Annonce
Fyn

Bryggeren er bitter på Trump: Eddie holder sig væk fra et anspændt USA det næste stykke tid

Ejer af Midtfyns Bryghus, Eddie Szweda, er dybt forarget over den afgående præsident Donald Trump, som han mener, har skabt splittelse og unødvendig uro i USA. Arkivfoto: Michael Bager
Den amerikanskfødte midtfynske brygger, Eddie Szweda, har i fire år rystet på hovedet over, hvor stor en splittelse, den afgående præsident Donald Trump har skabt i landet. Eddie Szweda har ikke tænkt sig at besøge sit fødeland, før der er kommet mere ro over den politiske situation.
Annonce

Sdr. Højrup: Flovt. Pinligt. Chokerende. Hovedrystende.

Det er blot nogle af de ord, som den midtfynske brygger Eddie Szweda sætter på de fire år, hvor Donald Trump har været præsident i USA.

En tid som slutter onsdag, hvor demokraten Joe Biden ved en skarpt bevogtet ceremoni indsættes som USA's nye præsident.

Tilbage til Trump. Så har manden bag det populære Midtfyns Bryghus mest af alt haft lyst til at lukke øjnene og ørerne, hver gang Donald Trumps navn fremgik i medierne.

- Jeg er dybt rystet og vred over den barnlige, retoriske fremgang, den mand har haft. Donald Trump har skabt en kæmpe splittelse i USA, og alt, hvad han har lukket ud på diverse medier, har kun været negativt. Præsident eller ej - intet menneske i verden burde tale og opføre sig, som han har gjort. Punktum, siger Eddie Szweda.

Annonce

De skulle have stoppet ham

Eddie Szweda er født i den amerikanske stat Virginia og rejste i 1993 til Danmark, hvor han har boet lige siden. Men det har ikke forhindret ham i at følge med i, hvad der sker på den politiske scene i USA.


Manden burde have indrømmet, at han havde tabt.

Eddie Szweda, ejer af Midtfyns Bryghus


Udover at være forarget over Donald Trump, er Eddie Szweda også vred over, at Det Republikanske Parti ikke har stoppet ham, før det endte galt.

Donald Trump har været en forfærdelig præsident for USA. Det mener brygger Eddie Szweda fra Midtfyns Bryghus. Han oplever, at splittelsen er meget stor i USA for øjeblikket, og bryggeren fra Midtfyn har ikke lyst til at besøge sit gamle land foreløbig. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

- De har ikke sagt fra over for manden, fordi de har haft brug for hans tilhængere og var bange for ikke at blive genvalgt, siger Eddie Szweda.

Blå bog

Eddie Szweda blev født i Virginia i USA i 1960.

I 1988 mødte han danske Bettina i en periode, hvor hun arbejdede som au pair-pige i USA, og allerede året efter blev de gift i Svanninge Bakker.

I 1993 flyttede parret til Danmark, og fire år efter fik de deres første barn - Sara.

Sønnen Sean kom til verden i 2004.

Og to år efter købte Eddie Szweda Midtfyns Bryghus, som han har drevet siden.

Da Kongressen 6. januar formelt skulle udpege en vinder af præsidentvalget i USA, stormede hundredevis af Trump-tilhængere kongresbygningen Capitol Hill. Flere blev dræbt og såret, men den situation kunne have været undgået, hvis Donald Trump ikke havde pisket en stemning op iblandt sine tilhængere, mener Eddie Szweda.

- Helt ærligt. Manden burde have indrømmet, at han havde tabt og sagt: "Hør her venner. Tak for jeres støtte. Jeg har tabt. Vi har tabt. Men vi kommer stærkt tilbage i 2024", i stedet for at gå ud og sprede løgne om, at der var svindlet med stemmerne, forklarer en oprevet Eddie Szweda.

Han mener desuden, at de ting, som Donald Trump har gjort godt for USA, er blevet glemt i skandalerne.

- Donald Trump har ikke handlet i befolkningens tjeneste. Han har handlet ud fra, hvad der var bedst for sin egen business, siger han.

Annonce

Empatisk Biden

Eddie Szweda havde frygtet, at Donald Trump fik endnu fire år som præsident, men sådan gik det ikke.

- I mine øjne var Joe Biden den eneste rigtige kandidat. Han er empatisk og sympatisk, og så har han mange års politiske erfaringer, som jeg tror, der bliver brug for nu, fortæller Eddie Szweda, som ikke er i tvivl om, at der bliver et massivt "oprydningsarbejde", som han kalder det, efter fire år med Trump.

- Joe Biden har evnen til at få folk til at samarbejde, men han har en kæmpe opgave foran sig med al den splittelse, som Trump har skabt, siger Eddie Szweda.

Annonce

- Få styr på lortet

Selvom den midtfynske brygger er tryg ved, at Joe Biden overtager præsidentposten, er der dog én ting, som bekymrer ham lidt.

- Når man kommer op i alderen, så kan helbredet lige pludselig svigte. Jeg håber virkelig, at Joe Biden har kræfterne og energien til at få landet på rette kurs igen, siger Eddie Szweda.

Den amerikanskfødte brygger levede sine første 32 år i USA, og han føler både, at han er fynbo og amerikaner. Men lige nu savner han ikke USA.

- Jeg er så taknemmelig for, at jeg bor i Danmark og ikke i USA med den klaphat (Donald Trump). De kommer ikke til at se mig de næste fire-fem år. Det har jeg ikke lyst til med alle de våben, der er på gaden og al den uro og splittelse i befolkningen. Få styr på lortet, lyder det fra Eddie Szweda.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mette Frederiksen om corona-udbruddet i Vollsmose: - Vi skal ret hurtigt drøfte, om der mangler nogle værktøjer

Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce