Annonce
Kerteminde

Efter 20 år som formand for Brugsen:  - Overrasket over den måde, kommunen behandler os på

Martin Helle har været glad for sine 20 år som formand for Kerteminde Brugsforening, men nu er det nok. Foto: Helle Nordström
- Vi var de første på havnen, men de sidste, der får lov at købe jord, siger Martin Helle om den kamp, han ikke vandt. Han stopper nu efter 20 år som formand for Kerteminde Brugsforening.

Kerteminde: - Så længe det er sjovt, tæller man ikke timerne. Men når man hellere vil sidde hjemme i haven end at bruge et par aftner om ugen forår og efterår på brugsen, så skal man stoppe, siger Martin Helle om, hvorfor han nu efter 20 år som stopper som formand for Kerteminde Brugsforening.

- Men det er jo ikke en plads, man bare render fra. Mine to forgængere tog hver 18 år på posten, tilføjer han med et stort grin.

Han kan se tilbage på en tid, hvor det bare er gået fremad for brugsen på havnen. Butikken er vokset og omsætningen er vokset.

Annonce

Ind imellem synes en og anden, at den er vokset lige lovlig meget. Det synspunkt deler han selvsagt ikke.

- Tidligere uddeler Carl Nielsen plejede at sige, at Brugsen er lige bestemt så stor som medlemmerne og kunderne gerne vil have. Og det har han jo ret i, siger Martin Helle.

Største overskud i mange år

Kerteminde Brugsforening plejer at holde et vældigt gilde af en generalforsamling med mange hundrede deltagere. Det bliver selvsagt ikke til noget i år.

Men årsrapporten er selvfølgelig lavet (selvom den ikke er officielt godkendt endnu). Og i den kan man læse, at Kerteminde Brugs havde et supergodt år i 2020.

Butikken kommer ud af året med et overskud før skat på 3.233.993 kroner, det er det største i mange, mange år.

- Vi har haft fem år med planlagt underskud efter den store ombygning. Vi havde regnet med overskud sidste år, men bestemt ikke et, der var så stort, sige formand Martin Helle.

Omsætningen bliver ikke oplyst, men bruttofortjenesten i butikken var sidste år på lige godt 30 millioner kroner.

Tallene bekræfter også, at Brugsen er en af Kertemindes store arbejdspladser. Lønudgifterne udgjorde sidste år lige knap 24 millioner kroner. Det rækker til 60 fuldtidsstiilinger - fordelt på 150 ansatte.

- Folk har det bare med at glemme, at Brugsen, det er din og min. Kerteminde Superbrugs er ikke ejet af Coop, den er ejet af de 8000 medlemmer. Det er ikke Coop, der har opbygget butikken på havnen, det er Kerteminde og kerteminderne.

Opdraget til at engagere sig

Og netop det er faktisk også baggrunden for, at Martin Helle har brugt en stor del af sin fritid de sidste 20 år på brugsen.

- Jeg er fra en familie, der altid har været med i "sådan noget". Jeg er fra en fiskerfamilie i Bagenkop og min mor og far var både med i brugsen og fiskeriforeningen og de andre lokale foreninger. For man gik med i det lokale og engagerede sig, fortæller han.

Derfor var han nem at motivere, da han blev nabo til den tidligere formand for Brugsen, Keld Rasmussen. Der blev snakket brugs hen over hækken, og så gik Martin Helle med i bestyrelsesarbejdet for omtrent 30 år siden. Og han overtog formandsposten, da Keld Rasmussen i 2001 trådte tilbage.

Annonce

Kontroverser med kommunen

I løbet af de 20 år har Martin Helle haft en del kontroverser med kommunen:

- Vi har ikke set ens på tingene, lad os sige det på den måde, griner han.

Men så blegner grinet og han påpeger det for ham meget uretfærdige faktum, at selvom Brugsen har ligge længst på havnen, så er de dem, der sidst får lov til at købe deres jord.


Vi står som en forening af 8000 lokale medlemmer, der gerne vil købe den jord, butikken er bygget på, men vi kan ikke få lov. Til gengæld er de nu ved at sælge jord til en kædebutik.

Martin Helle, afgående formand for Kerteminde Brugsforening


- Vi står som en forening af 8000 lokale medlemmer, der gerne vil købe den jord, butikken er bygget på, men vi kan ikke få lov. Til gengæld er de nu ved at sælge jord til en kædebutik, siger han ærgerligt.

- Modsat kædebutikkerne, så er vi en lokal butik med et stort engagement i byen. Vi betaler til Cityforeningen, til julepynt, til sportsforeninger og alt muligt. Alligevel bliver vi hele tiden mødt med modstand fra kommunen.

Modstanden blev for nogle år siden så stor, at brugsen og kommunen måtte i forligsinstitutionen for at få fastlagt den årlige leje, brugsen skal betale kommunen for den havnegrund, de i omtrent 50 år har ligget på. Til Martin Helles store tilfredshed gav dommeren brugsen ret i, at kommunen havde sat lejeprisen alt for højt, fortæller han.

I øjeblikket arbejder brugsen på at få skabt en ny lokalplan for området, så de kan få bygget en vaskehal.

- Men selvom jeg er uvenner med kommunen, så er jeg gode venner med politikerne, for vi kan godt finde ud af at holde privat og forretning adskilt. Og vi snakker heller ikke lokalplan med en politiker, der kommer herned for at købe ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce