Her er den maritime version af historien om at finde en nål i en høstak. Nålen er en halvliters plastikflaske til kildevand. Høstakken er klodens vel mest barske farvand inklusiv en ubeboet ø.
Historien begynder på verdens største sejlskib, den russiske Sedov. For et par år siden rundede firmasteren det legendariske Kap Horn, sydspidsen af Sydamerika. Foruden besætning og kadetter var et antal medsejlende gæster om bord. Blandt dem Irek Karimov fra Rusland, Theo Wetselaar fra Holland og Kimmo Lankinen fra Finland.
Tre gode folk, som delte kahyt med eneste dansker om bord, Fyns Amts Avis’ Søsiden-redaktør, Søren Stidsholt Nielsen.
Kap Horn nærmede sig den 26. september 2012. De tre kahytkammerater fik ideen at udkaste en flaskepost.
Om bord på Sedov udleveres gratis kildevand i halvliters, tynde plastflasker med Mærsk-blå skruepropper. Sådan en blev valgt, etiketten blev kradset af og en seddel med position, navne, telefon og mail-adresser i Holland, Rusland og Finland blev skrevet.
Dollarseddel i flaske
Og så kom den næste gode ide:
- Vi lægger en dollarseddel ind i den. Så bliver flasken lagt mærke til og samlet op, hvis den bliver fundet, lød det kloge ræsonnement.
Ude på Sedovs agterdæk var vi flere, - bl. a. Søsidens udsendte, - der ikke kunne tilbageholde godmodig mobning efter at den lille flaske var dumpet i verdenshavet.
To år er nu gået. Og de fleste af os havde fortrængt søsætningen af flaskeposten den dag ved Kap Horn.
Lige indtil... Ja, lige indtil Kimmo i Finland for nylig modtog en mail fra en Chris Howard:
- Jeg har fundet en flaske ...!
Han, finderen, er naturplejer på en ø så øde og så langt væk, som næsten tænkes kan. Udstedets navn er Macquarie Island. Klippeøen har samme langstrakte form som Langeland, er omkring halvt så stor og ligger mellem New Zealand og Antarktis.
Bortset fra medarbejdere på en såkaldt subantarktisk naturstation og kolonier af kejserpingviner og søelefanter, er øen ubeboet. Nærmeste civilisation er Tasmanien. Afstand: ca. 1500 km.
Omvej på 14.000 km
Naturstationens medarbejdere har bl. a. til opgave at indsamle affald på de stenede kyster. Og det var på en sådan mission på øens vestkyst, at Chris Howard spottede den lille plastflaske. Her lå den tæt og uskadt, - drevet i land efter en ca 18.500 km lang og vellykket rejse gennem verdens mest barske farvand, Sydhavet ved Antarktis.
Hvis flasken havde taget den nærmeste vej østover fra Kap Horn til Macquarie Island, kunne den have sparet 14.000 km til søs. Men det er usandsynligt, at den har, vurderer bl. a. den hollandske oceanograf Leo Maas i magasinet Hydro International.
Mindst 29 cm i sekundet
Hvis flasken lige var drevet i land, da den blev fundet i sidste måned, har vestlig vind og strøm bevæget den med en gennemsnitsfart på 29,5 cm/s. Det har oceanografen beregnet, og det svarer til ca. 1 km/t. Har flasken ligget længere tid på kysten, har den sejlet endnu hurtigere.
Blyantskrift næsten væk
Da naturplejeren fiskede papirlappen op af flasken, var kun to af tre adresser læsbare. Det var den finske og russiske skrevet med kuglepen. Den tredje skrevet med blyant var nærmest forsvundet. Siden har vor hollandske ven skrevet til naturplejeren og undskyldt at have kastet plast i verdenshavet .
Naturplejeren fra Macquarie Island har også kvitteret. Samtidig har han lovet at donere dollarsedlen til fordel for et bedre havmiljø.
En af de få danskere, der har haft nærkontrakt med Sydhavet er den sydfynske nonstop-jordomsejler Christian Liebergreen:
- Det er en helt, helt fantastisk historie. Både at flasken har klaret sig gennem det barske farvand, men også at den er blevet fundet på sådan en lille ø. Var den bare sejlet en grad til den ene eller den anden side, var flasken nok aldrig blevet fundet, siger Christian Liebergreen til Fyens.dk.
Den danske ekspertise i oceanografi er baseret på Niels Bohr Instituttet i København. Oceanograf, ph.d.-studerende Jonas B. Sølvsteen bekræfter vindens og strømmens styrke i farvandet og siger:
- Det mest overraskende ved historien er faktisk, at flaskeposten overhovedet landede et sted og blev fundet.
Læs mere i Fyns Amts Avis fredag