Annonce
Odense

Dystert efterår venter: Fynske hoteller får afbud for millioner af kroner

- Det ser forfærdeligt ud indtil årsskiftet. I den periode skulle vi leve af at holde julefrokoster, men lige nu er det en ud af 100 virksomheder, der overvejer at holde en julefrokost, siger Enrico Augustinus, administrende direktør for Odense Sport & Event, som driver Hotel Odeon og Hotel Odense (ved Odense Congress Center). Arkivfoto: Michael Bager.
De fynske hoteller mister fortsat millioner på aflyste arrangementer. Og den attraktive juletid er i stor fare. Lige nu er det en ud af 100 virksomheder, der overvejer at holde en julefrokost, siger direktøren i Odense Sport & Event.
Annonce

Fyn: Da regeringen fredag strammede corona-restriktionerne i hotel- og restaurationsbranchen med krav om, at også private fester skulle slutte senest klokken 22, måtte nogle arrangører i hast skære ned på gæstelisten, og i de restauranter, hvor der var gjort klar til større selskaber, måtte man konstatere, at der alligevel ikke ville blive brug for en del af de indkøbte råvarer.

I hotelkæden Milling, som har fem hoteller i Odense og yderligere fem i Middelfart, Maribo, Kolding, Aarhus og Aalborg, blev fredag starten på, hvad direktør Jan Milling kalder “en afbookings-march”. Han vurderer, at kædens hoteller samlet har fået afbookinger for 1,4 mio kroner siden fredag.

- Vi når nok op på afbookinger for over 50-55 millioner kroner i år, inklusiv flytninger af arrangementer. Men de er så flyttet til efteråret, og da kan det heller ikke lade sig gøre, for mange er større arrangementer, forklarer han.

Odense Sport & Event holder for tiden kun det ene af sine to hoteller, Odeon, åbent, og administrerende direktør Enrico Augustinus betragter fredagens stramninger som noget, der blot presser en hårdt ramt forretning endnu mere.

- Jeg tror ikke, det lige er fredag, som har gjort, at hotel-delen er specielt hårdt ramt. Vi havde mistet det meste i bøgerne i forvejen, fordi mange af festerne alligevel skulle have sluttet klokken 22. Det, der har været hårdt, er, at vi var ved at få gang i det i eftersommeren, da man så strammede første gang, siger han med henvisning til kravet om at lukke klokken 22 - en stramning som regeringen annoncerede fredag 18. september med virkning fra den følgende lørdag.

- Dermed ikke sagt at tingene ikke bliver værre, men begrænsningen på 50 personer var bare en yderligere vanskelighed ved at drive vores forretning, siger Enrico Augustinus.


Med de korte varsler, de giver os, er det en total katastrofe.

Jan Milling, direktør, Milling Hotels


Annonce

For korte varsler

Det er ikke kun økonomisk, restriktionerne lægger pres på hotellerne. Kravet om at bære mundbind eller visir på restauranter betød, at Milling Hotels op til en weekend var nødt til at sende en medarbejder til Nordsjælland for at købe visirer, og derefter skulle de rundt til medarbejdere på alle 10 hoteller.

- Med de korte varsler, de giver os, er det en total katastrofe. Specielt op til weekender er det problematisk, for de steder, vi skal købe ind, har jo lukket, siger Jan Milling.

I Odense Sport & Event har Enrico Augustinus “fuld forståelse” for, at hotel- og restaurationsbranchen også skal tilpasse sig og medvirke til at bringe smittetallet ned:

- Det er mere timingen i, at vi skal forberede os så hurtigt. Skal det ske med 18 timers varsel, og når vi har købt råvarerne hjem? Det kan man ikke nå at tilpasse sig, siger han med henvisning til, at forsamlingsforbuddet på maksimalt 50 personer også ved private fester i restauranter og på hoteller blev meddelt fredag eftermiddag med ikrafttræden lørdag klokken 12.

Annonce

Julefrokoster er aflyst

Restriktionerne gælder foreløbig til 18. oktober, men Enrico Augustinus ser ikke noget lys efter den dato.

- Det ser forfærdeligt ud indtil årsskiftet. I den periode skulle vi leve af at holde julefrokoster, men lige nu er det en ud af 100 virksomheder, der overvejer at holde en julefrokost. Så vi må være realister, og så må vi tilpasse forretningen - som vi allerede har gjort ad et par omgange. Det er et spørgsmål om at begrænse sine omkostninger mest muligt, siger Enrico Augustinus.

Jan Milling har heller ikke tændt nogen julelys, men han ser alligevel fortrøstningsfuldt på fremtiden.

- Julefrokoster plejer at være rimelig stort hos os, og nu er alt afbooket. Men vi er heldige, at vi har nogle værelser, som kan dække vores omkostninger, og så ejer vi trods alt selv vores forretninger, mens andre må leje sig ind, siger Jan Milling.

Han føler sig 100 procent sikker på, at koncernen overlever coronakrisen, men han er nervøs på branchens vegne. Og han forstår ikke, hvorfor det netop er hoteller og restauranter, som skal efterleve strenge krav.

- Det virker uretfærdigt i forhold til for eksempel supermarkeder og byggecentre. Jeg synes, vi har været eksemplarisk dygtige til at overholde de regler og krav, der har været. På vores hoteller har vi aldrig haft et eneste tilfælde af smitte - det kan jeg sige med 100 procent sikkerhed, siger Jan Milling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce