, der har afhændet mest jord til projektet er Peder Cederfeld, Brahesborg.

Han oplever processen som god.

- Når man går ind i det, er man i udgangspunktet lidt afventende i forhold til, hvad der skal ske, men i forhold til den store pakke, har det været en god proces, oplever han, der har fået erstatningsjord for samtlige 35 hektar, han har afgivet til Lundager Skov.

Teoretisk set kunne han være ligeglad med, om asseneserne får en skov, men sådan ser han ikke på det.

- Det bidrager til den grønne omstilling, man bruger CO2 fra luften og beskytter drikkevandet. Jeg er også borger i kommunen, og i forhold til købstaden som et godt sted at bo og være, er det klart, at den værdiskabelse, der sker gennem sådan et projekt er med til at løfte området, siger han.

Annonce

Løser problemer med drikkevandet

Assens Vandværk A/S har bidraget med seks millioner til Lundager Skov. Det er 50 procent af de samlede anlægsudgifter til den nye statsskov.

Men der er en god grund til at vandværket har bidraget så meget til projektet.

- Vi varetager jo drikkevandet her i Assens, og det er ene og alene derfor, vi er med i det her. Det er mange penge, men på den lange bane er det en rigtig god investering, siger Anne Lyndorff Hovmøller, teamleder i Assens Vandværk A/S.

Skovområdet ligger i indvindingsoplandet, som er det område, hvor vandværket trækker sit grundvand fra. Med anlæggelsen af skoven er det ikke længere et område, der bliver sprøjtet med gødning og gylle, fortæller hun.

Det skal ikke forstås sådan, at vandværket ikke leverer rent drikkevand, men det har haft udfordringer med det såkaldte desphenyl-chloridazon, der er et forbudt ukrudtsmiddel.

- På mange måder er det fortidens synder, vi slås med. Drikkevandet er rent nu, men vi har måttet lukke boringer her i Assens på grund af desphenyl-chloridazon. Vi har selvfølgelig stor interesse i at passe på vores indvindingsområde, for det er der, vi trækker rent drikkevand fra, siger hun.

- Det beskyttes nu, hvor der bliver fredsskov, som giver en langvarig beskyttelse. Det er rigtig stort, synes jeg. Vi er udfordret med pesticider, så jeg er glad for, at det er lykkedes på vores jord, siger hun.

Skoven skal plantes i det røde område, som er 100 hektar stort. Kommunen vil ikke oplyse præcis hvilke 50 hektar, der skal blive til Lundager Skov. Kort: Assens Kommune

Det var Assens Kommune, der tog initiativet til den nye skov tilbage ved budgetvedtagelsen i 2013 anført af daværende byrådsmedlem fra SF Carsten Smedegård. Det skulle være SF's fingeraftryk på budgettet 2014 til 2018. Men en endelig aftale mellem de tre førnævnte parter kom i hus i 2016.

Kommunens bevæggrunde for at gå igang med projektet er dels det rene drikkevand, som vandværket vil have lettere ved at levere, når der ikke bliver sprøjtet på området. Men det er især på grund af de rekreative muligheder, det giver borgerne i området.

- Jeg synes, det her er fantastisk. Vi beskytter vores drikkevand, der er sårbart og truet. Samtidig får vi en bynær skov, der giver mulighed for, at folk kan komme i skoven, for der er ikke meget skov i det område i dag, siger Annete Bæk, der er Miljø og Naturchef i Assens Kommune.

De første træer vil blive plantet i 2021, og det vil tage cirka 10 år, før man for alvor kan begynde at fornemme skovstemningen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Lina redder landmændenes 'affald': Har reddet mere end tusind raske høns fra aflivning

Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Odense

74-årige Jette er forsvundet ved banegården i Odense: Hun er begyndende dement

Sport For abonnenter

Flere fynske hold er med i pokalhatten - Marienlyst overbeviste mod rival, og Næsby tvang FC Fredericia ud i straffesparkskonkurrence

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

På udebane som BZ'er: Tidligere voldspiller finder nye veje

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mandag fik Heidi lov til at holde sin søn for første gang siden maj: Og nu får brødrene lov til at besøge lille Marco

Middelfart For abonnenter

Nabo til plejehjem efterlyser plan for tomme boliger: - Det er, som om det er ved at gå til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Assens

Pressede sosu-hjælpere inviterer kolleger til møde om arbejdsforhold: -Vi håber på, at vi bliver hørt helt oppe i toppen

Annonce