Annonce
Indland

E20 vs. E45: Ole Birk kryber uden om spørgsmål om motorvej

Transportminister Ole Birk Olesen er tavs om, hvorfor regeringen vil iværksætte en forundersøgelse til udbygning af E45, når udbygningen af Fynske Motorvej endnu ikke er finansieret. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
  • Transportminister Ole Birk Olesen (LA) ønsker ikke at svare på, hvorfor regeringen vil undersøge, om det er muligt at bygge et tredje spor på E45 i Østjylland, når E20-projektet og udbygningen af Fynske Motorvej endnu ikke er afsluttet.
  • Han fastslår dog, at den jyske motorvejsundersøgelse ikke vil få konsekvenser for E20-projektet på Fyn.

Regeringen oplyste onsdag, at den vil have undersøgt muligheden for at udvide to strækninger på motorvej E45 i Østjylland gennem en såkaldt VVM-undersøgelse, der beløber sig på i omegnen af 48 millioner kroner.

I lyset af regeringens forslag har Fyens Stiftstidende forsøgt at få kontakt til transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) for at spørge ham, hvorfor regeringen vil iværksætte en undersøgelse med henblik på udbygning af den jyske motorvej, når der endnu ikke er fundet penge til udbygning af Fynske Motorvej med tre spor fra Nr. Aaby til Odense V?

Det er imidlertid ikke lykkedes at få telefonisk kontakt til transportministeren, men i en mail svarer Ole Birk Olesen, at han ingen kommentarer har til spørgsmålet.

Annonce

Der blev allerede i 2010, efter en VVM-undersøgelse af Fynske Motorvej, vedtaget en anlægslov om at udvide motorvejen med et tredje spor fra Middelfart til Odense Vest.

Hidtil er der dog kun tre spor på en 10 kilometer lang strækning fra Middelfart til Nr. Aaby, mens der mangler penge til at udvide på den resterende strækning.

Mens transportministeren ikke ønsker at kommentere herpå, skriver han til gengæld i mailen:

"Der foreligger allerede både en VVM-undersøgelse og en anlægslov af en udvidelse af E20 på Vestfyn, og regeringen er meget bevidst om de udfordringer, der er på E20. Det er blandt andet derfor, vi netop har præsenteret et finanslovsforslag om at sikre kørsel i nødspor på E20 i myldretiden, indtil vi kan finde pengene til en permanent udvidelse."

Desuden fastslår transportministeren, at VVM-undersøgelserne på E45 ikke vil få betydning for E20-projektet.

"Til sammenligning vil VVM-undersøgelserne af E45 koste cirka 48 millioner kroner, hvor en udvidelse af E20 til 6 spor beløber sig til cirka 2,3 milliarder kroner."

Med det skriftlige svar undviger ministeren det centrale spørgsmål om, hvorfor regeringen søsætter de forberedende arbejder til et nyt motorvejsprojekt i Østjylland, mens det fynske motorvejsprojekt fortsat mangler penge til at blive færdiggjort.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce