Annonce
Kerteminde

Efter 25 år blev Martin fyret på avisen: Nu nyder han solopgangene fra sit nye rullende kontor

Når Martin Buch har ruten 483, der begynder klokken 7.09 om morgenen fra Korshavn, kører han gerne derud lidt før og drikker en kop kaffe, inden han kører ud og henter skolebørn. Foto: Mette Louise Fasdal
I 2016 blev Martin Buch opsagt som redigerende på Fyens Stiftstidende. Han var sidst i 50'erne og ikke færdig på arbejdsmarkedet. Derfor måtte han finde ud af at redefinere sit arbejdsliv.

Hindsholm: "Du ønskes en god dag," står der på det elektroniske skilt foran på bus 483, der klokken 7 denne torsdag morgen glider gennem det slumrende landskab på Fynshovedvej på Hindsholm.

Bag rattet på bussen med marklandskabet flimrende uden for vinduet sidder 60-årige Martin Buch fra Bregnør. I to år har han været buschauffør.

Men det var faktisk ikke det, han for år tilbage havde forestillet sig, ville være hans daglige arbejde. For tidligere mødte han ind på Fyens Stiftstidendes bladhus på Banegårdspladsen i Odense om eftermiddagen for at redigere aviser og luge ud i journalisternes slå - og stavefejl. Men i 2016 var det ham, der efter godt 25 års ansættelse på det fynske dagblad fik at vide, at hans stilling var én af dem, der blev sparet væk, da avisen skulle stramme den økonomiske livrem.

Annonce

Han var på det tidspunkt sidst i 50'erne  og vidste godt, at hans fremtid i en medieverden, som er inde i en enorm omvæltning, var usikker.

Jeg har ikke tal på de mange solopgange, jeg har nydt med bussen.

Martin Buch, buschauffør

"Når livet giver dig citroner, så lav lemonade" hedder et ordsprog, og på mange måder er det det, som Martin Buch har gjort, og som får ham til denne morgen at sidde bag rattet på bussen med et tilfreds smil vippende på læben.

Bliv buschauffør

Selvfølgelig føltes det, som om livet kuldsejlede den dag, han fik at vide, at hans lønnummer skulle slettes, for hvad skulle han så kaste sig over? I begyndelsen var der stadig nogle vikar-timer på avisen, fordi der skulle afvikles ferie i redaktionssekretariatet.

- Bliv buschauffør. Så er der ikke nogen, der bestemmer over dig. Kun hvis du laver fejl, sagde hans nabo en dag.

- Buschauffør? Martin Buch tyggede lidt på den, og en dag, hvor han var inde og afløse i Bladhuset, kiggede han ud ad vinduet. Nede på Banegårdspladsen stod fire buschauffører side om side. De havde pause og hyggede sig med grin og kaffe, og pludselig kunne han egentlig godt se sig selv stå der i buschauffør-uniform og være en del af det fællesskab, når han ikke længere skulle sidde ved tastaturet på avisen.

Jobcentret ville også gerne hjælpe ham med at få det store kørekort, så han kunne lære at manøvrere rundt med en bus. Inden Martin Buch kastede sig over at erhverve kørekortet, havde han allerede fået lovning på, at han havde mulighed for at få arbejde ved Tide Bus.

Han forklarer, at han fik en kontrakt på nul timer til at begynde med. Så ville han blive ansat på timeløn, når han fik sit kørekort. I begyndelsen kørte Martin Buch de lange ruter - fra Kerteminde til Assens og fra Kerteminde til Faaborg.

- Man møder godt nok mange sjove og skæve eksistenser på sådan nogle ture, fortæller han med et smil.

Annonce

Retræteplads bag rattet

Det seneste halvandet år har han kørt fast lokalbus på Hindsholm - i det lokalområde, hvor han selv bor.

- Det er jo næsten som at få en retræteplads, siger han med et smil og fortæller, at han hver uge har 30 timer bag rattet, og han har fri alle skoleferier.

- Så nu har jeg også snart efterårsferie, og jeg har en lang juleferie, konkluderer han.

Det eneste, som han kan have lidt svært ved, er at stå tidligt op. Som avisredigerende var han vant til, at hans arbejdsdag først begyndte klokken 14. Nu står han op klokken 5 og kalder det "at sove længe," hvis vækkeuret først bipper klokken 6. Med et bad og en kop kaffe ruskes der som regel liv i ham, og derfor er han også nogenlunde frisk, når han møder ind på Ndr. Ringvej i Kerteminde for at hente bussen.

Annonce

Smalle veje

Denne torsdag begynder ruten for bus 883 i Korshavn klokken 7.09. Martin Buch kører gerne ud til den nordlige spids af Hindsholm lidt før, hans rute starter. Så står han ud af bussen, nyder en kop kaffe og trækker frisk morgenluft ind.

- Jeg har ikke tal på de mange solopgange, jeg har nydt med bussen, siger han tilfreds.

Så kan det godt betale sig at stå tidligt op, erkender han.

Martin Buch finder også en vis ro ved at sidde bag rattet på bussen sådan nogle morgner. Ind i mellem - når der ikke er nogen i bussen, sidder han og hører P1, mens han manøvrerer bussen rundt på de smalle veje på Hindsholm. Her er de største udfordringer de store landbrugsmaskiner og autocampere, der gerne vil kæmpe om pladsen på asfalten. Passagerne, der hopper på denne morgen på ruten, er skolebørn på vej til den lokale skole.

- Godmorgen! siger den morgenfriske buschauffør til dem hver især, inden de lusker ned og finder en plads i bussen, hvor de kan lade op til endnu en skoledag.

I øjeblikket er Tide Bus faktisk på udkig efter flere, der ligesom Martin Buch er nået til et sted i deres arbejdsliv, hvor de gerne vil prøve kræfter med noget andet, og hvor de er lidt mere herre i eget hus.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce