Annonce
Faaborg-Midtfyn

Effektiviseringer udskudt: Politikere kritiserer forløbet

Kristian Nielsen (V) mener, det er nødvendigt at lave om på budgetproceduren næste gang. Arkivfoto

Forløbet omkring de såkaldte effektiviseringer har ikke været optimalt, var en række politikere på mandagens kommunalbestyrelsesmøde enige om.

Faaborg-Midtfyn: Effektiviseringer for 10 millioner og kommunens store fyringsplan er efter mandagens kommunalbestyrelsesmøde nu også formelt sat på pause. Beslutningen var egentlig truffet på forhånd af de forligspartier, som stod bag årets budget, men mandag aften blev det formelt vedtaget i kommunalbestyrelsen.

Den anledning benyttede flere politikere til at se tilbage på forløbet. Et forløb, hvor kommunens medarbejdere tidligt har været involveret og selv har været med til at pege på nogle af effektiviseringerne. Det er sket gennem workshops, temadage og talrige processer i det såkaldte MED-system, hvor både ledelse og medarbejdere er repræsenteret.

Alligevel har de såkaldte effektiviseringer efterfølgende affødt en del kritik fra kommunens tillidsrepræsentanter, som ikke mener, at de er blevet lyttet til, og som frygter, at det vil gå ud over borgerne og således være besparelser og ikke såkaldte effektiviseringer. Det har nu resulteret i, at politikerne har genåbnet budgettet.

Annonce

Vil lære af det

Venstres Kristian Nielsen mente, at kommunalbestyrelsen derfor skal se nærmere på den fremtidige budgetprocedure.

- Efter det her forløb er det bydende nødvendigt, at vi laver om på det. 30 millioner er nok et for stort beløb, siger han og henviser til det samlede beløb, der egentlig skulle findes effektiviseringer for i år.

Han foreslår, at Faaborg-Midtfyn Kommune næste år kun effektiviserer for 20 millioner kroner og finder resten gennem besparelser.

Kim Aas Christensen (S) kaldte forløbet en "læringsproces".

- Vi havde gode intentioner med budgettet. Men vi må erkende, at der skal nogle justeringer til de nye budgetforhandlinger, lød det fra socialdemokraten.

Også Alternativet så tilbage på budgetforløbet med en vis skepsis.

- Det er en proces, vi kan lære meget af. Den kan blive endnu bedre, men det er god praksis at spørge medarbejdere, understregede Mads Holdgaard (Å) alligevel.

Søren Hillers (R) opfordrede til, at kommunalbestyrelsen fremover "kalder en spade for en spade og en skovl for en skovl".

- Det er vigtigt at sende signalet til både borgere og medarbejdere, at vi er ærlige om, hvornår det er effektiviseringer, og hvornår det er besparelser. Hvis det er besparelser, så skal vi selvfølgelig tage det ind på den politiske bane igen, sagde han.

Afgøres i april

Det er netop, hvad politikerne agter at gøre ved at genåbne budgettet. Forvaltningen skal inden kommunalbestyrelsesmødet i starten af april fremlægge de konkrete effektiviseringsforslag, hvorefter politikerne skal tage stilling til dem.

- Kun dem, der uomtvisteligt er effektiviseringer, bliver gennemført. Det, der ikke er, vil blive annulleret, lød det fra borgmesteren.

Det bliver afgjort på kommunalbestyrelsesmødet den 8. april.

Søren Clemmensen (K) og Morten Schjøtt (EL) står begge uden for budgettet. Førstnævnte stemte imod det tillæg, der genåbner budgettet, mens sidstnævnte undlod at stemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];