Annonce
Indland

Efterårsferien skydes i gang med blæsevejr og ender med regn

Efteråret i al sin forudsigelighed kommer til at præge vejret i den kommende uge ifølge DMI.

Danskerne kan forvente en blæsende start på efterårsferien, der både byder på solskin og rigeligt med regn.

Det fortæller vagthavende meteorolog Mette Wagner fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) tidligt mandag morgen.

Mandag lægger ud med et sus, og særligt Nordjylland og nordvestkysten kan opleve stormende kuling med vindstød af stormstyrke.

- Blæsevejret præger også resten af landet mandag, så forvent en frisk vind. Det er dog kun nordjyderne, der kan opleve de kraftige vindstød, siger Mette Wagner.

Vinden aftager relativt hurtigt i løbet af formiddagen, og det giver plads til en generelt pæn dag med tørt vejr og lidt eller nogen sol de fleste steder.

Der kan dog forekomme lokale byger, men det bør være kortvarigt, understreger meteorologen.

Temperaturerne holder sig mellem 13 og 15 grader.

Der holder de sig dog ikke længe, for tirsdag kan det meste af landet opleve mellem 15 og 20 grader, da der kommer en varmefront ind fra syd og sydvest.

Varmest bliver det i Syd- og Sønderjylland.

- Varmefronten trækker dog også en del skyer ind, og det kan godt resultere i et fugtigt vejr med regn flere steder, forklarer Mette Wagner.

Solskin kan dog forekomme i nogle landsdele.

Onsdag bliver straks sværere at spå om, lyder det.

- Vores prognoser for midt på ugen er på nuværende tidspunkt usikre. Mest i forhold til timingen og mængden af nedbør. Men det kommer til at regne, så meget er sikkert, siger Mette Wagner.

Bygevejret fortsætter torsdag og fredag, og der kan komme torden flere steder.

Og med temperaturer omkring 15 grader kan det igen opleves som fugtigt.

- Hvis du spørger mig, hvornår det er bedst at planlægge gåturen i skoven, så vil jeg sige, at man hellere skal komme afsted førend senere, siger Mette Wagner.

Selv om efterårsferien altså byder på højere temperaturer, end årstiden ellers plejer at byde på, så sætter ugens vejr en stor streg under "efterår".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce