Annonce
Fyn

Dyster corona-prognose for Danmark: Kraftigt stigende smitte og tocifrede dødstal til jul

Både det daglige antal af nye smittede og det daglige antal af nye indlagte med ny coronavirus vil, alt andet lige, stige frem mod jul, forudser det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.
Mens verden venter på, at vacciner mod covid-19 kan komme i brug, advarer en ny prognose om smitteudviklingen i blandt andet Danmark.
Annonce

Fyn: Coronasmitten er fortsat ganske udbredt i Danmark. I døgnet fra tirsdag til onsdag blev 1183 personer konstateret smittet med sygdommen. 251 personer var indlagt på sygehuset med corona-infektion, og mellem tirsdag og onsdag var der registret fem dødsfald, hvor afdøde var smittet med covid-19.

Og selv om kontakttallet anslås til 1 - det vil sige, at epidemien ligger på et jævnt niveau, hvor hver smittet i gennemsnit smitter en person - tyder en prognose, som blev offentliggjort søndag, på, at Danmark går en mørk måned i møde.

Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC, har offentliggjort sine prognoser for smitteudviklingen og antal daglige coronarelaterede dødsfald i Europa frem til 25. december, og hvis de europæiske landes nuværende restriktioner videreføres, forudser ECDC, at flere end halvdelen af landene vil opleve mere end en halvering af antallet af daglige nye smittede og derfor også færre indlagte og døde med ny coronavirus.


Stigningen i test-rater er tydeligvis ikke længere nok til at forklare det øgede antal bekræftede smittede, hvilket indikerer, at spredningen af virussen er øget.

Fra ECDC's prognose


Det hænger ifølge ECDC sammen med, at en del lande har øget "intensiteten af deres indsatser og i nogle tilfælde er vendt tilbage til lockdown-tiltag. Under de forhold forudsiges et hurtigt fald i antallet af bekræftede tilfælde og i tilknyttede indlæggelser og dødelighed," skriver ECDC i sin rapport.

Annonce

Nye restriktioner havde omgående effekt

Et af de lande er Irland, hvor det daglige antal nye smittede toppede omkring midten af oktober. Den 21. oktober blev ikke-livsnødvendige forretninger lukket, og restauranter og barer blev begrænset til til takeaway og udbringning. Alle borgere blev desuden bedt om at holde sig inden for knap fem kilometers afstand til deres bopæl, medmindre de havde en samfundsvigtig opgave og var nødt til at rejse længere for at komme på arbejde.

Effekten af de nye restriktioner sås omgående i de daglige smittetal, og ECDC forudsiger faldende kurver for både antal nye smittede og coronarelaterede dødsfald i Irland frem mod 25. december.

Annonce

2000 smittede om dagen

I Danmark er forsamlingsforbuddet på ti personer, som blev indført i oktober, forlænget indtil 13. december. Det samme er anbefalingen om højst ti personer i private hjem og om, at man ikke skal have social kontakt med flere end ti personer. Men der skal ifølge ECDC mere til for at vende udviklingen:

"Stigningen i test-rater er tydeligvis ikke længere nok til at forklare det øgede antal bekræftede smittede, hvilket indikerer, at spredningen af virussen er øget. Forudsigelserne viser, at uden nye eller genindførte tiltag må stigningen (i smittetilfælde, red.) ventes at fortsætte."

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Uden en stramning af restriktionerne i Danmark forudser det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC, at antallet af nye smittede vil øges frem mod jul, og der vil også ske en stigning i antallet af døde med ny coronavirus. Den sorte linje under grafikken viser, hvornår der har været krav om at bære mundbind indenfor på offentlige områder og i offentlig transport. Den mørkeblå linje viser, hvornår der har været lukning af offentlige steder. Den mørkegrønne linje viser, hvornår forsamlingsforbud er blevet sat i kraft. Den lyseblå linje viser, hvornår skoler har været lukket eller ferielukket. Grafik: ECDC.

Med de nuværende restriktioner kan Danmark med andre ord forvente flere smittede og døde med coronavirus. Forebyggelsescentret forudser, at antallet af nye smittede kan stige til omkring 2000 om dagen, og at stigningen vil være ledsaget af cirka 25 coronarelaterede dødsfald hver dag i Danmark. Til sammenligning er i alt 802 personer på nuværende tidspunkt registreret døde med coronavirus, siden kom til Danmark i det tidligste forår.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Annonce

Usikkerheder

ECDC arbejder med et usikkerhedsinterval, som dækker 95 procent af de sandsynlige udfald, og inden for det interval kan det daglige antal smittede i Danmark frem mod 25. december ende mellem cirka 1200 og 3500. Usikkerhedsintervallet for antallet af daglige dødsfald er endnu større - ifølge prognosen kan tallet 25. december ligge mellem knap 10 og lidt over 100.

I Sverige kan antallet af nye smittede stige til over 10.000 hver dag med tæt på 400 døde om dagen. I modsætning til forudsigelserne for Danmark har ECDC's bud på smitteudviklingen i Sverige et relativt smalt usikkerhedsinterval, og prognosen viser et dagligt antal nye smittede et godt stykke over 10.000, når kalenderen viser 25. december. Intervallet for antallet af daglige dødsfald 1. juledag svinger mellem lidt under 200 til over 400.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce