Fyn: Coronasmitten er fortsat ganske udbredt i Danmark. I døgnet fra tirsdag til onsdag blev 1183 personer konstateret smittet med sygdommen. 251 personer var indlagt på sygehuset med corona-infektion, og mellem tirsdag og onsdag var der registret fem dødsfald, hvor afdøde var smittet med covid-19.
Og selv om kontakttallet anslås til 1 - det vil sige, at epidemien ligger på et jævnt niveau, hvor hver smittet i gennemsnit smitter en person - tyder en prognose, som blev offentliggjort søndag, på, at Danmark går en mørk måned i møde.
Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC, har offentliggjort sine prognoser for smitteudviklingen og antal daglige coronarelaterede dødsfald i Europa frem til 25. december, og hvis de europæiske landes nuværende restriktioner videreføres, forudser ECDC, at flere end halvdelen af landene vil opleve mere end en halvering af antallet af daglige nye smittede og derfor også færre indlagte og døde med ny coronavirus.
Fra ECDC's prognoseStigningen i test-rater er tydeligvis ikke længere nok til at forklare det øgede antal bekræftede smittede, hvilket indikerer, at spredningen af virussen er øget.
Det hænger ifølge ECDC sammen med, at en del lande har øget "intensiteten af deres indsatser og i nogle tilfælde er vendt tilbage til lockdown-tiltag. Under de forhold forudsiges et hurtigt fald i antallet af bekræftede tilfælde og i tilknyttede indlæggelser og dødelighed," skriver ECDC i sin rapport.
Nye restriktioner havde omgående effekt
Et af de lande er Irland, hvor det daglige antal nye smittede toppede omkring midten af oktober. Den 21. oktober blev ikke-livsnødvendige forretninger lukket, og restauranter og barer blev begrænset til til takeaway og udbringning. Alle borgere blev desuden bedt om at holde sig inden for knap fem kilometers afstand til deres bopæl, medmindre de havde en samfundsvigtig opgave og var nødt til at rejse længere for at komme på arbejde.
Effekten af de nye restriktioner sås omgående i de daglige smittetal, og ECDC forudsiger faldende kurver for både antal nye smittede og coronarelaterede dødsfald i Irland frem mod 25. december.
2000 smittede om dagen
I Danmark er forsamlingsforbuddet på ti personer, som blev indført i oktober, forlænget indtil 13. december. Det samme er anbefalingen om højst ti personer i private hjem og om, at man ikke skal have social kontakt med flere end ti personer. Men der skal ifølge ECDC mere til for at vende udviklingen:
"Stigningen i test-rater er tydeligvis ikke længere nok til at forklare det øgede antal bekræftede smittede, hvilket indikerer, at spredningen af virussen er øget. Forudsigelserne viser, at uden nye eller genindførte tiltag må stigningen (i smittetilfælde, red.) ventes at fortsætte."
(Artiklen fortsætter under grafikken)
Med de nuværende restriktioner kan Danmark med andre ord forvente flere smittede og døde med coronavirus. Forebyggelsescentret forudser, at antallet af nye smittede kan stige til omkring 2000 om dagen, og at stigningen vil være ledsaget af cirka 25 coronarelaterede dødsfald hver dag i Danmark. Til sammenligning er i alt 802 personer på nuværende tidspunkt registreret døde med coronavirus, siden kom til Danmark i det tidligste forår.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
Usikkerheder
ECDC arbejder med et usikkerhedsinterval, som dækker 95 procent af de sandsynlige udfald, og inden for det interval kan det daglige antal smittede i Danmark frem mod 25. december ende mellem cirka 1200 og 3500. Usikkerhedsintervallet for antallet af daglige dødsfald er endnu større - ifølge prognosen kan tallet 25. december ligge mellem knap 10 og lidt over 100.
I Sverige kan antallet af nye smittede stige til over 10.000 hver dag med tæt på 400 døde om dagen. I modsætning til forudsigelserne for Danmark har ECDC's bud på smitteudviklingen i Sverige et relativt smalt usikkerhedsinterval, og prognosen viser et dagligt antal nye smittede et godt stykke over 10.000, når kalenderen viser 25. december. Intervallet for antallet af daglige dødsfald 1. juledag svinger mellem lidt under 200 til over 400.