Annonce
Kultur

Efter 12 års svingom med udlandet: Louise Mochia vender hjem til fynsk dansedrøm

Danseren Louise Mochia øver her på sit debut-værk "Aurora", som er en del af projektet "Dance All Year Long". Til daglig er hun dansekoordinater på Oure Efterskole, men håber på at kunne have flere projekter ved siden af. Foto: Vibeke Volder

Danseren Louise Mochia havde ikke forventet at få sin debut som koreograf i sin hjemby, Odense. Men med projektet "Dance All Year Long", der i alt tæller 24 dansekreationer, sker netop det. Louise Mochias "Aurora" kan opleves til åbningen 14. juli.

Scene: Som elektrisk ladede partikler, der slynges mod jorden, bevæger to dansere sig i cirkler på den runde Byens Scene i Odeon.

Den ene er Louise Mochia, der om to dage opfører sit debutværk "Aurora". Et værk, hvis bevægelser og lyd er inspireret af solvind, altså de store geomagnetiske storme, som fra jorden ses som nordlys eller sydlys.

- Fænomenet kommer til syne ud af ingenting, og så ser du de smukke farver. Bevægelsen er statisk, men på samme tid ikke. Sådan er dansen også, fortæller den 33-årige dansk-ghanesiske danser.

På samme måde opstår muligheden for at skabe værket pludseligt for Louise Mochia, da hun vender hjem til sin fødeø Fyn for tre måneder siden. Det er nemlig næsten samtidig med, at den islandske danser Taneli Törmä begynder på sit projekt "Dance All Year Long" - et år med moderne dans i Odense.

Dermed bliver "Aurora" det første dansekunst ud af 24, som kan opleves til åbningen af projektet i morgen 14. juli klokken 15.00.

Initiativtageren og danseren Taneli Törmä, der har boet i Odense i seks år, håber på, at projektet kan skabe en platform, hvor dansekunstnere kan inspirere hinanden og andre. For lige nu er scenen for moderne dans næsten ikke-eksisterende, fortæller han:

- Den professionelle dans kæmper her. Så jeg gør det for at tiltrække internationale og de originale odenseanske dansere. Som Louise Mochia.

Annonce

Dance All Year Long

Projektet foregår fra juli 2018 og frem til juli 2019, deraf navnet Dance All Year Long, og sætter fokus på professionel moderne dans.I alt skaber 24 dansekunstnere 24 kreationer, som kan opleves 24 forskellige steder i Odense, som studiesteder, caféer og museer.

Det hele skydes i gang lørdag 14. juli klokken 15.00 i Odeon med den første danser: Louise Mochia, som oprindeligt er fra Odense.

Hun vil fremføre sit værk "Aurora", der ligeså er hendes debut som koreograf, sammen med danseren Adam Seid Tahir fra Sverige og sangeren Stine Steendorph.

Dance All Year Long er initieret af danseren Taneli Törmä og hans dansekompagni Location X.

Projektet er støttet af Statens Kunstfonds udvalg for Scenekunst, Odense Kommune og Kulturregion Fyn.

"Aurora" er en danseduet inspireret af solvinde og nordlyset. Louise Mochia opfører det sammen med den svenske danser Adam Seid Tahir. Foto: Vibeke Volder

Odense var død

Louise Mochia er født og opvokset i Odense, men besluttede i en ung alder at søge væk. Først til København og senere til udlandet. I 2009 modtog hun sin BA i moderne dans fra London Contemporary Dance School, flyttede til Berlin og dansede verden rundt med det irske danseteater Fabulous Beast.

Men i mange år faldt det hende ikke ind at vende tilbage til Odense, fordi ambitionsniveauet i forhold til moderne dans ikke var der.

- Jeg ville ud i verden for at opdage og udvikle mig. I forhold til min ambition dengang om moderne dans var der en større scene i udlandet, men nu er det blevet bedre i Danmark, siger Louise Mochia.

Efter 16 år på farten er hun nu tilbage, bor i Morud og er dansekoordinater på Oure Efterskole. Både fordi hun har fået et barn og gerne vil være tættere på sin familie, men også fordi hun har længtes efter Fyn.

Taneli Törmä er initiativtager til projektet DanceAllYearLong, der skal fylde Odense med moderne professionel dans i år. Her fotograferet i Odeon sammen med Louise Mochia. Foto: Vibeke Volder

Scenen imellem

- Det var en positiv overraskelse med "Dance All Year Long" og at opdage, at der er muligheder for at skabe kunst og et netværk i Odense, siger Louise Mochia, mens et kæmpesmil breder sig i hendes ansigt:

- At man overhovedet kan finde 24 forskellige steder i Odense viser, at alt er her. Så hvorfor sker der ikke mere?

Det spørgsmål besvarer hun selv kort efter. Der sker ikke mere, fordi mange artister tager til København eller udlandet, som hende selv og organisatoren bag "Dance All Year Long"-projektet, Taneli Törmä.

Han har med sit dansekompagni Location X taget turen over Storebælt - men det betyder ikke, at hans hjerte ikke stadig er hos den odenseanske kultur:

- Jeg følte mig lidt skamfuld, da jeg flyttede. Det er også derfor, at jeg laver projektet. Det er utroligt vigtigt, at der også er moderne dans uden for de største byer. Odense ér en stor by, så der burde være noget, understreger Taneli Törmä, hvortil Louise Mochia siger:

- Det at arbejde med og vise dans som en kunstform skal ikke være reserveret til publikummet i hovedstaden eller hovedbyerne. Folk her vil nyde det lige så meget.

Det kommer langsomt af sig selv, mener hun - med den rette tid og støtte til at skabe et fællesskab og et publikum, og hvis teatrene er med på også at tage små produktioner ind. Lige nu føler hun dog stadig, at moderne dans mest findes i København, Århus og lidt i Kolding.

Især manglen på et stærkt fællesskab i Odense er forklaringen på, at scenen for moderne dans aldrig rigtig er kommet op at stå på Fyn. Det er derfor, at Taneli Törmä er flyttet til København:

- Hvor skal man optræde? Hvem skal man tale med? Det tog mig tre år, før jeg fandt ud af det, fortæller han, hvortil Louise Mochia smiler:

- Derfor er jeg så taknemmelig over "Dance All Year Long"-projektet. Det gør en forskel.

Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce