Annonce
Faaborg-Midtfyn

Effektiviseringer udskudt: Politikere kritiserer forløbet

Kristian Nielsen (V) mener, det er nødvendigt at lave om på budgetproceduren næste gang. Arkivfoto

Forløbet omkring de såkaldte effektiviseringer har ikke været optimalt, var en række politikere på mandagens kommunalbestyrelsesmøde enige om.

Faaborg-Midtfyn: Effektiviseringer for 10 millioner og kommunens store fyringsplan er efter mandagens kommunalbestyrelsesmøde nu også formelt sat på pause. Beslutningen var egentlig truffet på forhånd af de forligspartier, som stod bag årets budget, men mandag aften blev det formelt vedtaget i kommunalbestyrelsen.

Den anledning benyttede flere politikere til at se tilbage på forløbet. Et forløb, hvor kommunens medarbejdere tidligt har været involveret og selv har været med til at pege på nogle af effektiviseringerne. Det er sket gennem workshops, temadage og talrige processer i det såkaldte MED-system, hvor både ledelse og medarbejdere er repræsenteret.

Alligevel har de såkaldte effektiviseringer efterfølgende affødt en del kritik fra kommunens tillidsrepræsentanter, som ikke mener, at de er blevet lyttet til, og som frygter, at det vil gå ud over borgerne og således være besparelser og ikke såkaldte effektiviseringer. Det har nu resulteret i, at politikerne har genåbnet budgettet.

Annonce

Vil lære af det

Venstres Kristian Nielsen mente, at kommunalbestyrelsen derfor skal se nærmere på den fremtidige budgetprocedure.

- Efter det her forløb er det bydende nødvendigt, at vi laver om på det. 30 millioner er nok et for stort beløb, siger han og henviser til det samlede beløb, der egentlig skulle findes effektiviseringer for i år.

Han foreslår, at Faaborg-Midtfyn Kommune næste år kun effektiviserer for 20 millioner kroner og finder resten gennem besparelser.

Kim Aas Christensen (S) kaldte forløbet en "læringsproces".

- Vi havde gode intentioner med budgettet. Men vi må erkende, at der skal nogle justeringer til de nye budgetforhandlinger, lød det fra socialdemokraten.

Også Alternativet så tilbage på budgetforløbet med en vis skepsis.

- Det er en proces, vi kan lære meget af. Den kan blive endnu bedre, men det er god praksis at spørge medarbejdere, understregede Mads Holdgaard (Å) alligevel.

Søren Hillers (R) opfordrede til, at kommunalbestyrelsen fremover "kalder en spade for en spade og en skovl for en skovl".

- Det er vigtigt at sende signalet til både borgere og medarbejdere, at vi er ærlige om, hvornår det er effektiviseringer, og hvornår det er besparelser. Hvis det er besparelser, så skal vi selvfølgelig tage det ind på den politiske bane igen, sagde han.

Afgøres i april

Det er netop, hvad politikerne agter at gøre ved at genåbne budgettet. Forvaltningen skal inden kommunalbestyrelsesmødet i starten af april fremlægge de konkrete effektiviseringsforslag, hvorefter politikerne skal tage stilling til dem.

- Kun dem, der uomtvisteligt er effektiviseringer, bliver gennemført. Det, der ikke er, vil blive annulleret, lød det fra borgmesteren.

Det bliver afgjort på kommunalbestyrelsesmødet den 8. april.

Søren Clemmensen (K) og Morten Schjøtt (EL) står begge uden for budgettet. Førstnævnte stemte imod det tillæg, der genåbner budgettet, mens sidstnævnte undlod at stemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce