Annonce
Nordfyn

Effekt af besøg: 340.000 kinesere læste om Sletten Skole

Det kinesiske undervisningsikon Li Zhenxi (tv.) besøgte onsdag Sletten Skole Afdeling Otterup, hvor han havde Ann Guo Skov fra H.C. Andersen International Kinder Garten College med som tolk. Foto: Michael Bager

En kendt kineser besøgte Sletten Skole Afdeling Otterup, og elever og lærere fandt ud af, at den almindelige hverdag, de har, er spændende nok til at vække interesse på den anden side af jorden.

Otterup: Li Zhenxi er leder af New Education Institution i Kina og fortaler for en ny pædagogisk retning i Kina, der skal fremme friheden, kreativiteten og glæden hos kinesiske børn og unge. 10. oktober brugte han en dag på Sletten Skole Afdeling Otterup med lærere og elever.

Udstyret med et kamera, et spejdende blik og en tolk gik han rundt og blev inspireret. Han noterede på en stiplet papirblok, hilste på eleverne og sugede indtryk til sig. Indtryk, der om ikke så længe ender i hans 72. bog. Denne gang skal den handle om dansk pædagogik, og hvordan den kan gøre Kinas børnehaver og skoler bedre.

- I har et rigtigt godt skolemiljø her. Det virker som et godt sted at vokse op, sagde han under sit besøg i udskolingsafdelingen, hvor sprog og kultur-linjen afsluttede et seks-ugers forløb om Kina..

- Jeg føler mig varmt velkommen. Nærmest hjemme, sagde Li Zhenxi, mens han begav sig rundt mellem spisepindeproduktionen i sløjdlokalet, klasselokalets brætspilsmageri med Kina-tema og pandamalerierne til billedkunst.

Annonce

H.C. Andersen International Kindergarten College

H.C. Andersen International Kindergarten College er et uddannelsesinitiativ, der kombinerer dansk pædagogik og didaktik med de værdier, som gennemsyrer H. C. Andersens eventyr.Blev stiftet af den kinesiske lektor Dong Ruixiang i begyndelsen af 2017. Han er leder af projektet i dag.

Det forkortes AIKC.

Projektet er sat i værks gennem Nordfyns Højskole, men får hjælp af Lifelong Learning, som er et kultur- og uddannelsesbrobygningsprojekt mellem Danmark og Kina.

Nordfyns Højskole har afholdt fem kurser, hvor det første fandt sted i efteråret 2017. Kursisterne består af pædagoger, undervisere og uddannelsesledere fra Kina, og kurserne varer to-tre uger ad gangen.

Projektet er støttet af den kinesiske velgørenhedsfond Lao Niu Foundation.

Li Zhenxi tog mange noter af undervisningsmetoderne på Sletten Skole Afdeling Otterup - og en masse fotografier. Foto: Michael Bager

Mærkelig interesse

I marts var Li Zhenxi også på Nordfyn, hvor han blev inspireret til at skulle skrive en bog om pædagogik og uddannelse i Danmark efter besøg i børnehaver. Onsdag var første besøg på en dansk skole.

Besøgene arrangeres af uddannelses-initiativet H.C. Andersen International Kindergarten College (AIKC), som udspringer af Nordfyns Højskole.

- Vi arrangerer hold af pædagoger, undervisere og uddannelsesledere. Li Zhenxi er en del af det femte hold, vi har på besøg, og det er da specielt at have en så stor kinesisk personlighed med i projektet, siger Lisa Johansen, som er en del af arbejdsgruppen bag AIKC.

Men eleverne på Otterup-skolen synes dog, det er lidt spøjst med interessen for dem og deres skolegang.

- Det er mærkeligt. Vi synes ikke, vi gør noget specielt. Vi lærer jo bare, som vi er vant til at lære, fortæller Katrine Henriksen og Marie Louise Jensen fra skolens performance-linje, som arbejdede på at producere deres egen avis, idet Li Zhenxi trådte ind ad døren.

Uddannelseseksperten var specielt betaget af den danske skoles brug af kreativ læring. Foto: Michael Bager

Et klap på skulderen

Glæden og kreativiteten fra børnene smittede af på den kinesiske professor, da han smilende gik rundt og så på projekterne, der tog form. Og det gav også Morten Lorentzen, som er koordinator og underviser på sprog og kultur-linjen, smil på læben.

- Det er som skole da et stort skulderklap, sagde linjekoordinatoren og tilføjede:

- Man hører tit om, at kineserne er dygtigere og bedre end os i Danmark på flere punkter, men de vil faktisk gerne lære noget af os på Sletten Skole. Og af Danmark.

Gennem ugerne med sprog og kultur-linjens Kina-tema har der været mange af AIKC's hold af kinesere på besøg, som har hjulpet med undervisningen.

- Næste skridt er jo så at få kinesiske udveklingstuderende hertil, og måske kan vi i fremtiden endda sende vores elever den anden vej, lød det håbende fra Morten Lorentzen.

Når Li Zhenxi ikke observerede og tog billeder, stillede han spørgsmål til de unge elever og deres arbejde. Foto: Michael Bager

Til 340.000 læsere

Da dagen var omme, lå der en masse billeder på Li Zhenxis kamera og en masse information på hans blok. Senere skrev han en artikel om besøget på Sletten Skole Afdeling Otterup og publicerede den på sin internetblog. En blog, som bliver læst af gennemsnitligt 340.000 kinesiske læsere hver dag.

Og hans 72. bog, som skal handle om den danske pædagogik?

Den samler han stadig information til. Fra højskoler, børnehaver, folkeskoler, børneteatre og andre ungdomsinstitutioner og -aktiviteter. Han skal skrive mange artikler endnu, inden han den 21. oktober rejser til Kina. Her håber han på at udgive bogen i første halvår af 2019.

Så Danmark kan inspirere Kina.

Han følte sig varmt velkommen, da Sprog&Kultur-linjen på skolen siden kørte et tema om Kina. Her tegnede de landet og dets forskellige regioner. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce