Annonce
Kerteminde

Dyt dyt, ska' vi byt' på genbrugspladsen: Dit skrot skal blive andres guld

Martin D. Knudsen glæder sig til, at byttebiksen kan åbne, da genbrug er en del af Kerteminde Forsynings DNA. Foto: Mette Louise Fasdal

På genbrugspladsen i Kerteminde er der en byttebiks på trapperne. Her kan du komme af med dine kasserede ting, som kan komme andre til glæde. På den måde bliver mængden af affald også minimeret.

Annonce

Kerteminde: Til tider kan det forekomme meningsløst, at kasserede ting går til storskrald eller smides i brændbart på genbrugspladsen.

Ofte kan det være ting, som andre kan have fornøjelsen af, og som hverken har fejl eller mangler. De fleste gange bliver det bare kasseret af den ene grund, at det er blevet erstattet af noget nyt.

Tidligere var det sådan, at når du tog på genbrugspladsen, måtte du ikke tage noget af det med hjem, som du øjnende i en container og tænkte: Det kan jeg bruge. Det må du sådan set stadig ikke. Når tingene er smidt i containeren på pladsen, skal de ikke op igen og på din trailer.

Men nu er der på genbrugspladsen på Hindsholmvej i Kerteminde én byttebiks på trapperne. Den er til dig, der vil smide noget ud, som godt kunne få et nyt liv hos en anden, og til dig, der måske mangler en krukke til terrassen, en stol til teenageværelset eller et par kaffekopper til sommerhuset.

Byttebiksen bliver indrettet i en bygning tæt på elektronik og kemikalier.

- Vi vil gerne minimere mængden af den affald, der kommer i containerne her på genbrugspladsen, fortæller Martin D. Knudsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Kerteminde Forsyning.

- Genbrug er vores DNA, og vi vil gerne have, at affald ikke bliver affald. Derfor er det det bedste, hvis folk kan få glæde af hinandens affald, pointerer han.

Siden genbrugspladsen blev ombygget og moderniseret, har det været planen, at der også skulle indrettes en byttebiks på pladsen.

Den er nu på vej.

Glas og porcelæn vil være noget af det, som kan komme på hylderne i byttebiksen. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

God standard på hylderne

Martin D. Knudsen fortæller, at byttebiksen vil være ubemandet, og folk skal betjene sig selv i den.

- Det skal naturligvis ikke være skrammel, der ender på hylderne. Eksempelvis behøver den porcelæn, man sætter på hylderne, jo ikke at være skåret, siger kommunikationsmedarbejderen.

Han har gennem sit netværk været på flere genbrugspladser, hvor der også er byttebikser, og her har han oplevet, at det fungerer virkelig godt.

- Nogle steder er der jo deciderede bemandede butikker, men det bliver der så ikke her på pladsen. Her er konceptet høflig selvbetjening, understreger han.

Martin D. Knudsen tror på, at der vil være mange forskellige ting, som kassereres og kan få nyt liv hos andre.

Noget, der dog ikke kan få lov til at blive byttet væk på genbrugspladsen, er elektronik, tøj og hårde hvidevarer. Det er der allerede faste aftagere til.

For Kerteminde Forsyning er det vigtigt, at byttebiksen åbner med en vis standard på hylderne, og derfor arbejdes der lige nu på, at biksen vil tage sig godt ud - være ryddelig og indbydende til en fremtidig åbning.

Hylderne i biksen er sat op, og der er også allerede nogle ting, der er rykket ind på hylderne.

Forsyningens kommunikationsmedarbejder fortæller, at den kommende affaldssortering, hvor borgerne i kommunen skal sortere deres affald i forskellige spande, lige nu fylde en del i planlægningen, men han håber på, at byttebiksen vil stå klar snarest muligt-

- For når kasserede ting får nyt liv, er det på den allerøverste hylde inden for genanvendelse, og folk vil det gerne, fastslår han.

LIige nu står hende her og venter på at komme med én hjem, som vil have lyst til at fikse hendes frisure. Foto: Mette Louise Fasdal
Plastiklegetøj er noget af det, som Martin D. Knudsen forventer, at der vil komme en del af på hylderne i byttebiksen. Foto: Mette Louise Fasdal
Glas klar til at komme med hjem og gøre gavn. Foto: Mette Louise Fasdal
I et undervisningslokale på genbrugspladsen i Kerteminde var der lørdag kursus, hvor tøj fik nyt liv. Her fik kursisterne nogle af genbrugstermerne med sig hjem. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Politiet roser de pårørende: Begravelse af to unge trafikdræbte håndteret lige efter bogen

Annonce