Annonce
Assens

Ebberup i bedste sendetid

DR filmede 12. marts scener fra en byfest i Ebberup. Arkivfoto: Kim Rune
Navnet på provinsbyen, hvor DR's psykologiske thriller-serie, 'Fred til lands' finder sted, hedder Ebberup.

Ebberup: Ebberup er ikke bare stedet, hvor store dele af DR's nye psykologiske thrillerserie er optaget. Ebberup bliver også navnet på den provinsby, hvor historien finder sted. Men det er en fiktiv by, understreger Marie Østerbye, der er forfatter til 'Fred til lands' sammen med Christian Torpe.

- Den et er stykket sammen af en masse forskeliige locations. Det er en lille by, som vi kender alle steder. En hvilken som helst by i Danmark. Et sted, hvor man måske ikke kender alle, men hvor man ved, hvem folk er. Meningen er at skabe en lukket organisme. Det kunne også have været en arbejdsplads, siger manuskriptforfatteren.

'Fred til lands' handler om fem almindelige mennesker, der sammen planlægger at myrde byens plageånd, Mike, som på forskellig e måder ødelægger de fem personers liv. Netop fordi de alle bor i et lille fællesskab, bliver de hele tiden konfronteret med Mike.

- Hvis man bor et større sted, så kan man bare gå ned af en anden gade, ind på en anden restaurant. Man bliver ikke konfronteret på samme måde, siger Marie Østerbye, der selv kommer fra provinsen.

Annonce

Ingen studie-optagelser

Som den første DR-serie nogensinde er 'Fred til lands' udelukkende filmet 'on location'.

- Det er langt mere omfattende at optage på location, end i et studie i DR-byens kælder. Vi kommer alle fra København. Helt praktisk er det sindssygt omfattende, og det har krævet en vanvittig god location-afdeling, siger Louise Friedberg, som har instrueret seriens første tre afsnit.

- Det er fedt. Jeg elsker at være på location. Det giver gaver. I studiet er der ingen overraskelser, og man vil gerne have nogle overraskelser, fortæller hun og nævner den kyllingefarm, som har betydning i serien, som et eksempel på en uventet stor oplevelse.

- Det var en stor oplevelse at være indenfor på kyllingefarmen (hos Henrik Winterø, som bor nær Aarup, red.). Vi mødte det her sindssygt dedikerede menneske, som var helt vildt generøs. Kyllinger er så sarte. Hvis bare et dyr bliver sygt, så skal hele bestanden slås ned. Det var en kæmpe gave til serien, at vi måtte være der, siger Louise Friedberg.

Ingen sure miner

Hele tv-serien er optaget i Assens Kommune, og alle steder har filmholdt følt sig taget godt imod, fortsætter Louise Friedberg.

I første afsnit bliver der holdt en stor byfest, som er optaget i Ebberup. 12. marts, da scenerne skulle optages, stod det ned i stænger.

- Man kan ikke bare lave det om. Tivoliet var lejet, og vi kunne ikke booke 300 statister om. Så der er også nogle udfordringer ved at være på location. Det blev sent og det var koldt. Men de 300 mennesker, der kom, gjorde ingen sure miner. De spillede, og nogle fik replikker. De fyrede den af, og det var fantastisk, roser instruktøren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce